Türkiye’nin “En Lezzetli” Müzesi!

Türkiye’nin “En Lezzetli” Müzesi!

Türkiye’nin en meşhur etli ekmekçisinden en köklü şekerlemecisine, Osmanlı meyhanesinden en....

Türkiye’nin “En Lezzetli” Müzesi!
Türkiye’nin en meşhur etli ekmekçisinden en köklü şekerlemecisine, Osmanlı meyhanesinden en iyi cağ kebapçısına kadar lezzet durakları ve Türkiye’nin en özgün, kaliteli ve lezzetli yemeklerinin tadılabileceği Türk Lezzet Müzesi, İstanbul’daki 42 Maslak’ta açıldı.
 
Gastronomi dünyasına büyük bir yenilik getiren Türk Lezzet Müzesi, 81 ilin binlerce çeşit yerel yiyecek ve içeceklerini bir araya getirerek geçmişin tariflerini geleceğe taşıyor.
 
Mehmet Yaşin imzası
Türkiye’de ve hatta dünyada bir ilk olan müze, yemek kültürü yazarlarından Mehmet Yaşin’in Türk yemekleri ve özgün yerel malzemeler konusundaki engin bilgisi, yerel Türk lokantalarına yakınlığı ve Türk yemek kültürü tecrübesi ile geliştirildi.
 
Geleneksel olana göndermelerde bulunan çağdaş bir mimari tasarım ile yapılmış ortak alanları ABD+ Design Team’in sahibi İç Mimar Abdullah Burnaz’a ait olan Türk Lezzet Müzesi için iki yıl boyunca, 81 ilin en köklü ve en az çeyrek asırdır Türk lezzetlerine emek vermiş yöresel 600’den fazla lokanta markası ziyaret edildi.
 
Her yörenin kaliteli ve lezzet garantili ürünlerini satan mekanlar, bir sene boyunca aşçısından lezzetine, yemek aşkı ve heyecanından hijyen anlayışına kadar incelendi. Özenle seçilen bu lezzet markaları, 42 Maslak’ta Türk Lezzet Müzesi çatısı altında bir araya getirildi.
 
Yöresel ev yemekleri, kebaplar, baharatlar, peynirler, zeytinyağlılar ve hamur işleri de dahil olmak üzere geleneksel mutfağımızı oluşturan lezzetlerin tamamının merkezi olmayı amaçlayan müze, Türk gastronomisi üzerine uluslararası bir algı oluşturmayı hedefliyor.
 
Neler var, neler olacak?
Türk Lezzet Müzesi’nde açılmış olan 19 lezzet durağı şunlar:
Ali Muhiddin Hacı Bekir Şekerleme-1777, Dede Bursa Kebapçısı-1905, Dondurmacci-doğal dondurmacı, Fer Bal-Ankara, Fıstıkzade-Gaziantep baklavacısı, Tahtakale Filibe Köfte-1993, Hacı Ahmet Malatya Sofrası-1942, Hayfene-1886-kuruyemiş baharat (Ucuzcular mısır çarşısı), 
 
 
Hünkar-1950-esnaf lokantası, Konya’dan Ustalar-etli ekmekçi, Lazika-çay, Mixim Gurme-büfe, Kuzucu Ali-Konya tandır kebap, Rosense-gül ürünleri, Sadabad Cağ Kebap-1972, Şirane-1871 Osmanlı Meyhanesi, Taksim Tarihi Bey Kurukahvecisi-1962, Tarihi Çinili Fırın Börekçisi-1959 ve Tarihi Bizim Künefeci-1949-Antakya.
 
Müzedeki lezzet durakları haftanın her günü sabah 10.00’dan gece 24.00’e kadar ziyaretçileri ağırlarken, Osmanlı meyhanesi ‘Şirane 1871’ ise her gece 02.00’ye kadar açık.
 
Mayıs ayında açılacak 11 yeni lezzet durağı ise şöyle:
Varan Lezzet Durağı, Midye dolmacı ve Unkapanı pilavcısı Barakam, Adana kebabının Hasan Usta’sı Adanuna, 150 Türk peynir çeşidi ile Deli Dane Peynir, yine şarap ve zeytinyağında Türk çeşit ve lezzetlerini satışa sunacak Deli Dane Zeytinyağı ve Şarap, 
 
Antakya’nın en iyisi Anadolu Restaurant-1970, Mardin’in Cercis Murat Paşa Konağı’nın yaratıcısı şef Ebru Baybara’dan Zamarott-Göç Mutfağı, çilingir soframız Peyderpey, yurdun dört bir yanından gelen 90 çeşit gazoz ile Gazozcu, mantı ve çibörek çeşitleri ile ‘Makule Mantı ve Çibörek, ’ lahmacun, pide ve çiğ köftede meşhur ‘Fevkinde Lahmacun &Pide.
 
Dünyaca ünlü Türk-Osmanlı Mutfağı şefi ve yazarı Vedat Başaran yönetimindeki Türk Lezzet Müzesi Mutfak Atölyesi ise Ağustos ayında açılacak.
 


Türk Aşçı Haberleri Ve Güncel Mutfak Haberleri Not::
Eğer sizde mesleki haberinizin yada tarifinizin web sitemizde yayınlanmasını istiyorsanız; "Haberini Yada Tarifini Paylaş" sayfamızdaki kriterlere uygun bir şekilde uygun içeriklerinizi bize gönderebilirsiniz. Türk Aşçı Haberleri internet sitesinde yayınlanan yazı, haber, röportaj, fotoğraf, resim, sesli veya görüntülü şair içeriklerle ilgili telif hakları www.turkascihaberleri.com 'a aittir. Bu içeriklerin iktibas hakkı saklıdır. İlgili haber kopyalanarak başka bir site tarafından yayınlanmaya ihtiyaç duyulduğu takdirde kaynak gösterilerek ve web sitemize link verilerek kullanıması mümkündür.


  • Facebook'ta paylaş

Bu Habere Yorum Yap

   
 
 

Benzer Haberler