Sıkıcık çorbası Tarifi

Sıkıcık çorbası Tarifi

Sıkıcık çorbası nedir? Sıkıcık çorbası hangi yöresel mutfağımıza aittir? Evde en iyi çorbalardan Sıkıcık çorbası yapmak için hangi malzemeler kullanılır? Geleneksel Türk mutfağından en iyi çorba..

 
Sıkıcık çorbası nedir? Sıkıcık çorbası hangi yöresel mutfağımıza aittir? Evde en iyi çorbalardan Sıkıcık çorbası yapmak için hangi malzemeler kullanılır? Geleneksel Türk mutfağından en iyi çorba tariflerinden Sıkıcık çorbası yapmanın püf noktası nelerdir?
 
En sevilen yöresel mutfaklarımızdan Kütahya ve Gaziantep'in geleneksel mutfağında önemli bir yer olan Sıkıcık Çorbası ince bulgurla yapılır. Elde sıkılarak yuvarlandığı için bu yemeğe Sıkıcık adı verilmiştir.
 
En Sevilen Çorba Tariflerinden Sıkıcık Çorbası Nasıl Yapılır?
En Eski Yöresel Çorbalardan Sıkıcık Çorbası İçin Kullanılan Malzemeler Nelerdir?
 
*   1,5 Su Bardağı İnce Bulgur,
*   4 Yemek Kaşığı Tarhana,
*   2 Yemek Kaşığı Un,
*   1 Fincan Kuru Nane,
*   2 Çay Kaşığı Karabiber,
*   2 Büyük Kuru Soğan,
*   2 Yemek Kaşığı Salça,
*   5 Diş Sarımsak,
*   2 Kase Yoğurt
 
En Meşhur Yöresel Çorbalarımızdan Sıkıcık Çorbası Yapılış Tarifi;
 
İnce bulgur bir kabın içerisine konur ve bir çay bardağı sıcak su gezdirilerek kabarması beklenir. Üzerine tarhana, un, karabiber ve nane karıştırılır. Katı bir karışım elde edilir.
 
Elde yuvarlanarak bilye büyüklüğünde küçük toplar yapılıp, unlu bir tepsiye sıralanır. Bir başka tencerede soğan, yağ ve salça kavrulur. Üzerine beş su bardağı su doldurulur.
 
Kaynayan salçalı suya önceden yuvarlanan toplar atılır. Birbirine yapışmaması için tane tane atmakta yarar vardır. Kısık ateşte bulgurlar iyice pişinceye kadar kaynatılır.
 
Arzu edilirse suyuna et suyu da karıştırılabilir. Sunarken küçük bir kasede yoğurt ezilip, içine dövülmüş sarımsak eklenerek sos hazırlanır. Bu sos, sıcak olarak tabaklara konan çorbanın üzerine dökülür.
 
***
Türk aşçı haberleri ve güncel mutfak haberleri olarak "Sıkıcık çorbası" hakkında hakkında ikinci tarifimizide siz takipçilerimiz ile paylaşmak istedik...
 
Sıkıcık çorbası Tarifi
"Sıkıcık çorbası" Türk mutfağına ait bir çorba çeşididir ve özellikle Kütahya ve Gaziantep yöresine özgüdür. İşte Sıkıcık çorbası hakkında bazı bilgiler ve evde yapmak için gereken malzemeler:
 
Sıkıcık çorbası, genellikle bulgur ve yoğurt temelinde hazırlanan bir çorbadır. Bulgurun ince taneli olanı tercih edilir.
 
Malzemeler:
 
*   1 su bardağı ince bulgur
*   2 yemek kaşığı un
*   1 litre su veya et suyu
*   1 su bardağı yoğurt
*   2 yemek kaşığı tereyağı veya sıvı yağ
*   Tuz, karabiber
*   pul biber (isteğe bağlı)
*   Nane (sos için)
 
Sıkıcık çorbasının yapılışı:
 
İnce bulguru yıkayın ve su ile birlikte tencereye alın. Bulgurun pişmesi için orta ateşte kaynamaya bırakın. Bulgur pişerken başka bir tavada unu hafifçe kavurun. Kavrulmuş unu su veya et suyu ile karıştırarak çorba kıvamına getirin. Kaynatın.
 
Bulgur kaynadığında üzerine hazırladığınız unlu karışımı ekleyin ve çorba kıvamına gelene kadar karıştırarak pişirin. Yoğurdu çırpın ve çorbaya ekleyin. Tuz ve baharatları da ekleyerek karıştırın ve birkaç dakika daha kaynatın.
 
Tereyağını veya sıvı yağı eritin ve nane ile birlikte sos olarak hazırlayın. Çorbanın üzerine sosu dökün ve sıcak servis yapın.
 
Sıkıcık çorbası, yoğurt ve bulgurun birleşimiyle zengin bir lezzete sahiptir. Püf noktaları şunları içerebilir:
 
Bulguru iyi yıkamak, çorbanın temiz bir lezzet elde etmesine yardımcı olur. Yoğurdu çorbanın son aşamasında eklemek ve iyice karıştırmak önemlidir.
 
Sos olarak kullanılan tereyağı veya sıvı yağın üzerine nane eklemek, çorbanın aromasını zenginleştirir. Çorbanın kıvamı tercihe göre ayarlanabilir. Daha sulu bir çorba isteniyorsa su veya et suyu miktarı artırılabilir.
 
Bu püf noktalarına dikkat ederek evde Sıkıcık çorbasını başarılı bir şekilde hazırlayabilirsiniz.

 



Türk Aşçı Haberleri Ve Güncel Mutfak Haberleri Not::
Eğer sizde mesleki haberinizin yada tarifinizin web sitemizde yayınlanmasını istiyorsanız; "Haberini Yada Tarifini Paylaş" sayfamızdaki kriterlere uygun bir şekilde uygun içeriklerinizi bize gönderebilirsiniz. Türk Aşçı Haberleri internet sitesinde yayınlanan yazı, haber, röportaj, fotoğraf, resim, sesli veya görüntülü şair içeriklerle ilgili telif hakları www.turkascihaberleri.com 'a aittir. Bu içeriklerin iktibas hakkı saklıdır. İlgili haber kopyalanarak başka bir site tarafından yayınlanmaya ihtiyaç duyulduğu takdirde kaynak gösterilerek ve web sitemize link verilerek kullanıması mümkündür.


  • Facebook'ta paylaş

Bu Habere Yorum Yap

Benzer Haberler