Yumurtanıza Dikkat Edin !!!
Yumurtanızın Taze Olduğunu Nasıl Anlarsınız?
Yumurtanızın Bayat Olduğunu Nasıl Anlarsınız?
Yumurtaları yüzebilecekleri tamamen su dolu bardaklara koyun. Yumurta suyun içinde yatay durumda kalırsa taze, yarı yatay durumda kalırsa 7-10 günlük, dik yüzüyorsa bayat demektir.
Yumurtanın taze mi bayat mı olduğunu anlamanın diğer bir yolu da, yumurtayı bir tabağa kırmaktır. Taze yumurta kırıldığında sarısı dağılmaz ve bombeli bir şekilde kalır. Rengi parlak sarıdır ve yumurtanın akışkanlığı yerindedir. Bayat yumurta kırıldığında ise sarısı yassılaşır ya da dağılır. Yumurtanın akışkanlığı da azalmıştır.
Yumurtanızı Saklarken:
Tazeliğini daha uzun koruması yumurtaları orijinal karton kutusunda, buzdolabında muhafaza edin. Yumurtaları kullanmadan hemen önce yıkayın. Buzdolabına kaldırmadan önce yıkarsanız, üzerindeki doğal koruyucu tabaka kaybolur. Güçlü kokulu besinlerle yanyana bulundurmayın. Yumurta kabuğu kokuları çekebilir.
Yumurtanız Nasıl Olsun?
Kayısı, rafadan ya da katı; yumurtayı yemek istediğiniz kıvama göre şu hususlara dikkat edin: Rafadan Yumurta Nasıl Olur? Yumurtanın akı yarı yarıya pişmiş, sarısı ise hemen hiç pişmemiştir. Yumurtayı suya koyup, kaynamaya başladıktan itibaren 100'e kadar sayarsanız rafadan yumurtanız hazır olur.
Kayısı Yumurta Nasıl Olur?
Akı pişmiş, sarısı ise hafifçe kıvamlanmıştır. Yumurtaları suya koyup, kaynadıktan sonra, 3.5-4 dakika daha ocakta tutup, soğuk sudan geçirirseniz, kayısı kıvamında yumurta elde edersiniz.
Katı Yumurta Nasıl Olur?
Yumurtanın hem akı hem de sarısı iyice pişmiştir. Yumurtaları kaynar suya attıktan sonra 6-7 dakika pişirmeniz gerekir. Daha fazla kaynatmak, yumurtanın sarısının renginin ve tadının değişmesine sebep olur.
İşte Yumurtanın Yararları
Yumurtanın Faydaları Nelerdir?
Türk mutfağında, özellikle kahvaltılarımızda önemli bir yer tutan yumurta aynı zamanda insan sağlığı için de önem arz etmektedir. Dişi hayvanların ve özellikle kuşların embriyoyu korumak amacıyla yumurtladığı yuvarlak ve oval şekilli cisimler olarak tanımlayabileceğimiz yumurta, sayısız yemeğin hazırlanmasına teşkil etmektedir.
Yumurta, yaş ayırt etmeksizin, 7'den 70'e herkesin tükettiği önemli bir besindir. Yapısında içerdikleriyle insan sağlığı için son derece önemli bir gıda olan yumurta, vücut sağlığı açısından da son oldukça yararlıdır. Öyle ki, yapılan birçok araştırmada besinler içindeki en kaliteli proteinin yumurtada olduğu saptanmıştır. Yumurta ayrıca, dışarıdan vücuda alınması gerekli olan amino asitleri dengeli miktarda içermektedir. Bunun yanında, insan sağlığı için son derece gerekli olan A, B, D, E ve birçok vitamini yüksek oranda barındırmaktadır.
Yumurtanın sağlığımız açısından faydalarını saymadan önce, bu denli önemli bir kaynak olan yumurtayı kullanım alanlarımıza da bakmamız gerekli. Zira, Türk mutfağında kahvaltıların ne kadar önemli olduğu yadırganamaz bir gerçektir. Kahvaltılarımızda ana besin olarak dikkat çeken yumurta, hemen hemen her gün kullandığımız bir besin olarak karşımıza çıkıyor. Bunun yanında Türk mutfağında birçok yemeğin yapımında da yumurta kullanılmaktadır. Peki, yumurtanın faydaları nelerdir?
*İyi kolesterolün yükselmesini sağlar.
*Yumurta, içerdikleriyle iyi kolesterolü yükselterek kalp sağlığı gibi sorunlara karşı koruma mekanizması oluşturur.
*Kas ve kemik gelişimi için önemlidir.
*Yüksek miktarda protein içeren yumurta, kas ve kemik gelişiminde önemli rol oynar.
*Vücudu besleyici bir yapıya sahiptir.
*İçerdiği birçok vitamin ve amino asit ile insan vücudunu karma bir şekilde besler.
*Beyin sağlığı için oldukça yararlıdır.
*Kolin maddesini içeren yumurtanın yararları arasında beyin sağlığına iyi gelmesi de bulunuyor.
*Olası hafıza kaybı probleminin önüne düzenli olarak yumurta tüketerek geçebilirsiniz.
*Meme kanseri başta olmak üzere birçok kanser türünün görülme riskini azaltır.
*Bağışıklık sistemini güçlendirir.
*Göz sağlığı için oldukça yararlıdır. Göz bozukluklarına iyi gelir.
*Vücudumuzun ihtiyaç duyduğu demir seviyesini arttırır.