Patlıcanlı Pilav Tarifi

Patlıcanlı Pilav Tarifi

Geleneksel Türk mutfağında Pilav Nedir? Türk mutfağında Pilavın Önemi ve Osmanlı Saray Mutfağında Pilav Pişirme Teknikleri… Pilav geçmişte olduğu...

Patlıcanlı Pilav Tarifi "5 kişilik"
Patlıcanlı Pilav Tarifinin Malzemeri:
 
*   450 gr. baldo pirinci (2 su bardağı)
*   350 gr. Keme patlıcanı
*   150 gr. zeytinyağı
*   200 gr. soğan (ince kıyılmış) , (2 orta boy)
*   1 lt. su (4su bardağı)
*   tuz
*   taze çekilmiş karabiber
*   1/3 çay kş. safran
*   1/3 çay kş. sakız (az tuz ile dövülerek ufalanmış).
 
Nefis Pilav Tariflerinden Patlıcanlı Pilavinin Yapılış Tarifi
Pirinci ayıklayın. Soğuk su ile yıkayıp bulanık, nişastalı suyunu dökün.
Yıkama suyu berraklaşınca pirinci bir süzgece çıkarıp süzün.
Patlıcanların saplarını kesin, kabuklarını alacalı soyun ve 2 cm.'lik küpler biçiminde doğrayın.
Kaynar tuzlu suya alıp, 3 dakika haşlayın. Süzdürerek sudan çıkarın.
 
Bir tencerede zeytinyağını kızdırın. Yağ kızınca soğanları içinde esmerleşinceye kadar kanının. 
Süzülmüş patlıcanları ekleyerek  biraz daha kavurup, suyu. tuzu, biberi, safranı ve sakızı katın.
Su kaynayınca pirinçleri de salıp. bir karıştırın ve ateşi kısın.
 
Kapağını kapatıp pirinçler suyunu çekinceye kadar yaklaşık 10 dakika pişirin ve pilavı ateşten alın.
Pişen pilavı 10 dakika dinlenmeye bırakın.
Tahta bir kaşıkla pirinçleri ezmemeye özen göstererek karıştırıp, sahanlara boşaltarak servis yapın.
 
Osmanlı Saray Mutfağı;
İdari bir merkez durumundaki saray, padişahın, hanedan mensuplarının ikametgâhı olması nedeniyle yaşamın devamını sağlayan çeşitli birimlerden oluşmaktaydı.
 
Hayatın gereklerinden olan beslenme fonksiyonu sarayda, toplu bir evde, standart bir ailede olduğu gibi kendi içersinde basit belli kurallar ve temelde ana uygulamalar şeklinde kendini göstermekteydi.
 
Tek fark Osmanlı Saray Mutfağının çok kişiye ve tabii hanedan üyelerine hizmet verdiği için çeşitliliğe ve kaliteye yönelik bir abartıya sahip olmasıydı. Ancak en küçük mutfaktan, muhteşem saray mutfağına kadar düzen, lezzet arama ve damak zevkine cevap verme kaygısı daima var olmuştu. Hakkında ayrıntılı bilgi edinebileceğimiz saray  mutfağı, kaynak zenginliği nedeniyle Fatih Dönemi Topkapı Osmanlı Saray  Mutfağıdır.
 
Geleneksel Türk mutfağında Pilav Nedir? Türk mutfağında Pilavın Önemi ve Osmanlı Saray Mutfağında Pilav Pişirme Teknikleri… 
Pilav geçmişte olduğu gibi günümüz Türkiyesinde de sade bir pişirme tekniğine sahiptir. Yaygın geçerliliği olan kavurma tekniğinde pirinç ayıklanıp yıkandıktan sonra tuzlu suda bekletilerek süzülür. Sonrasında yağda (özellikle tereyağı) kavrularak üzerine kaynar su (ya da et veya tavuk suyu) ve tuz ilave edilip pişirilir.
 
Pişme işleminin sonrasında yapılan "demlendirme" (pilavın 15-20 dakika dinlendirilmesi) pilavın istenen kıvamda olması için gereklidir. Salma tekniği ise kavurma işlemini içermediğinden daha sağlıklı kabul edilmektedir.  Pirincin cinsi iyi bir pilavın ön koşuludur çünkü pirincin kaç ölçü su çekeceği, rengi ve kokusu, ortaya çıkacak pilavın kalitesini belirler. Kullanılan yağın özelliği ve et ya da tavuk suyu kullanımı, pişme işleminden sonra pirincin yeterince demlenmesi pilavın istenilen lezzette olmasını sağlar.
 
Geleneksel Türk mutfağında iyi bir pilav için geçerli ölçüt "pirinçlerin tane tane olması, birbirine yapışmaması" dır. Basit bir yemek izlenimi verse de saray mutfağından günümüze pilav yapımı aşçıların ve ev kadınlarının test edildiği en önemli yemek türü olmuştur. İyi bir pilav yapan aşçının diğer yemek türlerini de iyi yapabileceği düşüncesi sözlü gelenekte yaşamaktadır.
 
Kavurma, salma gibi farklı tekniklerle hazırlanan pilav, içerisine eklenen et, tavuk eti, bazen balık, çeşitli sebze ve kimi zaman ceviz, badem gibi kuruyemişlerle zenginleştirilir. En çok tüketilen pilav çeşitleri şehriyeli, sade, etli-tavuklu, et-tavuk sulu, nohutlu pirinç pilavları ile sade, domatesli ve yeşil mercimekli bulgur pilavlarıdır.
 


Türk Aşçı Haberleri Ve Güncel Mutfak Haberleri Not::
Eğer sizde mesleki haberinizin yada tarifinizin web sitemizde yayınlanmasını istiyorsanız; "Haberini Yada Tarifini Paylaş" sayfamızdaki kriterlere uygun bir şekilde uygun içeriklerinizi bize gönderebilirsiniz. Türk Aşçı Haberleri internet sitesinde yayınlanan yazı, haber, röportaj, fotoğraf, resim, sesli veya görüntülü şair içeriklerle ilgili telif hakları www.turkascihaberleri.com 'a aittir. Bu içeriklerin iktibas hakkı saklıdır. İlgili haber kopyalanarak başka bir site tarafından yayınlanmaya ihtiyaç duyulduğu takdirde kaynak gösterilerek ve web sitemize link verilerek kullanıması mümkündür.


  • Facebook'ta paylaş

Yorumlar

  • Yorumlayan: Şeyma Koyun
    9/29/2018

    gerçekten çok lezzetli oldu

Bu Habere Yorum Yap

Benzer Haberler