Peynir Yapımında Kullanılan 'Sirik' Otu Tezgahlarda

Peynir Yapımında Kullanılan 'Sirik' Otu Tezgahlarda

Siirt’in Pervari ilçesine bağlı Herekol Dağı eteklerinde, özellikle Çemikare Yaylası’nın yüksek kesimlerinde yetişen Sirik otu, her yıl Siirtliler tarafından büyük ilgi..

 
Peynir Yapımında Kullanılan 'Sirik' Otu Tezgahlarda: Yoğun Talep ve Fiyatlar
 
Türk Aşçı Haberleri ve Güncel Mutfak Haberleri web sitesi olarak yapmış olduğumuz araştırmalara göre, Siirt yöresine ait olan ve peynir yapımında kullanılan 'Sirik' otu, tezgahlarda yerini aldı. Halk arasında doğal peynir otu olarak bilinen bu bitki, kilosu 100 TL’den başlayan fiyatlarla satışa sunuluyor.
 
Siirt’in Pervari ilçesine bağlı Herekol Dağı eteklerinde, özellikle Çemikare Yaylası’nın yüksek kesimlerinde yetişen Sirik otu, her yıl Siirtliler tarafından büyük ilgi görüyor. Peynir sezonunun başlamasıyla birlikte talep artan bu özel ot, peynire katılarak daha lezzetli bir hale getiriliyor.
 
Sirik otunun, peynire katıldığında hem güzel bir tat hem de hoş bir koku verdiğini belirten satıcı Muzaffer Ulu, bu doğal ürünün peynir yapımında vazgeçilmez olduğunu ifade etti. "Bu ot, otlu peynir yapımında kullanılıyor ve ismi sirike. Herekol Dağı’nda yetişiyor. Çemikare Yaylası’ndan geliyor. Her yaylada bulunuyor ama Çemikare Yaylası’nın otunun tadı ve lezzeti bambaşka" dedi.
 
Muzaffer Ulu, ayrıca Sirik otunun diğer yörelerden gelen otlarla kıyaslanamayacak kadar özel olduğunu vurguladı. "Kayseri, Kahramanmaraş, Sivas, Erzurum ve Muş gibi yerlerden de peynir otları geliyor ama hiçbirinin Herekol’dan gelen gibi tadı ve lezzeti yok. Ünlü Peynir çeşitlerine katıldığında, sadece kokusunu almak bile iştah açıyor" şeklinde konuştu. Sirik otunun fiyatları kilosu 100 liradan başlayıp, 150 liraya kadar çıkıyor.
 
Türk Aşçı Haberleri ve Güncel Mutfak Haberleri olarak edindiğimiz bilgilere göre, Sirik otu, doğal yapısı ve katkısız olması nedeniyle tercih ediliyor. Siirt’in bu özel ürünü, otlu peynir severlerin vazgeçilmezi haline gelmiş durumda. Hem bölge halkı hem de farklı şehirlerden gelen müşteriler, bu lezzeti tatmak için yoğun ilgi gösteriyor. Sirik otu, peynir yapımında sağladığı eşsiz aroma ve lezzetle, geleneksel peynir tariflerinin önemli bir bileşeni olarak öne çıkıyor.


Türk Aşçı Haberleri Ve Güncel Mutfak Haberleri Not::
Eğer sizde mesleki haberinizin yada tarifinizin web sitemizde yayınlanmasını istiyorsanız; "Haberini Yada Tarifini Paylaş" sayfamızdaki kriterlere uygun bir şekilde uygun içeriklerinizi bize gönderebilirsiniz. Türk Aşçı Haberleri internet sitesinde yayınlanan yazı, haber, röportaj, fotoğraf, resim, sesli veya görüntülü şair içeriklerle ilgili telif hakları www.turkascihaberleri.com 'a aittir. Bu içeriklerin iktibas hakkı saklıdır. İlgili haber kopyalanarak başka bir site tarafından yayınlanmaya ihtiyaç duyulduğu takdirde kaynak gösterilerek ve web sitemize link verilerek kullanıması mümkündür.


  • Facebook'ta paylaş

Bu Habere Yorum Yap

Benzer Haberler