Peynirde Gıda Güvenliği İçin Yeni Düzenleme

Peynirde Gıda Güvenliği İçin Yeni Düzenleme

"Türk Gıda Kodeksi Peynir Tebliği Taslağı" görüşe sunuldu. Bu tebliğ, peynir üretiminde taklit ve tağşişi engellemeyi ve haksız rekabeti önlemeyi amaçlıyor. Tebliğe göre..

 
Peynirde Gıda Güvenliği İçin Yeni Düzenleme
Türk Aşçı Haberleri olarak, peynirde gıda güvenliğini artırmayı amaçlayan yeni düzenlemeyi sizlerle paylaşıyoruz. SETBİR Başkanı İsa Coşkun, yeni peynir tebliği taslağının taklit ve tağşişi engelleyerek, gıda güvenliğini sağlayacağını belirtti.
 
Yeni Tebliğle Haksız Rekabetin Önüne Geçilecek
Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından hazırlanan "Türk Gıda Kodeksi Peynir Tebliği Taslağı" görüşe sunuldu. Bu tebliğ, peynir üretiminde taklit ve tağşişi engellemeyi ve haksız rekabeti önlemeyi amaçlıyor. Tebliğe göre, eritme peynirler tulum, örgü, çeçil, dil, tel, kaşar ve Abaza peyniri gibi geleneksel ve coğrafi işaretli peynirlerle karıştırılmayacak ve tüketiciyi yanıltacak şekilde üretilmeyecek.
 
Eritme Peynirlerde Yeni Etiketleme Kuralları
Eritme peynirlerinin etiketlerinde, gıda adı en az 3 milimetre punto büyüklüğünde yazılacak. Çeşnili peynirlerde ise toplam çeşni oranı yüzde 6 olarak belirlenecek. SETBİR Başkanı İsa Coşkun, mevcut Türk Gıda Kodeksi Peynir çeşitlerinde Tebliği'nin 2015'te yürürlüğe girdiğini ve bakanlığın tebliği güncelleyerek gıda güvenilirliğini sağlamayı ve tüketiciyi yanıltmayı önlemeyi hedeflediğini belirtti.
 
Taklit ve Tağşişi Engelleme Çabaları
İsa Coşkun, ülkede peynirde taklit ve tağşişin yaygın olduğunu ve bu durumun haksız rekabete neden olduğunu vurguladı. Taklit ve tağşişi engellemek için etkin denetim ve en yeni analiz yöntemlerinin kullanılması gerektiğini ifade eden Coşkun, "Yapılan analizlerde en son teknolojik cihazların kullanılması gerekmektedir" dedi.
 
Gıda Güvenliği İçin Önemli Adım
SETBİR olarak 2022'de bakanlığa ilettikleri öneriler arasında, peynirde taklit ve tağşişin önlenmesi, tuz oranının belirlenmesi ve eritme peynirinin diğer peynirlerle aynı kategoride olmaması gerektiği yer alıyordu. Coşkun, yeni tebliğle eritme peynirlerinin geleneksel peynirlerle karıştırılmayacağını ve ürün etiketinde eritme peyniri ifadesinin daha büyük yazılacağını belirtti.
 
Çeşnili Peynirlerde Yeni Düzenlemeler
Taklit ve tağşişin yaygın olduğu çeşnili peynirlerde, toplam çeşni oranına sınırlama getirilecek. Çeşni amaçlı kullanılacak sert kabuklu meyveler, yağlı tohumlar ve tahılların ezme veya püre şeklinde kullanılması yasaklanacak. Eritme peynirlerinde, peynirin kullanım amacına ilişkin ifadelerin gıdanın adının yerine kullanılmasının engelleneceği de belirtildi.
 
Mevzuata Uygun Üretim ve Gıda Güvenliği
Türk Gıda Kodeksi Peynir Tebliği taslağının hazırlanmasındaki amaç, gıda güvenliğini sağlamak ve haksız rekabetin önüne geçmektir. SETBİR üyeleri olarak, bu yeni tebliğin mevzuata uygun üretim yapan firmalar için olumlu sonuçlar doğuracağına inanıyoruz. Türk Aşçı Haberleri olarak, bu önemli gelişmeleri sizlere aktarmaya devam edeceğiz.
 
Bu düzenlemeler, peynir sektöründe gıda güvenliğini artırarak, tüketicilerin sağlıklı ve güvenilir ürünlere ulaşmasını sağlayacak. Türk Aşçı Haberleri olarak, bu tür önemli adımları destekliyor ve sektörün gelişimini yakından takip ediyoruz.


Türk Aşçı Haberleri Ve Güncel Mutfak Haberleri Not::
Eğer sizde mesleki haberinizin yada tarifinizin web sitemizde yayınlanmasını istiyorsanız; "Haberini Yada Tarifini Paylaş" sayfamızdaki kriterlere uygun bir şekilde uygun içeriklerinizi bize gönderebilirsiniz. Türk Aşçı Haberleri internet sitesinde yayınlanan yazı, haber, röportaj, fotoğraf, resim, sesli veya görüntülü şair içeriklerle ilgili telif hakları www.turkascihaberleri.com 'a aittir. Bu içeriklerin iktibas hakkı saklıdır. İlgili haber kopyalanarak başka bir site tarafından yayınlanmaya ihtiyaç duyulduğu takdirde kaynak gösterilerek ve web sitemize link verilerek kullanıması mümkündür.


  • Facebook'ta paylaş

Bu Habere Yorum Yap

Benzer Haberler