Muğla’nın İncisi Marmaris Ve Turizm!

Muğla’nın İncisi Marmaris Ve Turizm!

Türkiye'nin en güzel tatil yerlerinden biri olan Marmaris'te geçtiğiz haftasonu turizm konulu bir panel düzenlendi....

Muğla’nın İncisi Marmaris Ve Turizm!
Barış ÖZKAN
Türkiye'nin en güzel tatil yerlerinden biri olan Marmaris'te geçtiğiz haftasonu turizm konulu bir panel düzenlendi. Bölge ve ülke turizminde yaşanan preblemlerin ele alındığı panele biz de katıldık. Toplantı öncesi düzenlenen gezide Marmaris'in eşsiz güzelliklerini görme fırsatımız oldu. Marmaris, yılın bu zamanı tek kelimeyle harika. Ancak bölge turizmi için aynı şeyi söylemek pek mümkün değil.
 
Hafta sonu Marmaris Belediyesi'nin davetlisi olarak bu doğa harikası şehirdeydik. Belediye tarafından düzenlenen panelde, bölge ve ülke turizminin başlıca problemleri ele alındı. Son derece faydalı geçen toplantıda gündem maddelerinden en dikkat çekeni 1 buçuk milyon Türk vatandaşının bayram tatillerinde Yunan adalarını tercih etmesiydi. Bu durumun başlıca sebebi neydi? Bir zamanlar bacasız sanayi denilen turizm bu günlerde ne halde?
 
Çam Balında Pazarlama Sıkıntısı
Panel öncesi Marmaris ve çevresini gezme fırsatı bulduk. Yılın bu zamanında Marmaris, tek kelimeyle harika. Mavi ve yeşilin iç içe olduğu, coğrafi yapısı nedeniyle birbirinden eşsiz koylara sahip olan ilçede, bana göre en önemli konulardan biri çam balı. Marmaris'in çam ormanları arasında bir köy olan Osmaniye, ürettiği çam balıyla dünya çapında bir üne kavuşması gerekirken, maalesef çok fazla sesini duyuramamış. Osmaniye köyü için bal o kadar önemli ki bal müzesi bile kurulmuş.
 
Osmaniye Köyü’nde Bulunan Bal Müzesi
Müze'de Mustafa Kemal Atatürk'ün Ukrayna'dan getirtip Osmanlıca'ya çevirttiği (Herkesin anlayabilmesi için) bir arıcılık kitabı bulunuyor. Burada üretilen balların en büyük sıkıntısı pazarlamada yaşanıyor.
 
Mustafa Kemal Atatürk’ün Ukrayna’dan getirtip Osmanlıca’ya çevirttiği kitap
Markalaşma anlamında ciddi adımlar atılması gerekiyor. Bunun için kurulan kooperatif henüz istenilen seviyelere ulaşamamış ancak Marmaris'in çam balı doğallığı ve lezzeti ile bir Türkiye hatta dünya markası olabilir.
 
Panelde Turizmde Yaşanan Düşüş Ele Alındı
Turizm panelinde Gazeteciler Yazgülü Aldoğan ve Mehmet Tezkan, Türkiye Avrupa Eğitim ve Bilimsel Araştırmalar Vakfı Başkanı Prof. Dr. Faruk Şen ve eski bakanlardan Bahattin Yücel katıldı. Ülke ve bölge turizmi açısından son derece faydalı olan panelde, Türkiye turizminin durumu değerlendirildi. Son yıllarda turist sayısında yaşanan azalmanın nedenleri masaya yatırıldı. Ve ortak düşünce olarak, güvenlik tehlikesi ile Türkiye'nin izlediği politikalar nedeniyle yurtdışında yarattığı olumsuz imaj ortaya çıktı. 
 
Türkiye’ye Tatile Gelen Türklerin Sayısında Düşüş Var
Panelde konuşmacılar arasında yer alan Prof. Dr. Faruk Şen, 2012 yılında 2.87 milyon Türk'ün Türkiye'ye tatil için geldiğini söyleyerek başladığı konuşmasına bu rakamın 2015 yılında 1.9 milyona düştüğünü belirtti.  “Turist sayısında yaşanan azalmanın nedeni olarak terör olayları gösterilebilir. 2016 yılında 60 bin Türk, Türkiye'den ev aldı. Bu da bir canlanma olduğunu gösteriyor.” dedi.
 
‘Terör Olayları İmajı Olumsuz Etkiledi’
Milliyet gazetesi köşe yazarı Mehmet Tezkan ise, 2014 yılında Türkiye'de birçok alanda kırılma noktaları olduğunu söyledi. 2015 yılında artış gösteren terör olaylarına ek olarak 15 Temmuz'da gerçekleştirilen hain darbe girişiminin de Türkiye'nin uluslararası arenada imajına zarar verdiğini söyleyen Tezkan, turist sayısında yaşanan kaybın bu gelişmelere bağlı olduğunu sözlerine ekledi. İş adamı Osman Kayraklı bölgenin üzüm üretimi için son derece elverişli olduğunu söyledi.
 
‘Krizin Temel Nedeni Türkiyenin Politikası’
Eski bakanlardan Bahattin Yücel ise krizin temel nedeninin Türkiye'nin politikası olduğunu söyledi. “İlk önce bunu değiştirmek lazım” diyen Yücel, “Türkiye'nin imajı kötü. Şimdi değişim başlasa ancak 2020-2021 yılına gelindiğinde 2014 fiyatlarına varılabilir” açıklamasında bulundu.
Geçmişte yaşanan olaylar turizmi son derece olumsuz etkiledi ancak yapılacak atılımlar ve atılacak adımlarla Türkiye'nin turizmde eski günlerine dönmesi hatta daha ileri seviyelere çıkması mümkün. Marmaris gibi birçok doğa harikası bölgeye sahip olan Türkiye'de, uluslararası arenada düzeltilecek olan imaj ve tanıtım projeleri ile hem Yunanistan'a giden vatandaşlarımızı hem de Avrupalı turisti tekrar ülkemize getirebiliriz. 


Türk Aşçı Haberleri Ve Güncel Mutfak Haberleri Not::
Eğer sizde mesleki haberinizin yada tarifinizin web sitemizde yayınlanmasını istiyorsanız; "Haberini Yada Tarifini Paylaş" sayfamızdaki kriterlere uygun bir şekilde uygun içeriklerinizi bize gönderebilirsiniz. Türk Aşçı Haberleri internet sitesinde yayınlanan yazı, haber, röportaj, fotoğraf, resim, sesli veya görüntülü şair içeriklerle ilgili telif hakları www.turkascihaberleri.com 'a aittir. Bu içeriklerin iktibas hakkı saklıdır. İlgili haber kopyalanarak başka bir site tarafından yayınlanmaya ihtiyaç duyulduğu takdirde kaynak gösterilerek ve web sitemize link verilerek kullanıması mümkündür.


  • Facebook'ta paylaş

Bu Habere Yorum Yap

Benzer Haberler