Erzurum İspir'de Balık Üretimiyle İhracat Başarısı

AB ve Türkiye tarafından finanse edilen IPARD programı kapsamında verilen bu destek, kırsalda yaşayanların ekonomik faaliyetlerini çeşitlendirerek yaşam standartlarını..

 
Erzurum İspir'de Balık Üretimiyle İhracat Başarısı...
 
Erzurum'un İspir ilçesindeki Mahmut Yaşar, Tarım ve Orman Bakanlığı'na bağlı Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu'nun (TKDK) sağladığı 800 bin TL'lik hibe ile somon üretimine başladı. Tesisini Arkun Barajı'nda kuran Yaşar, burada yetiştirdiği somonları yurt dışına ihraç ediyor.
 
AB ve Türkiye tarafından finanse edilen IPARD programı kapsamında verilen bu destek, kırsalda yaşayanların ekonomik faaliyetlerini çeşitlendirerek yaşam standartlarını yükseltmeyi amaçlıyor. Yaşar, bu programa 2022 yılında başvurarak, su ürünlerinde  toplam 1,2 milyon TL maliyetli kafes balıkçılığı tesisini kurdu ve bu tesis için 800 bin TL hibe desteği aldı. İlk yılında 35 ton somon üreten Yaşar, tesisi 80 ton balık üretim kapasitesine sahip.
 
Mahmut Yaşar, geçmişte Muğla Milas'ta balık üretimi yapmış biri olarak kendi memleketinde bu projeyi hayata geçirmenin önemini vurguladı. Yaşar, "TKDK'dan hibe desteği alabileceğimizi öğrendikten sonra hemen projelendirdik ve başvuruda bulunduk. Devletin yüzde 65 oranında verdiği bu destek sayesinde büyük maddi külfetlerden kurtulduk ve riskimizi azalttık. Bu destekle üretim faaliyetlerimizi rahatlıkla yürütebiliyoruz," dedi.
 
Modern sistemlerle donatılmış tesisinde ürettiği somonları tamamen yurt dışına ihraç eden Yaşar, bu sayede ülke ekonomisine önemli oranda döviz girdisi sağladı. İlk yılki ihracatıyla yaklaşık 250 bin dolar gelir elde eden Yaşar, üretimi artırarak ülke ekonomisine daha fazla katkı sunmayı hedefliyor.
 
Türk Aşçı Haberleri ve Güncel Mutfak Haberleri web sitesi olarak edindiğimiz bilgilere göre, Mahmut Yaşar'ın başarısı, kırsal kalkınma desteklerinin somut sonuçlarını gözler önüne sermektedir. Bu başarı hikayesi, benzer girişimlere ilham kaynağı olabilir ve kırsal alandaki ekonomik potansiyelin fark edilmesine yardımcı olabilir.


Türk Aşçı Haberleri Ve Güncel Mutfak Haberleri Not::
Eğer sizde mesleki haberinizin yada tarifinizin web sitemizde yayınlanmasını istiyorsanız; "Haberini Yada Tarifini Paylaş" sayfamızdaki kriterlere uygun bir şekilde uygun içeriklerinizi bize gönderebilirsiniz. Türk Aşçı Haberleri internet sitesinde yayınlanan yazı, haber, röportaj, fotoğraf, resim, sesli veya görüntülü şair içeriklerle ilgili telif hakları www.turkascihaberleri.com 'a aittir. Bu içeriklerin iktibas hakkı saklıdır. İlgili haber kopyalanarak başka bir site tarafından yayınlanmaya ihtiyaç duyulduğu takdirde kaynak gösterilerek ve web sitemize link verilerek kullanıması mümkündür.


  • Facebook'ta paylaş

Bu Habere Yorum Yap

Benzer Haberler