Patlıcan Silkmesi Tarifi

Patlıcan Silkmesi Tarifi

Patlıcan Silkmesi Tarifi, Patlıcanın ilk yetiştiriciliği M.Ö 5.yy'da Hindistan'da gerçekleştirilmiştir. Bu tarihten sonra Afrika'ya sonra Doğu Akdeniz'e ve Avrupa'ya getirilmiştir...

Patlıcan Silkmesi Tarifi
Patlıcan Silkmesi Kullanılan malzemeler
 
*    500 gr. patlıcan
*    3 adet çarliston biber
*    2 adet orta boy kuru soğan
*    6 diş sarımsak
*    6 adet domates 
*    2 tatlı kaşığı şeker
*    2 çay kaşığı tuz
*    4 yemek kaşığı zeytinyağı
 
Nefis Patlıcan Yemeklerinden Patlıcan Silkmesi Yapılış Tarifi
İlk önce patlıcanları alalı olarak soyunuz.
Daha sonra 2 santim uzunluğunda bir parmak kalınlığında doğrayınız.
Daha sonra tuzlu suya koyup bekletiniz.
Soğanları yemeklik doğrayınız, biberleri yemeklik doğrayınız. Sarımsağı küçük küçük doğrayınız.
Tencereye ilk önce, soğanı, sarımsağı, biberleri, patlıcanları, en üste yemeklik doğradığınız domatesleri ilave ederek üstüne şekeri ve tuzu serpiniz.
Zeytinyağını gezdiriniz ve tencerenin kapağını kapatarak ocağa koyunuz.
İlk etapta yüksek ısıda ocağı açınız. Ama yemek kaynayınca ocağın altını kısınız.
Kısık ateşte pişmelidir.
Yemeği hiç karıştırmayınız.
Arada bir tencerenin kapağını bir havlu veya bez ile tutarak tencereyi silker gibi sallayınız. 
Arada çatalla patlıcanları kontrol ederek yemeğin pişip pişmediğini anlayabilirsiniz.
Patlıcan Silkmesi piştikten sonra ister sıcak olarak ister soğuk olarak servis edebilirsiniz iki türlüde yenebilir.
 
Türk Aşçı Haberleri İlgili Tarif İçin Alternatif Tavsiye;
Sizler için İnternet üzerinde yapmış olduğumuz bir araştırmada takipçilerimize layık bulduğumuz “Patlıcan Silkmesi Tarifi” ile ilgili alternatif bir videonun sunumundan da faydalanabilirsiniz
 
 
Türk Aşçı Haberleri Olarak;
Türk aşçı haberleri olarak sizler için hazırlamış olduğumuz bu nefis ve lezzetli yemek tariflerini denediğinizde sayfanın en altında bulunan yorumlar düşüncelerinizi yazarak bizimle paylaşırsanız seviniriz.
 
Patlıcan Silkmesi Not: 
İsterseniz Patlıcan Silkmesi yemeğini servis tabağına aldığınızda üzerine yoğurt koyarak ta servis edebilirsiniz.
Bu şekilde de çok lezzetlidir.
Patlıcan silkmesi püf noktalarından biride Patlıcanlar eğer çekirdekli ise  tuzlu suda bekleterek acısının çıkmasını sağlamalısınız. 
Patlıcan silkmesinin yanına pirinç pilavı, bulgur pilavı, peynirli makarna, cacık, çoban salatası da yapabilirsiniz.
"Geleneksel Türk Mutfağı, Yöresel Yemekler, Yöresel Mutfaklar, Osmanlı Saray Mutfağı, Osmanlı Yemek Kültürü, Patlıcan Yemekleri"
 
Evliya Çelebinin Ve Yabancı Seyyahların Kayıtlarında  Osmanlıda Saray Mutfağında Patlıcan Hakkında Bazı  Dipnotlar;
Anadolu’da yetiştirilen sebzeler arasında patlıcan, lahana, bezelye, fasulye, hıyar, havuç, maydanoz, kırmızı pancar pirinç, nohut, barbunya, bakla, soğan, turp bulunmakta. Dernschwam’ın verdiği bilgilere göre  İznik’te hıyar ve kabak üretilmektedir.
 
Mercimek Türklerin en sevdiği yiyecekler arasındadır. Lahana bol miktarda üretilmektedir. İstanbul’un ihtiyacı olan turp Edirne’den getirilmektedir. Olivier’e göre Mudanya ve çevresinde patlıcan yetiştirilmektedir. İstanbul’da çeşitli yerlerde bakla, marul, hindibâ, patlıcan, biber ve kabak yetiştirilmektedir. Lubenau, Gelibolu’da yetiştirilen hıyar, turp, soğan ve kabağın İstanbul’a gönderildiğini yazar. İki Fransız gezgin Çanakkale’de lahana, soğan ve marul yetiştirildiğini belirtir.
 
“Türk sofralarında yemekler basit olmaktan çok sayısızdır. Çeşitli şekillerde hazırlanmış koyun eti, lezzetli sebzeler (enginar ve patlıcan zeytinyağıyla hazırlanır ve soğuk olarak sunulur) ceviz ve biberden yapılmış bir sosla çerkez tavuğu denilen yemek, ünlü börek, bal ve manda sütünün başrolleri paylaştığı çok baharatlı tatlılar, komposto ve son olarak asla vazgeçilemeyen pilav.
 
Patlıcan in Tarihi;
Patlıcan, bilimsel adıyla Solanum melongena, Solanaceae familyasına ait olup, ılık iklimlerde tek yıllık, tropik iklimlerde ise küçük bir ağaç şeklinde büyüyen bir kültür bitkisidir. Patlıcanın ilk yetiştiriciliği M.Ö 5.yy'da Hindistan'da gerçekleştirilmiştir. Bu tarihten sonra Afrika'ya sonra Doğu Akdeniz'e ve Avrupa'ya getirilmiştir. Avrupa'ya getirilmesi 16. yy'da İspanyollar tarafından gerçekleştirilmiştir.
 
Patlıcanın faydaları 
Patlıcanlar, aslen Hint kıtasına özgü olan ve dünya çapında farklı mutfaklarda bulunan sebze çeşitlerindendir. Bu mor veya siyah parlak sebzeler, normal tarımda önemli ölçüde daha küçük olsa da, yabani çeşitlerde bir ayak uzunluğundan daha fazla büyüyebilirler.  Patlıcanlar Türk mutfağındaki birçok yemekte kullanılmaktadır.  Patlıcan sebzesi yemekleri lezzetlendirmekle kalmaz aynı zamanda sağlık açısından da çeşitli faydalar sağlamaktadır. İşte sağlığımıza olan çeşitli etkileri ile patlıcanın faydaları…
 
Patlıcanın sağlığımıza çeşitli faydaları bulunmaktadır. Patlıcanın faydalarını kısa bir şekilde özetleyecek olursak; kemik erimesini önlemek, kansızlığı gidermek, kilo vermeye yardımcı olmak, şeker hastalığı riskini düşürmek gibi çeşitli faydaları bulunmaktadır. 
 
Patlıcan Lif kaynağıdır
Lif, mide-bağırsak sağlığı ve düzenli bağırsak hareketleri için patlıcan gereklidir. Dışkınızı toplar, böylece sindirim sisteminiz daha rahat bir şekilde çalışır. Patlıcan aynı zamanda lif, besinlerin emilimini ve gıdaların işlenmesini kolaylaştıran gastrik sıvıların salgılanmasını da sağlar. Patlıcanın içerisinde yer alan lif miktarı aynı zamanda kalp hastalıklarında da azalma ile ilişkilendirilmiştir, çünkü ateroskleroz , kalp krizi ve felç ile sonuçlanan arterleri ve damarları tıkayabilen kötü LDL kolesterolünü ortadan kaldırır .
 
Patlıcan Kilo vermeye yardımcı olur
Patlıcan az miktarda yağ veya kolesterol içerdiğinden,  kilo vermeye çalışan veya obezite ile savaşan insanlar için çok sağlıklı bir besindir. Patlıcanın lif açısından zengin olması da kilo vermeyi sağlamasında büyük bir etken taşımaktadır.  Yoğun lif miktarı ve doyurucu etkisi sayesinde patlıcan, aşırı yemenin önüne geçer bu nedenle de kilo verme şansını arttırır.
 
Patlıcan Kanseri önler
Lifin yararlı etkileri ile birlikte patlıcanlar çeşitli hastalıklara karşı vücut direncini arttırmaktadır. Patlıcanlar da çok çeşitli hastalıklara ve hastalıklara karşı vücudun en iyi savunma hatlarından biri olan büyük antioksidan kaynaklarıdır. Patlıcanlar, beyaz kan hücrelerinin üretimini ve aktivitesini stimule ettiğinden, bağışıklık sisteminin önemli bir parçası olan C vitamini içerir. Ayrıca patlıcan, doğal bir antioksidan ve esansiyel bir mineral olan manganez içerir.      
 
Patlıcan Kemik sağlığını geliştirirler
Patlıcanın kemik sağlığına, kemik degradasyonu ve osteoporoz riskinin yüksek olduğu insanlar için çok iyi birtakım faydaları vardır. 
Fenolik bileşikler patlıcanlara ve diğer birçok meyvelere eşsiz renklenme sağlayan şeydir. Bu bileşikler ayrıca osteoporozun azaltılmış işaretlerine daha güçlü kemiklere ve artmış kemik mineral yoğunluğuna da bağlanmıştır. Patlıcanlar aynı zamanda kemik sağlığına iyi gelen bol miktarda demir ve kalsiyum içermektedirler.
 
Patlıcan Anemiyi önler
Demir eksiliği beraberinde ölümcül hastalıkları da getirebilir.  Demir eksikliği beraberinde anemi (kansızlık) hastalığının ortaya çıkmasına neden olabilir. Patlıcan içerisinde yüksek miktarda D vitamini barındırmasından dolayı, anemi hastalığının önüne geçmektedir.  Patlıcanın içerisinde kırmızı kan hücrelerini arttıran mineraller bulunmaktadır.  
 
Demir ve bakır minerali birleştiğinde vücutta kan üretimi olacaktır. Bu iki mineral vücutta bulunmadığında kan üretimi gerçekleşmez. Demir ve bakır minerali kırmızı kan hücresi üretiminin artmasına yardımcı olmaktadır. 
Damarlarınızın içinden geçen daha sağlıklı kırmızı kan hücreleri ile, enerji ve güçte gözle görülür bir artış göreceksiniz, bu da yorgunluk ve stres hissini ortadan kaldıracaktır.
 
Patlıcan Beyin fonksiyonlarını geliştirir
Patlıcan içerisinde bolca bitkisel besin içermektedir.   Bu bitkisel ağırlıklı besinler, vücudunuzu serbest radikal aktiviteye karşı savunmakla kalmaz, vücudunuzu ve beyninizi toksinlerden ve hastalıklardan korurlar, aynı zamanda beyne kan akışını da arttırırlar. Beynine daha fazla oksijen bakımından zengin kan göndererek, hafıza ve analitik düşüncelerin güçlerini kuvvetlendirmek için nöral yolları uyarırlar. Aynı zamanda patlıcandaki potasyum, beyin güçlendirici görevi görmektedir.
 
Patlıcan Diyabet Yönetimi
Yüksek lif içeriği ve düşük miktarlarda çözünür karbonhidratları nedeniyle, patlıcanlar diyabetin yönetimi için ideal bir besindir. Patlıcanların nitelikleri, onları vücuttaki glikoz ve insülin aktivitesinin düzenleyicisi olarak yararlı kılmaktadır. İnsülin seviyeleri stabil olduğunda ve vücut kan şekeri içinde şiddetli dalgalanma, diyabetin potansiyel olarak tehlikeli tarafını engelleyebilir.
 
Patlıcanın besin değerleri
Patlıcan zengin bir  besin kaynağıdır. İçerisinde:  C vitamini , K vitamini , B6 vitamini , tiamin , niasin , magnezyum , fosfor , bakır , diyet lifi , folik asit , potasyum ve manganez içerir . Ayrıca patlıcan neredeyse hiç kolesterol veya doymuş yağ içermez.
 
Patlıcan Karaciğer sağlığını iyileştirir
Araştırmalar patlıcandaki antioksidanların karaciğerin belirli toksinlerden korunmasına yardımcı olabileceğini öne sürmüştür.
 
Çiğ patlıcanın faydaları nelerdir?
Patlıcanın çiğ olarak tüketilmesi kesinlikle önerilmemektedir. Patlıcan doğru bir şekilde pişirilmezse ya da direkt çiğ olarak tüketilirse bizi zehirleyebiliyor. Üstelik bunun sıradan bir gıda zehirlenmesinden biraz daha ciddi olduğunu söylemek gerek. Bu nedenle patlıcanı hatır için de olsa kesinlikle çiğ olarak tüketmemelisiniz.
 
Çiğ patlıcan Kaşıntı yapabilir
Patlıcan yanlış tüketilirse ciltte kaşıntılara veya alerjiye neden olabilmektedir.
 
Çiğ patlıcan Boğazda şişlik
Patlıcan çiğ olarak veya az pişmiş olarak tüketildiğinde boğazda şişlik meydana gelmesine sebebiyet verebilir.
 
Çiğ patlıcan Mide bulantısına neden olur
Patlıcan çiğ olarak tüketildiğinde midede kusma ihtiyacının gelişmesine neden olabilir.
 
Çiğ patlıcan Nikotin etkisi yaratıyor
Patlıcanın içerisinde nikotin olduğunu hepimiz biliyoruz. Çiğ olarak veya az pişmiş tüketilen patlıcan vücuda direk nikotin girmesine neden olabilir.
 
Közlenmiş patlıcanın faydaları 
Yemeklerine içerisinde çiğden eklenerek pişirilen veya közde yapılan patlıcanın faydaları arasında herhangi bir fark bulunmaktadır. Pişmiş olarak tüketilen patlıcan, yukarı da saymış olduğumuz faydaları içermektedir. 


Türk Aşçı Haberleri Ve Güncel Mutfak Haberleri Not::
Eğer sizde mesleki haberinizin yada tarifinizin web sitemizde yayınlanmasını istiyorsanız; "Haberini Yada Tarifini Paylaş" sayfamızdaki kriterlere uygun bir şekilde uygun içeriklerinizi bize gönderebilirsiniz. Türk Aşçı Haberleri internet sitesinde yayınlanan yazı, haber, röportaj, fotoğraf, resim, sesli veya görüntülü şair içeriklerle ilgili telif hakları www.turkascihaberleri.com 'a aittir. Bu içeriklerin iktibas hakkı saklıdır. İlgili haber kopyalanarak başka bir site tarafından yayınlanmaya ihtiyaç duyulduğu takdirde kaynak gösterilerek ve web sitemize link verilerek kullanıması mümkündür.


  • Facebook'ta paylaş

Bu Habere Yorum Yap

   
 
 

Benzer Haberler