Su Böreği Tarifi

Su Böreği Tarifi

Osmanlı Saray Mutfağında Eski kaynaklarda su böreğinin doğum yeri Kırşehir olarak geçse de aslında ülkemizin hemen her yöresinde bilinen ve farklı malzemelerle pişirilen bir börek türü.

200 yıllık değişmeyen lezzet: Su böreği
19. yüzyıl Osmanlı mutfağının ünlü hamur işlerinden su böreği, günümüzde de yaygın olarak tüketilen ve çok sevilen bir börek. Yapımı zahmetli, yemesi bir o kadar keyifli su böreği eskiden düğün, bayram gibi mutlu günlerin olmazsa olmazlarındandı...
 
“Fırına koymadan önce yufkaları suda haşlanan, katları arasına peynir, kıyma konarak hazırlanan bir börek türü.” Türk Dil Kurumu su böreğini böyle tanımlıyor. Kısaca hamur, yağ ve peynirin birleşiminden doğan müthiş bir lezzet diyebiliriz. Ama elbette bu kadar kolay değil yapılışı. 
 
Her şeyden önce yufkaların incecik açılması elzem. Bu da maharet ve ustalık istiyor. Eski kaynaklarda su böreğinin doğum yeri Kırşehir olarak geçse de aslında ülkemizin hemen her yöresinde bilinen ve farklı malzemelerle pişirilen bir börek türü. Su böreğinin tarifine 1844 yılında Mehmet Kamil’in kaleme aldığı ‘Aşçıların Sığınağı’ adlı kitapta da rastlanıyor.
 
Nefis Lezzetlerimizden ve Hamur İşi Tarifleri'mizden Harika Bir Damak Tadı Olan Su Böreği Tarifi
 
Su Böreği Malzemesi :
 
*   5 adet yumurta
*   1 su bardağı süt
*   ½ kg. beyaz peynir
*   ½ demet maydanoz
*   250 gr. tereyağı
*   1 çay bardağı zeytinyağı
*   1 çay kaşığı tuz
*   aldığı kadar un
 
Su Böreği Yapılış Tarifi
Malzemelerin hepsi birlikte karıştırılarak hamur haline getirilir.
Küçük küçük parçalara ayrılır.
Yufka niteliğinde açılarak temiz bir bez üzerine serilir.
Bir tencerede su kaynatılır. 
 
Tuz ilave edilir. Ayrı bir kaba soğuk su konur.
Yine tuz ilave edilir.
Yufkalar teker teker önce kaynamakta olan sıcak suya, sonrada soğuk suya atılır. 
 
Suyu süzüldükten sonra yağlanmış tepsiye sıra ile 3 adet yufka, önceden hazırlanmış peynir ve maydanoz karışımı konulur.
Yufkaların üzerine eritilmiş tereyağı veya arzuya göre zeytinyağı dökülür. 
Yufka ve İç malzeme koyma işlemine bu şekilde devam edilir.
Kızgın fırında pembeleşinceye kadar pişirilir. Kare şeklinde kesilerek servis yapılır.
 
Türk Aşçı Haberleri İlgili Tarif İçin Alternatif Tavsiye;
Sizler için İnternet üzerinde yapmış olduğumuz bir araştırmada takipçilerimize layık bulduğumuz “Su Böreği Tarifi” ile ilgili alternatif bir videonun sunumundan da faydalanabilirsiniz
 
 
Türk Aşçı Haberleri Olarak;
Türk aşçı haberleri olarak sizler için hazırlamış olduğumuz bu nefis ve lezzetli yemek tariflerini denediğinizde sayfanın en altında bulunan yorumlar düşüncelerinizi yazarak bizimle paylaşırsanız seviniriz.
 
Mecmuâ-İ Fevaid’de Yer Alan Tariflerden Su Böreği:
Halis bir vukiyye süt ve beş-altı dane yumurta akı karıştırıp elli dirhem miktarı dakîk-i hâsdan koyup gereği gibi çalkayıp alıştırdıkdan sonra kenarlı tepsiyi bir-iki kaşık yağ ile yağlayıp ol mahlût sütü koyup üzeri nevan bir müddet kızarıncaya kadar pişireler. Latif olur.
 
Tenavülü hafif ve naziktir. Bazıları ol tepsiye iptida dört beş yufka koyup ve yufkalar tepsiden büyükçe olup ve kenarları bükülmek için ki tepsinin iç kenarı havuz gibi ola. Badehu sütü koyup pişirirler. Vâkıan böyle hoş olur. Bu dahi gayetçe doyura. "Bölgesel Mutfaklar, Yöresel Mutfaklar, Geleneksel Türk Mutfağı, Osmanlı Saray Mutfağı,  Hamur İşi Tarifleri, Fırın Yemekleri, Kategorisindedir."


Türk Aşçı Haberleri Ve Güncel Mutfak Haberleri Not::
Eğer sizde mesleki haberinizin yada tarifinizin web sitemizde yayınlanmasını istiyorsanız; "Haberini Yada Tarifini Paylaş" sayfamızdaki kriterlere uygun bir şekilde uygun içeriklerinizi bize gönderebilirsiniz. Türk Aşçı Haberleri internet sitesinde yayınlanan yazı, haber, röportaj, fotoğraf, resim, sesli veya görüntülü şair içeriklerle ilgili telif hakları www.turkascihaberleri.com 'a aittir. Bu içeriklerin iktibas hakkı saklıdır. İlgili haber kopyalanarak başka bir site tarafından yayınlanmaya ihtiyaç duyulduğu takdirde kaynak gösterilerek ve web sitemize link verilerek kullanıması mümkündür.


  • Facebook'ta paylaş

Bu Habere Yorum Yap

   
 
 

Benzer Haberler