Eurootfood Projesi Türk Mutfağının Dünyadaki Tanıtımı İçin Önemli

Geçtiğimiz yıllarda da oda üyelerime çok iyi projeler hazırlamış ve uygulamıştım. İlerleyen günlerde de Uşak halkımızla

Eurootfood Projesi Türk Mutfağının Dünyadaki Tanıtımı İçin Önemli 
Uşak Aşçılar Odasından Eurootfood Projesi, İlkler Şehrimiz Uşak’ta Yine Bir İlke İmzayı Uşak Aşçılar Odası Başkanı Şeref Parlas’tan Eurootfood...
 
Uşak Aşçılar Odasından Eurootfood Projesi
İlkler Şehrimiz Uşak’ta Yine Bir İlke İmzayı Uşak Aşçılar Odası Başkanı Şeref Parlas’tan EUROOTFOOD Projesini Yaptı. Gelişen ve büyüyen Uşak’ımızda Esnaf Oda Başkanlarımızda Hizmet Ataklarını artırarak üyelerine daha iyi hizmet vermenin Uşak’ın adını Türkiye’ye ve Dünyaya duyurmaya, Büyük Projeler hazırlayan Uşak Aşçılar ve Lokantacılar Esnaf ve Sanatkar Odası Başkanı Şeref Parlas Gazetemize özel açıklamalarda bulunarak, “ Oda başkanı seçildiğimde ilk bir yıl odamızın alacağı-vereceği, hukuksal ve yönetsel işlemlerden dolayı ilk acemilik evresini aştık. Zaten en önemli amacım, oda üyelerime nasıl yararlı olabilirim, üyelerime nasıl daha iyi hizmetler verebilirim di. 
 
Geçtiğimiz yıllarda da oda üyelerime çok iyi projeler hazırlamış ve uygulamıştım. İlerleyen günlerde de Uşak halkımızla ve okuyucularımızla paylaşacağız, diyen başkan Parlas, “  EUROOTFOOD Projesi Uşak Bir İlk, Hedefi: Unutulmaya yüz tutmuş geleneksel gıdaların, Aşçılık ve Lokantacılık sektöründe yeniden canlandırılması yoluyla, Avrupa Birliğinde yeni Gastronomi Destinasyonları oluşturmak” tır. Bu Proje hedefine ulaşması ile EUROOTFOOD Projesi “ Kırsal bölgelerin kalkınmasını sağlayacak alternatif Turizm çeşitliliğin geliştirilmesi” genel hedefine katkı sağlamış olacaktır.
 
Eurootfood Projesinin Koordinatörlüğünü Uşak Aşçılar Ve Lokantacılar Esnaf  Ve Sanatkar Odası Tarafından Yürütülmektedir. 
 
Bu Projede Türkiye Lokantacılar ve Pastacılar Federasyonu, Uşak Belediyesi ve Uşak Fatih Sultan Mehmet Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi yerel ortak olarak, İtalya’dan Training 2000, Fransa’dan Eurotracks ve İngiltere’den MBM TD Center kuruluşları da yurt dışı ortak olarak yer almışlardır, diye sözlerine  devam eden başkan Parlas, “ Parasal gücü yüksek olan Projenin 206 bin Euro’luk Türk parası ile yaklaşık değeri 861 bin Tl. olduğunu dile getirdi. EUROOTFOOD  Projesinin hedef grubu Uşak, Türkiye ve Avrupa Birliğindeki aşçılar ve lokantacılar olduğunu kaydeden Parlas, “ Proje Koordinatörlüğünü, Uşak Aşçılar ve Lokantacılar Esnaf ve Sanatkar Odası tarafından yürütüldüğünü bildirdi. Avrupa standartlarında Şefler yetiştireceğiz diyen Başkan Parias, Uşak’ın Yöresel lezzetlerini İtalya, Fransa ve İngiltere’nin Yurt dışı ortaklarımızda tanıtılması ve diğer yurt dışından gelen Şeflerin kendi yöresel lezzetlerini Uşak’ta tanıtması bizlere bilgi birikimi olarak çok şeyler katacaktır. 
 
Bu Proje bir nevi mesleki eğitim gibi olacak. 2018 Yılında bizden 10 tane aşçının Fransa Paris’te 10 gün staj görecek. Aldıkları bu eğitimi Uşak’ta uygulayacağız. İlk yöresel gezimiz olan İtalya .Fana, Bologna, Venedik yöresel gezimizi gerçekleştirdik. Burada ki yöresel lezzetlerin nasıl hazırlandığını gördük. Kahvenin nasıl yapıldığını ve Pizzanın nasıl hazırlandığını gördük. Yaptığımız bu proje ile hizmetleri ilimize kazandırarak Uşak’ın çıtasını yükseltmek istiyoruz dedi.
 
Aşçılar Odasından Dev Atılımlar
 
Uşak Aşçılar Odasının Öncülüğünde EUROOTFOOD Projesi Uluslararası “Geleneksel Gıdaların Gastronomi Turizmi ve Sağlık Açısından Önemi” Konferansı ve Geleneksel Gıda Festivali Programı Gerçekleşti.
 
Yücel Otel’de gerçekleştirilen konferansa yabancı ülkelerden konuşmacılar, çeşitli illerden konuklar da katıldı. Program  saygı duruşu ve İstiklal Marşı ile başladı. Protokol konuşmaları gerçekleşti.
 
 
Uşak Belediye Başkan Yardımcısı Hakan Uludağ;
Öncelik hepiniz hoş geldiniz. Proje ortağımız sanat okulumuzun öğrencileri, öğretmen arkadaşlarımız da burada. İngiliz, Fransız ortaklarımız var, projenin güzel yanı, birbirimizi tanımış olduk. Uşak olarak yaptığımız ve yapacağımız güzel şeyler var. Tarhanamız ve güzel yemeklerimiz var.  Şehrimizin hem Türkiye’ye hem de dünyaya tanıtılması için yapacağımız projeler var. “dedi.  
 
Türkiye Lokantacılar Ve Pastacılar Federasyonu Arge Birim Başkanı Lütfü Cebi;
 
Öncelikle hepiniz bu güzel etkinliğe hoş geldiniz. Çok güzel yerler gördük. İngiltere’de, Fransa’da, İtalya’da mutfak ve gastronominin insan hayatındaki önemini anlatan. Bu bize yetmez dedik. Türkiye’de partnerlerimizle birlikte, Türkiye’nin de 7 bölgesini de içine alarak herkesin bu mutfak projesine ne kadar destek çıkacağını göreceğiz. Buradan Uşak Belediye Başkanı içinde bir şeyler söylemek istiyorum. Bizi ne kadar şaşırtıyorsunuz böyle başkanım. Biz Uşak’a geliyoruz. Uşak’ı başka bir güzelleşmiş şekilde görüyoruz. Uşak’a değil de Paris’e mi geldik? Liverpol’a mı geldik? Sizleri tebrik ediyorum.  Bütün katılımcılara başarılar diliyorum. İyi ki varsınız.” dedi.
 
Uşak Aşçılar Ve Lokantacılar Esnaf Ve Sanatkârlar Odası Başkanı Şeref Parlas;
 
Her şeyden önce Uşak ilkler şehri. Avrupa Birliği’yle yapılan ilk proje. Çok sıkıntılar çektik. Ama güzel meyveler verecek. 15-20 yıl sonra gastronominin değerini ancak anlayabileceğiz. Hepiniz hoş geldiniz. Dünya mutfaklarına uyum sağlamak için çalışmalarımız sürekli olarak devam etmektedir. Uşak’ımızın kaybolmaya yüz tutmuş yemeklerini ülkemize ve dünyaya tanıtmak için bir projeye imza attık. Yöresel yemeklerimiz, çocuklarımıza bırakacağımız en büyük miras’tır.”dedi. 
 
Uşak Belediye Başkanı Nurullah Cahan, ;
 
“Öncelikle hepiniz hoş geldiniz. Uşak bir Yörük memleketidir. Anadolu’nun öz kültürünün yaşadığı bir ildir. Uşak Belediyesi olarak projenin paydaşı olmaktan mutluluk duyuyoruz. Asitli içecekler ve fastfood ’tan uzak durmamız gerekiyor.  Uşak Ata sporumuz olan Cirit’in başkentidir. Uşak halısı, 15.16. ve 17 yüzyıldaki halılarımız İngiltere’deki Fransa’daki, İtalya’daki müzelerde var. Hem bayanlar istihdam olsun diye hem de atalarımızdan kalan bu mirasa sahip çıkmak istediğimiz için devam ediyoruz.
 
Karun Hazineleri yine Uşak’ta. Uşak’ın örnek olunması gereken bir il olması için çaba sarf ettik. Bizde her şey var bir tek tanıtma kısmında bir eksiklik var. İnşallah nice nice projelerde buluşmak dileğiyle hepinizi selamlıyorum.” dedi.
 
Proje konuşmacıları söz aldı. Öncelikle Proje Koordinatörü Gülay Gürel EUROOTFOOD Projesinin Tanıtımı konulu konuşmasını gerçekleştirdi. Gürel; Projenin hedefi unutulmaya yüz tutmuş yemekleri tekrar canlandırmaktır. Ve bunları dünya mutfağına katmaktır.  Bu bir Erasmus + projesidir. 4 Ulus ötesi proje toplantısı gerçekleştirildi. “dedi.
 
Fransa’dan Katılan Proje Ortağı Eurotracks Şirketinden Virginie Boutier;
 
Fransa’da geleneksel gıdaların tarihçesi ve bugünkü durumu, Fransa’da Gastronomi turizmi farkındalığı, Mevcut modern mutfaklarda geleneksel gıdaların n plana çıkması için Fransa’nın önerileri gibi konulardaki sunumunu gerçekleştirdi.
 
İtalya Training 2000 psc’den  Dr.Elmo de Angelis; İtalya’da geleneksel gıdaların tarihçesi ve bugünkü durumu İtalya’da Gastronomi turizmi farkındalığı, Mevcut modern mutfaklarda geleneksel gıdaların ön plana çıkması için İtalya’nın önerileri gibi konulardaki sunumunu gerçekleştirdi.
 
İngiltere, MBM Training and Development Center LTD’den Borisliva Maria Daskalova; İngiltere’de geleneksel gıdaların tarihçesi ve bugünkü durumu, İngiltere’de Gastronomi turizmi farkındalığı, Mevcut modern mutfaklarda geleneksel gıdaların ön plana çıkması için İngiltere’nin önerileri gibi konulardaki sunumunu gerçekleştirdi.
 
Uşak Fatih Sultan Mehmet Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’nden hocalarından Hüseyin Altın; Türkiye’de geleneksel gıdaların tarihçesi ve bugünkü durumu, Türkiye’de Gastronomi turizmi farkındalığı, Mevcut modern mutfaklarda geleneksel gıdaların ön plana çıkması için Türkiye’nin önerileri gibi konulardaki sunumunu gerçekleştirdi.
 
Halk Sağlığı ABD Başkanı Uşak Üniversitesi Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ufuk Berberoğlu; Geleneksel gıdaların sağlık açısından önemi konulu sunumu yaptı.
 
Program Plaket Takdimi Yapıldıktan Sonra Uluslararası Geleneksel Gıda Festivali’ne Geçildi.
Uşak’ın unutulmaya yüz tutmuş geleneksel gıda ve yöresel lezzetlerinin Avrupa Birliği ülkelerinde tanıtılması ve Avrupa yemek kültürünün öğrenilmesi amacıyla proje hazırlandı. Yurt dışına gidecek olan Uşaklı aşçılar, eğitim alarak memleketlerinde bu hizmetleri müşterileri ile buluşturacak.
 
 
Uşak Aşçılar ve Lokantacılar Odası tarafından yürütülen “Eurotfood” projesi kapsamında Uşak’ın yöresel lezzetlerinin tanıtılarak, Uşaklı aşçıların yurt dışında eğitim almaları sağlanacak. Proje hakkında bilgi veren Uşak Aşçılar ve Lokantacılar Odası Başkanı Şeref Parlas, Parasal gücü yüksek olan Projenin 206 bin Euro’luk Türk Parası ile yaklaşık değeri 861 Bin TL olduğunu dile getirdi. Eurootfood projenin hedef grubu Uşak, Türkiye ve Avrupa Birliğindeki aşçılar ve lokantacıların olduğunu kaydeden Parlas, proje koordinatörlüğünü, Uşak Aşçılar ve Lokantacılar Esnaf ve Sanatkârlar Odası tarafından yürütüldüğünü bildirdi. 
 
Projede Türkiye Lokantacılar ve Pastacılar Federasyonu, Uşak Belediyesi ve Uşak Fatih Sultan Mehmet Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’nin yerel ortakları olduğunu bildiren Parlas, Yurt dışı ortaklarının ise İtalya’dan Traning 2000, Fransa’dan Eurotracks ve İngiltere’den MBM TD Center kuruluşlarının olduğunu söyledi. Yürüttükleri proje kapsamında şunları dile getiren Parlas” Bizim hedefimiz unutulmaya yüz tutmuş geleneksel gıdaların, aşçılık ve lokantacılık sektörünü yeniden canlandırmak. Avrupa Birliğinde yeni gastronomi destinasyonları oluşturmak. Projemiz hedefine ulaştığı taktirde Eurootfood projesi kırsal bölgelerimizin kalkınmasını sağlayacak. Alternatif turizm çeşitliliğini geliştirecek. Böylelikle genel hedefimize katkı sağlamış olacağız” dedi.
 
Avrupa standartlarında şefler yetiştireceğiz diyen Parlas, “Uşak’ın yöresel lezzetleri İtalya, Fransa ve İngiltere olan yurt dışı ortaklarımızda tanıtılması ve diğer yurt dışından gelen şeflerin kendi yöresel lezzetlerini Uşak’ta tanıtması bizlere bilgi birikimi olarak çok şey katacak. Bu projemiz bir nevi mesleki eğitim gibi olacak. 2018 yılında bizden 10 tane aşçının Fransa Paris’te 10 gün staj görerek buradaki eğitim ve kültür ağırlıklı olarak müşteri nasıl ağırlanır nasıl gönderilir bunları öğrenecekler. Aldıkları eğitimi Uşak’ta uygulayacağız. 
 
Bize hayal gibi gelen bir projeydi ancak düzgün bir şekilde çalıştık ve projemiz kabul gördü. İlk yöresel gezimiz olan İtalya, Fana, Bologna, Venedik yöresel gezimizi gerçekleştirdik. Buradaki yöresel lezzetlerin nasıl hazırlandığını gördük. Kahvenin nasıl yapıldığını pizzanın nasıl yapıldığını gördük. Keşke 20 sene önce buralardaki hizmetleri görseydik Uşak’ı da bu kapsamda geliştirebilseydik. Ama geç kalmış değiliz. Yaptığımız proje ile bu hizmetleri ilimize kazandırarak Uşak’ın çıtasını yükseltmek istiyoruz” dedi.
 


Türk Aşçı Haberleri Ve Güncel Mutfak Haberleri Not::
Eğer sizde mesleki haberinizin yada tarifinizin web sitemizde yayınlanmasını istiyorsanız; "Haberini Yada Tarifini Paylaş" sayfamızdaki kriterlere uygun bir şekilde uygun içeriklerinizi bize gönderebilirsiniz. Türk Aşçı Haberleri internet sitesinde yayınlanan yazı, haber, röportaj, fotoğraf, resim, sesli veya görüntülü şair içeriklerle ilgili telif hakları www.turkascihaberleri.com 'a aittir. Bu içeriklerin iktibas hakkı saklıdır. İlgili haber kopyalanarak başka bir site tarafından yayınlanmaya ihtiyaç duyulduğu takdirde kaynak gösterilerek ve web sitemize link verilerek kullanıması mümkündür.


  • Facebook'ta paylaş

Bu Habere Yorum Yap

   
 
 

Benzer Haberler