Tedavi Eden Elleri Şimdi Mantar Topluyor

Tedavi Eden Elleri Şimdi Mantar Topluyor

Fizik tedavi uzmanı Ziyafet Arslan, hobi olarak başladığı mantar toplamayı meslek haline getirerek işinden istifa...

Tedavi Eden Elleri Şimdi Mantar Topluyor
Fizik tedavi uzmanı Ziyafet Arslan, hobi olarak başladığı mantar toplamayı meslek haline getirerek işinden istifa etti ve kariyerine farklı bir yön verdi. Fizik tedavi uzmanı Ziyafet Arslan, hobi olarak başladığı mantar toplamayı meslek haline getirerek işinden istifa etti ve kariyerine farklı bir yön verdi. Özel eğitimli köpekleriyle  Kırklareli'de trüf mantarı toplayarak geçimini sağlayan Arslan, günün büyük bölümünü ormanda mantar arayarak geçiriyor.
 
Arslan, fizik tedavi uzmanı olarak bir hastanede görev yaptığı dönemde, mantar toplama işine merak saldı. Mesaisinin ardından ormana mantar toplamaya giden Aslan, kilogramı 500 ile 5 bin avro arasında değişen fiyattan alıcı bulan trüf mantarı konusunda bilgisin artırarak, uzmanlaştı. Mesleğinden 4 yıl önce istifa eden Arslan,  İtalya ve  Belçika'dan, trüf mantarı aramasında kullanılan özel eğitimli Lagotto Romagnolo cinsi iki köpek getirtti.
 
Vize ilçesine bağlı  Çakıllı beldesindeki ormanlık alanlarda yetişen trüf mantarından elde ettiği gelirle yaşamını sürdüren Arslan, doğayla iç içe yaşamını  anlattı. Trüf mantarının toprak altında sadece özel eğitimli köpekler tarafından bulunabildiğini belirten Arslan, hem mantarın hem de mantarı arayan köpeklerin çok değerli olduğunu söyledi.
 
Trüf mantarı toplamanın çok zahmetli bir iş olduğunu ifade eden Arslan, her gün köpekleri ile  İstanbul'dan  Vize'ye gelerek ormanlarda gün boyu mantar aradığını, günde en fazla 5 kilogram mantar bulabildiklerini anlattı.
 
 
Bazı günler sadece 100 ile 250 gram arasında mantar toplayabildiklerini aktaran Arslan, şunları kaydetti: 
"Yazlık trüf, mayıs ve ağustos ayları arasında çıkıyor. En bol olan trüf türüdür. Kış aylarında çıkan siyah ve beyaz trüf ise çok azdır. Kışlık trüf için hava şartlarının da uygun olması gerekiyor. Nem için yağış çok önemli. 
 
Bitki örtüsüne, floraya ve ağaç yapılarına bakıyoruz. Trüf aradığımız bölgelerin kalkerli toprak olmasına dikkat ediyoruz. 
Kışlık trüfün mart ayına kadar süreci var. Bir kilo kışlık trüf bulmak için günde 20 ya da 25 kilometre yol yapabiliyoruz. Sonuçta doğal bir ürün topluyoruz. Bütün gün gezerek 100 gram da toplayabiliriz, 1 kilogram da."
 
"Talebi karşılayamıyoruz"
Arslan, özellikle yurt dışından gelen talebi karşılamakta zorlandıklarını ifade ederek, sonbaharda toplanan siyah ve beyaz trüflere olan talebin daha fazla olduğunu anlattı. Bu mantarın piyasa değerinin çok yüksek olduğunu anımsatan Arslan, topladıkları mantarın  İngiltere,  İtalya,  Fransa,  Almanya,  Amerika ve  Japonya gibi birçok ülkeye ihraç edildiğini bildirdi.
 
Trüfün kilogramının 500 ile 5 bin avro arasında değişen fiyatlarla satıldığını belirten Arslan, şu bilgileri verdi: 
"Trüf dünya mutfağında baharat şeklinde kullanıyor. Salatadan çorbaya, hamurlu yiyeceklere ya da ana yemeklere rendeleyerek pişirilmeden kullanılan üründür. Yan ürün olarak da kullanılabiliyor. Trüflü peynir, yağ ve bal ile birlikte de kullanılabiliyor. Diğer mantarlardan ayıran özellikleri protein değerleri çok yüksektir. Zor bulunan bir üründür. Dünyada en çok aroması ve tadından dolayı tercih ediliyor." 


Türk Aşçı Haberleri Ve Güncel Mutfak Haberleri Not::
Eğer sizde mesleki haberinizin yada tarifinizin web sitemizde yayınlanmasını istiyorsanız; "Haberini Yada Tarifini Paylaş" sayfamızdaki kriterlere uygun bir şekilde uygun içeriklerinizi bize gönderebilirsiniz. Türk Aşçı Haberleri internet sitesinde yayınlanan yazı, haber, röportaj, fotoğraf, resim, sesli veya görüntülü şair içeriklerle ilgili telif hakları www.turkascihaberleri.com 'a aittir. Bu içeriklerin iktibas hakkı saklıdır. İlgili haber kopyalanarak başka bir site tarafından yayınlanmaya ihtiyaç duyulduğu takdirde kaynak gösterilerek ve web sitemize link verilerek kullanıması mümkündür.


  • Facebook'ta paylaş

Bu Habere Yorum Yap

   
 
 

Benzer Haberler