Mor Soğanı Kağıdağ’ da İncelediler

Dünyada sadece üç yerde yetişen ve balık soğanı olarak da bilinen, Coğrafi İşaret Tescilli “Kapıdağ...

Mor Soğanı Kağıdağ’ da İncelediler
Kapıdağ’ın ilk tescilli yerel ürünü olan “Kağıdağ Mor Soğanı”nı yerinde incelemeye geldiler.
 
Dünyada sadece üç yerde yetişen ve balık soğanı olarak da bilinen, Coğrafi İşaret Tescilli “Kapıdağ Mor Soğanı”, Erdek’teki Kadın Kooperatifleri’nin emeğiyle Metro Toptancı Marketler zinciri mağazalarında satışına devam ediliyor.
 
Kapıdağ Mor Soğanı’nı Üretildiği Yerde İncelediler
 
“Yöresel Ürünler ve Coğrafi İşaretler Türkiye Araştırma Ağı” (YÜCİTA) Kurucusu Prof.Dr.Yavuz Tekelioğlu ve Metro Marketler Meyve Sebze Satın Alma Müdürü Birol Uluşan, Erdek Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Özlem Sarı ile birlikte, ilçemiz Ballıpınar Mahallesi’ne giderek, mor soğan üretimini yerinde incelediler.
 
Bilindiği gibi coğrafi işaret tescili alan Erdek’in ilk yöresel ürünü Kapıdağ Mor Soğanı, 02 Temmuz 2018 tarihinde resmi olarak tescili gerçekleştirilmişti. (haber: Metin Issızlar)
 
Mor soğan, soğangillerden bir cinsi olarak başta yemekler olmak üzere salatalarda ve börekler dede kullanılmaktadır. Soğan hemen her yerde yetişebilir. Hatta saksıda bile yetişmektedir. Toprağa ekildikten sonra olgunlaşma döneminde yeşil yaprakları oluşur. Buna yeşil soğan adı verilip, yapraklarından faydalanır. Soğan gıda olarak kullanılmasının yanında, eski çağlarda bir şifa bitkisi olarak kullanılmaktaydı.
 
 
İçerisinde bulundurduğu sulfosid çok güçlü bir antibiyotik görevi görmektedir.
Mor soğan her yerde yetiştirildiğini söylemiştik. Bahçemiz varsa mor soğan yetiştirmek çok pratik ve eğlenceli. Sadece soğan değil bahçemizde değişik sebzelerde yetiştirebiliriz. Mor soğanı yetiştirmek için ise; Mor soğan tohumu alıp, aldığımız tohumları ekmeden önce 3-4 saat suda bekletip, sudan çıkardıktan sonra nemli bırakmak için su serpiştiriyoruz. Bahçe de ise, ilk önce toprağı hazırlamak gerekiyor. Bunun için yabancı otlardan ve kaba taşlardan temizlemek gerekiyor. Daha sonra mor soğan tohumları daha iyi gelişmesi açısından toprağı çapalayarak havalandırmak gerekmektedir. Çapalanan toprağı 5-7 gün bekletiyoruz. 
 
Derinlik 1 cm, araları ise 7 cm olacak şekilde ekip bol bol nemlendirmek gerekir. Saksıda yetiştirmek için; altı tabaklı saksının altını bir sıra çakıl taşları döşüyoruz. Üstüne çiçek toprağını doldurup, mor soğan tohumlarının 2-3 katı derinliğe ekip,üstüne 1.5 cm toprağı doldurup sürekli nemli olacak şekilde suluyoruz. Güneş gören bir yere saksıyı bırakıyoruz. Çok sulama yaparsak tohumların çürüyebileceğini dikkat etmek gerekir.
 
Mor soğanın faydaları
Mor soğan kalbi iyi gelen mucize bitkisidir. Kolesterolü dengeleyerek, kalp çarpıntısını önler. Harika kan yapıcıdır mor soğan. İçindeki esterler sayesinde kanın pıhtılaşmasını önleyerek, dolaşım bozukluğuna iyi gelmektedir. Tansiyonu dengeleyen yapısı olmakla birlikte, yüksek tansiyonu olan kişilere mor soğan önerilir. Tansiyon hastalarının yanında diyabet hastalarına karşı bol bol tüketilmesi ile şekeri de düşürücü etki yapar. Karın ağrısı, mide sancılarına faydası çoktur.
 
Mor soğanın suyu sıkılarak etkili bir ilaç görevi de görür. Yanık yaralarına ve kesiklerin üstüne mor soğan suyu sürülürse tendürdiyot görevi görerek mikrop kapması önlenir. Burun kanamalarında soğan ikiye ayrılarak burna tutulursa kanamayı kesmesine yardımcı olur. Böbrek taşına da yardımcı olur. Safra kesesine giden salgıyı artırarak bunu engeller. El ve ayak tırnaklarını mor soğan ve suyu ile sık sık ovalayarak çabuk kırılmalarını önlemiş oluruz.
 
Bu Videoyu İzledikten Sonra Her Gün Mor Soğan Yemek İsteyeceksiniz...
 
Mor soğan kullanımını incelemek gerekirse, idrar yollarındaki ağrılarını kesmek için taze kestiğimiz veya soğanı ısıtarak sıcak şekilde ağrı yapan bölgenin üzerine konulursa ve bunu devamlı tekrar edersek ağrıyı keser. Karın, göğüs, ayak, bacak ve ellerde oluşan şişliklere karşı mor soğan suyu günde üç defa yemeklerden önce aç karnına içilirse faydası görülecektir. İltihaplara, bilhassa bağırsak ve dizanteriye karşı çok etkili bir kür bulunmaktadır. 
 
Mor soğan suyu, taze tereyağ, yumurta sarısı ve kimyon karıştırarak günde üç defa bir çorba kaşığı yenmelidir. Yine sirke içerisine kaynatılmış mor soğan bir bez yardımıyla nasır üzerine bağlanırsa çok etkili olmaktadır. Balla karıştırılarak yenilen mor soğan suyu, boğaz iltihabı, bronşit, sinirsel hastalıklar, öksürüğe karşı en etkili ilaçtır. Ayrıca sesi de güzelleştirir. Mide kanamalarında ve karın ağrılarında ince doğranmış mor soğanlarla birlikte süt kaynatılıp içilmesi ve soğanların yenilmesi bu rahatsızlıklara iyi gelir.


Türk Aşçı Haberleri Ve Güncel Mutfak Haberleri Not::
Eğer sizde mesleki haberinizin yada tarifinizin web sitemizde yayınlanmasını istiyorsanız; "Haberini Yada Tarifini Paylaş" sayfamızdaki kriterlere uygun bir şekilde uygun içeriklerinizi bize gönderebilirsiniz. Türk Aşçı Haberleri internet sitesinde yayınlanan yazı, haber, röportaj, fotoğraf, resim, sesli veya görüntülü şair içeriklerle ilgili telif hakları www.turkascihaberleri.com 'a aittir. Bu içeriklerin iktibas hakkı saklıdır. İlgili haber kopyalanarak başka bir site tarafından yayınlanmaya ihtiyaç duyulduğu takdirde kaynak gösterilerek ve web sitemize link verilerek kullanıması mümkündür.


  • Facebook'ta paylaş

Bu Habere Yorum Yap

   
 
 

Benzer Haberler