Şef Recep İncecik; Tuzda Tavuk Dolması Nasıl Yapılır?

Şef Recep İncecik; Tuzda Tavuk Dolması Nasıl Yapılır?

Şeflerin özel yemek tariflerinden Tuzda Tavuk Dolması yapmanın püf noktası nelerdir? İşte Ünlü şef ve gastronomi yazarı Recep İncecik'ten Evde Tuzda Tavuk Dolması tarifi. En İyi..

 
Tuzda Tavuk Dolması nasıl yapılır? Evde Tuzda Tavuk Dolması yapmak için hangi malzemeler gereklidir? Evde Tuzda Tavuk Dolması yapılabilir mi?
 
Şeflerin özel yemek tariflerinden Tuzda Tavuk Dolması yapmanın püf noktası nelerdir? İşte Ünlü şef ve gastronomi yazarı Recep İncecik'ten Evde Tuzda Tavuk Dolması tarifi...
 
En İyi Tavuk Yemeklerinden Tuzda Tavuk Dolması Tarifi
 
Malzemeler:
 
* 1 adet bütün tavuk
* 6 kilogram kaya tuzu
* 2 adet yumurta beyazı
* 1 su bardağı su
* Safran
* Kekik
* Ada çayı
* Karabiber
* Yenibahar
* Biberiye
 
Pilav içi için:
 
* 2 su bardağı pilavlık pirinç
* 2 yemek kaşığı tereyağı
* 2 yemek kaşığı sıvı yağ
* Yarım çay bardağı dolmalık fıstık
* Yarım çay bardağı kuş üzümü
* 2 su bardağı sıcak su (400 ml)
* 1 çay bardağı sıcak su (sonradan ekleniyor)
* 1 tatlı kaşığı tuz
* 1 çay kaşığı tarçın
* 1 çay kaşığı karabiber
 
Öncelikle iç pilavını hazırlamak için pilavlık pirinçler bir kaba alınır. Üzerini geçecek kadar ılık su ve tuz eklenerek 20 dakika bekletilir. Daha sonra bol su ile yıkanarak pişirme aşamasına geçilir. Pilavı pişirmek için öncelikle pilav tenceresine tereyağı ve sıvı yağ alınır. Ben tereyağı ve sıvı yağı karışık kullanıyorum, çünkü hem tereyağının lezzetini seviyorum, hem de sıvı yağın parlaklık verdiğini düşünüyorum. 
 
Yağlar eriyince suyu süzülen pirinçler eklenerek kavrulur. 2-3 dakika kavrulduktan sonra dolmalık fıstıklar ve kuş üzümleri ilave edilir. Beraber bir iki defa karıştırılarak kavrulur. 
 
Üzerine 2 su bardağı sıcak su ilave edilir. Tuzu ayarlanır. Tencerenin kapağı kapatılarak pişmeye bırakılır. Pilav suyunu çekinceye kadar pişirilir. Bu ölçüdeki pirinç için suyu bilerek az kullanıyoruz, pilavımız biraz diri kalacak. Son olarak ocaktan alınır ve tarçın ve karabiber eklenerek nazikçe karıştırılır.
 
Şef Recep İncecik; Tuzda Tavuk Dolması Nasıl Yapılır?
Diğer taraftan bütün tavuğumuz yıkanır ve varsa tüyleri ütülenir. Bu tarifte organik tavuk kullandım. Eğer bulabilirseniz köy tavuğu daha geç pişer ama daha sağlıklı ve lezzetli olacaktır, tavsiye ederim. Tavuğun içi fazla bastırmadan pilavla doldurulur. Çok sıkıştırırsanız pilavınız hamur olabilir. Tavuğun ayakları ya derisinden geçirilerek sıkıştırılır ya da mutfak ipi ile bağlanır, böylece pişerken açılması önlenmiş olur.
 
Bütün tavuk en kallavi ziyafet sofralarındaki misafirleri bile ağırlayacak kadar görkemli bir yemek. Şimdi gelin hepimizin sevdiği, lokum gibi pişmiş bütün bir tavuğu tuzda pişirelim. Çoğumuz için şaşırtıcı olan bu güzel yemeği hazırlamasının kolaylığı ve sunduğu lezzet ile göz dolduruyor. Üstelik tuzun içinde ağır ağır piştiği için de tuzda bulunan tüm mineralleri içerisine çekerek çok çok nefis oluyor. Karşınızda yumuşacık pişen, farklı pişirme tekniği ile şaşırtan nefis mi nefis: Tuzda tavuk tarifimiz. 
 
Bunca tuzun içinde pişmiş bir tavuktan yenilemeyecek kadar tuzlu olmasını bekliyorsanız eğer yanılıyorsunuz çünkü etrafını saran tuz tabakası tavuğa bir nevi tandır işlemi yaparak eşit şekilde ve yumuşacık pişmesini sağlıyor ancak içerisine nüfuz etmiyor. Yani servis ettikten sonra ekstra tuz ilavesi yapmanız bile gerekebilir. Üstelik sofraya getirdikten sonra bir çekiç yardımıyla tuzu kırmanız gerektiği için, misafirlerinize hoş ve farklı görsellikte bir sunum yapıyor olmanız da bu güzelliğin ekstrası.


Türk Aşçı Haberleri Ve Güncel Mutfak Haberleri Not::
Eğer sizde mesleki haberinizin yada tarifinizin web sitemizde yayınlanmasını istiyorsanız; "Haberini Yada Tarifini Paylaş" sayfamızdaki kriterlere uygun bir şekilde uygun içeriklerinizi bize gönderebilirsiniz. Türk Aşçı Haberleri internet sitesinde yayınlanan yazı, haber, röportaj, fotoğraf, resim, sesli veya görüntülü şair içeriklerle ilgili telif hakları www.turkascihaberleri.com 'a aittir. Bu içeriklerin iktibas hakkı saklıdır. İlgili haber kopyalanarak başka bir site tarafından yayınlanmaya ihtiyaç duyulduğu takdirde kaynak gösterilerek ve web sitemize link verilerek kullanıması mümkündür.


  • Facebook'ta paylaş

Bu Habere Yorum Yap

Benzer Haberler