5 Asırdır Kullanılıyordu! Unesco'nun Listesine Girdi

UNESCO, Doğu Karadeniz’de halk arasında “kuş dili” olarak ifade edilen “ıslık dili”ni “Acil Koruma Gerektiren...

5 Asırdır Kullanılıyordu! Unesco'nun Listesine Girdi
UNESCO, Doğu Karadeniz’de halk arasında “kuş dili” olarak ifade edilen “ıslık dili”ni “Acil Koruma Gerektiren Somut Olmayan Kültürel Miras Listesi”ne aldı.
 
Giresun'un Çanakçı ilçesine bağlı Kuşköy'de vadiler arasında ıslıkla iletişim kurmayı sağlayan ve gelecek nesillere aktarılması için her yıl festivali düzenlenen "kuş dili," yöre halkınca yaklaşık 500 yıldır kullanılıyor. 
 
Kuş dilinin UNESCO Acil Koruma Gerektiren Somut Olmayan Kültürel Miras Listesi'ne alınması için 2016'da yapılan başvurunun ardından başlayan heyecanlı bekleyiş, Güney Kore'nin Jeju adasındaki UNESCO toplantısında oy birliğiyle alınan karar sonrası mutluluğa dönüştü. 
 
Kuşdilini Tanıtma Kültür ve Turizm Derneği Başkanı Şeref Köçek, kararın köy halkı tarafından sevinçle karşılandığını söyledi. Kuşköy'de ikamet eden Mehmet Köçek ise "Düşman işgalinde bile atalarımız bu dili kullanmış; tarlada, bağda, bahçede hep kuş dili kullanılmış" diye konuştu. 
 
Kültür ve Turizm Bakanı Numan  Kurtulmuş: “Bu kültürü yaşatan tüm Karadenizli hemşehrilerimi kutluyorum. Hayırlı olsun.” diye böyle Twitter'daki hesabından duyurmuştu: 
 
Türkiye’nin millî unsurlarından biri daha, somut olmayan kültürel bir dünya mirası olarak koruma altında. Doğu Karadeniz’in yalçın dağlarından yükselen yüzlerce yıllık geleneğimiz ıslık sesi artık UNESCO listesinde. 
Derin vadiler arasında yankılanan ve insanların birbirleriyle anlaştığı ‘ıslık dili’ UNESCO Acil Koruma Gerektiren Somut Olmayan Kültürel Miras Listesi’ne alındı.  
 
 
Günümüz teknolojisinde adeta kaybolmaya yüz tutan millî iletişim geleneğimizin, Güney Kore’nin Jeju adasında gerçekleştirilen UNESCO toplantısında listeye alındığı müjdesini Turizm Bakanı Numan Kurtulmuş verdi. 
 
Türkiye’nin yüzlerce yıllık bir geleneğinin daha bugün itibariyle dünyanın somut olmayan kültürel mirası olduğunu dile getiren Bakan Kurtulmuş, iki ayrı açıklama yaptı. 
 
Bakan Kurtulmuş, twitter üzerinden yaptığı açıklamada, “Asırlardır Doğu Karadeniz’de yankılanan ve Kuş Dili olarak da bilinen Islık Dili, UNESCO Acil Koruma Gerektiren Somut Olmayan Kültürel Miras Listesi’ne alındı. Bu kültürü yaşatan tüm Karadenizli hemşehrilerimi kutluyorum. Hayırlı olsun” dedi. 
 
Oy Birliğiyle Seçildi 
Kültür ve Turizm Bakanı Numan Kurtulmuş, yaptığı diğer açıklamada ise, geçtiğimiz ay UNESCO’nun üst düzey icra organı olan yürütme kuruluna seçilerek söz sahibi olan Türkiye’nin, kültürel unsurlarının ilk defa acil koruma bekleyen somut olmayan kültürel unsurlar listesinde yer aldığına işaret etti. 
 
Bu listeye ıslık dilinin 2016 yılında sunulduğuna vurgu yapan Bakan Kurtulmuş, yüzlerce yıllık millî geleneğimizin UNESCO’nun Güney Kore’deki toplantısında büyük ilgi gördüğünün ve oy birliğiyle bu listeye dâhil edildiğinin altını çizdi. 
 
UNESCO’nun Türkiye saati ile sabaha karşı gerçekleşen oylamasında, bir kültürel unsurumuzun daha somut olmayan dünya mirası olarak kaydedildiğini söyleyen Bakan Kurtulmuş, bugüne kadar Türkiye’den temsili listeye 14 unsurun alındığını belirterek, acil koruma gerektiren unsurların yer aldığı listede ise ilk defa yer alınmaya başlandığı bilgisini verdi. 
 
Hıdırellez’de Gündemde 
UNESCO İnsanlığın Somut Olmayan Kültürel Mirası Temsili Listesi’ne kaydettirilmek üzere Türkiye ve Makedonya’nın ortak bir dosya olarak sunduğu ‘Hıdırellez’ de yine bu toplantıda görüşülecek somut olmayan bir diğer kültürel unsurumuz. 
 
Güney Kore’nin Jeju adasında gerçekleştirilen UNESCO Somut Olmayan Kültürel Mirasın Korunması 12. Hükümetlerarası Komite Toplantısı’nda görüşülecek Hıdırellez’in de 15’inci unsurumuz olarak temsili listeye dâhil edilmesi bekleniyor.


Türk Aşçı Haberleri Ve Güncel Mutfak Haberleri Not::
Eğer sizde mesleki haberinizin yada tarifinizin web sitemizde yayınlanmasını istiyorsanız; "Haberini Yada Tarifini Paylaş" sayfamızdaki kriterlere uygun bir şekilde uygun içeriklerinizi bize gönderebilirsiniz. Türk Aşçı Haberleri internet sitesinde yayınlanan yazı, haber, röportaj, fotoğraf, resim, sesli veya görüntülü şair içeriklerle ilgili telif hakları www.turkascihaberleri.com 'a aittir. Bu içeriklerin iktibas hakkı saklıdır. İlgili haber kopyalanarak başka bir site tarafından yayınlanmaya ihtiyaç duyulduğu takdirde kaynak gösterilerek ve web sitemize link verilerek kullanıması mümkündür.


  • Facebook'ta paylaş

Bu Habere Yorum Yap

   
 
 

Benzer Haberler