Safran Çiçeği Yetiştiren Kadınlara ABC İle Ortaklık Projesi

Safran Çiçeği Yetiştiren Kadınlara ABC İle Ortaklık Projesi

Dünyanın en değerli baharatı safran, ABC Deterjan’ın ‘Yerli Yerinde’ projesiyle Osmaniye’de...

Safran Çiçeği Yetiştiren Kadınlara ABC İle Ortaklık Projesi
Dünyanın en değerli baharatı safran, ABC Deterjan’ın ‘Yerli Yerinde’ projesiyle Osmaniye’de yetiştirilmeye başlandı. Üretilen ‘ABC Parfumia’ markalı konsantre yumuşatıcıdan ve baharattan gelen gelir, bölgedeki kadın çiftçilere aktarılacak.
 
İlk planda Osmaniyeli 22 kadın çiftçi ABC'nin sosyal sorumluluk projesiyle kendi işinin patronu oldu. Şirket, kadınlara safran çiçeği eğitimi verdi. Kadınlar para kazanırken, bölgedeki atıl araziler de değerlendirilmiş oldu.
 
Tekstil, boyama, kozmetik, gıda, sanayi ve sağlık ürünlerinde kullanılan; dünyanın en değerli ve pahalı baharatı safran, Osmaniye'nin Bahçe ilçesinde yetiştirilmeye başlandı. Yerli deterjan markası ABC, üretim tesislerinin bulunduğu Bahçe’de ‘Yerli Yerinde’ adıyla kurumsal sosyal sorumluluk projesini hayata geçirdi. 
 
Kadınların hem meslek sahibi olmasını sağlayan hem de yerel değerlere odaklanarak bölgesel kalkınmaya katkıda bulunan projenin ilk yılında Bahçe ilçesindeki kadınlara safran soğanı tedariği sağlanarak safran çiçeği ekimi eğitimi verildi. 
 
SAFRAN'IN KİLOSU 50 BİN TL
ABC Deterjan Genel Müdür Yardımcısı Eser Arıcı Kıroğlu, "Kadınlarımızın eğitim alarak istihdam edildiği, kendilerine gelir kapısı yaratabileceği modeller üzerine çalışmalar yaptık. Bu noktada başlangıç noktamızı doğduğumuz topraklar olan Bahçe ilçesi olarak belirledik" dedi. 
 
Proje kapsamında 5 bin metrekare atıl tarım arazisinin kadınlara tahsis edildiğini anlatan Kıroğlu, 900 kilogram safran çiçeği soğanının da çiftçi kadınlara verildiğini anlattı. Kıroğlu, "Bu yıl 2 kilogram safran lifi elde edilecek. Buradan her bir kadınımız 8 ila 10 bin TL kazanacak" diye konuştu.
 
ABC Üretimden Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Ali Kılıç da safran çiçeğinin Anadolu'da safran ve Anadolu'dan çıktığını, ancak bugün 40 tonluk üretimle İran'ın dünya lideri olduğunu söyledi. Kılıç, "Türkiye'de safran üretimi 5'e katlanmış ve 100 kilograma çıkmış" dedi. 
 
Safran'ın kilogram fiyatının 50 bin TL olduğunu hatırlatan Kılıç, şunları anlattı: "Bir dekardan 600 kilogram buğdaydan, 600 lira gelir elde ediliyor. Aynı alana safran ektiğinizde ise 500 gram ürün elde ederken bundan 25 bin TL gelir sağlıyorsunuz. Yani safran üretimi daha kârlı."
 


Türk Aşçı Haberleri Ve Güncel Mutfak Haberleri Not::
Eğer sizde mesleki haberinizin yada tarifinizin web sitemizde yayınlanmasını istiyorsanız; "Haberini Yada Tarifini Paylaş" sayfamızdaki kriterlere uygun bir şekilde uygun içeriklerinizi bize gönderebilirsiniz. Türk Aşçı Haberleri internet sitesinde yayınlanan yazı, haber, röportaj, fotoğraf, resim, sesli veya görüntülü şair içeriklerle ilgili telif hakları www.turkascihaberleri.com 'a aittir. Bu içeriklerin iktibas hakkı saklıdır. İlgili haber kopyalanarak başka bir site tarafından yayınlanmaya ihtiyaç duyulduğu takdirde kaynak gösterilerek ve web sitemize link verilerek kullanıması mümkündür.


  • Facebook'ta paylaş

Bu Habere Yorum Yap

Benzer Haberler