Muğla Mutfak Kültüründe

Muğla Mutfak Kültüründe "Zerde" Nasıl Yapılır?

Muğla Mutfak Kültüründe En az sütlaç kadar özel olan ve sohbetlerin baştacı olan bir tatlı. Mis gibi gülsuyu ve karanfil kokusu ile, göz alan...

Muğla Mutfak Kültüründe "Zerde" Nasıl Yapılır?Evde Zerde Nasıl Yapılır?
Zerde ismi zerdeçal dan geliyor aslında. Zerde sütlacın sütsüz versiyonu gibi. Aynı mantıkla yapılıyor. En az sütlaç kadar özel olan ve sohbetlerin baştacı olan bir tatlı. Mis gibi gülsuyu ve karanfil kokusu ile, göz alan rengiyle  özel. Zerde ismini renginden alıyor. Zerd kelime olarak incelendiğinde etimolojik kökende altın rengi anlamına geliyor. 
 
Zerde Nedir?
Safran da kullanılıyor bu tatlı da. Safran bize ait ve Safranbolu'da yetişiyor biliyorsunuz. Zerdeçal ise hint safranı olarak biliniyor. Yani Hindistan' da yetişiyor du düne kadar. Artık ülkemizde de yetiştirilmeye başlandığı ile ilgili haberler yapılmıştı.
 
Zerdenin Muğla'ya gelişini merak edip araştırdım. Kaynaklara göre ZERDE Osmanlı döneminin sevilen tatlılarından. Özellikle sohbetlerde ve sünnet törenlerinde çok geçiyor adı. Hatta Kanuni Sultan Süleyman'ın oğulları Cihangir ve Beyazıt'ın sünnet törenlerinde verilen tatlı olduğu yazılı kaynaklarda mevcut. Aynı dönemde Osmanlı tarafından Rodos ve Menteşe beyliğinin alındığı ve Osmanlı topraklarına katıldığı biliniyor. 
 
O dönemde Menteşe'de otağ kurulduğu ve savaş ve sonrasındaki düzen oluşturma sürecinde kalındığı da biliniyor. O dönemden bu yana da Muğla'da Zerdenin yapıldığı da kayıtlı. Dolayısıyla Zerdenin o dönemde Muğla'ya kazandırıldığını söylemek sanırım yanlış olmaz. Nitekim yine düğün ve özel günlerde yapıldığı da düşünülürse aynı ritüeli devam ettirdiği de söylenebilir. Birde Muğla kültüründe düğün yemeklerinde pilava kapatılıp yenildiği de yalan değil. Bu serin, hafif ve leziz tatlının tarifi ise şöyle :
 
Muğla Mutfak Kültüründe Zerde Tarifi;
Muğla Yemek Kültüründe Zerde İçin Kullanılan Malzemeler;
 
*     1 Fincan Pirinç
*     7 Bardak Su
*     3 Kaşık Nişasta 
*     1 Bardak Toz Şeker
*     1/2 Çay Bardağı Gül Suyu
*     5-6 Adet Karanfil
*     1 Çay Kaşığı Safran
*     1 Çay Kaşığı Zerdeçal
*     2 Kaşık Kuş Üzümü
*     1 Kaşık Dolmalık Fıstık
 
En İyi bayram tatlıları ve Tatlı Tariflerinden Zerde Yapılış Tarifi;
Pirinç ve soğuk su tencereye alınır ve pirinç taneleri çözünüp yumuşayana kadar kaynatılır. Soğuk suyla pişmeye alınması nişastasını çözdürecek ve daha iyi yumuşayıp bağlamasını  sağlayacaktır. Pirinçler yumuşadıktan sonra şekeri, karanfili ilave edilir ve kaynatmaya devam edilir. 
 
Muğla Mutfak Kültüründe "Zerde" Nasıl Yapılır?Bir kase içerisinde gülsuyu, nişasta, zerdeçal, suda bekletilmiş safranın suyu iyice çırpılarak birbirine yedirilir.
 
Çözdürülen nişasta ve diğer malzemelerin olduğu karışım yavaş yavaş dökülerek, kıvam kazanıp, kaynayana kadar sürekli karıştırılır. Bir kaç dakika kaynatıp ocaktan alınır. İlk sıcağı geçtikten sonra kuplara doldurulup fıstık ve üzüm ile dekorlanır. Üzümün bir bölümü isteğe bağlı tatlıya karıştırılıp sonra kuplara pay edilebilir.
 
Son olarak her ne kadar ismini zerdeçal ve renginden alan bir tatlı da olsa sadece karanfil ile yapılan renksiz zerde tatlısı tariflerini de denk geldim görüşmeler sırasında. Renksiz, şeffaf  zerde tatlısı da yapılmakta Muğla'mızda.
 
Karanfil dövülüp kaselere koyulmakta ve üzerine sade pirinç, su ve şekerle yapılan zerde dökülmekte. Soğutulup servis edilmekte. Düğünlerde pilavın üstüne kapatılıp yenilmesi ile de meşhur. Daha sonra bu tarifi de sizlerle paylaşmak isterim. 
 
Türk Aşçı Haberleri Olarak;
Mutfak araştırmacısı ve Şef Selma Atabey'in yemek arşivindeki Osmanlı Ve Türk Tatlıları tariflerinden Yöresel mutfaklardaki Yöresel Tatlılarımızdan zengin yemek menülerinizde de kullanabileceğiniz sizler için derlediğimiz Türk Mutfağında bu nefis ve lezzetli Muğla yemek kültüründe "En İyi Tatlı Tariflerinden Zerde" tariflerini denediğinizde yorumlar bölümünde sizlere daha iyi hizmet edebilmek amacı ile düşüncelerinizi bizimle ve vesilesi ile takipçilerimiz ile paylaşırsanız seviniriz.
 


Türk Aşçı Haberleri Ve Güncel Mutfak Haberleri Not::
Eğer sizde mesleki haberinizin yada tarifinizin web sitemizde yayınlanmasını istiyorsanız; "Haberini Yada Tarifini Paylaş" sayfamızdaki kriterlere uygun bir şekilde uygun içeriklerinizi bize gönderebilirsiniz. Türk Aşçı Haberleri internet sitesinde yayınlanan yazı, haber, röportaj, fotoğraf, resim, sesli veya görüntülü şair içeriklerle ilgili telif hakları www.turkascihaberleri.com 'a aittir. Bu içeriklerin iktibas hakkı saklıdır. İlgili haber kopyalanarak başka bir site tarafından yayınlanmaya ihtiyaç duyulduğu takdirde kaynak gösterilerek ve web sitemize link verilerek kullanıması mümkündür.


  • Facebook'ta paylaş

Bu Habere Yorum Yap

Benzer Haberler