Mardin'in

Mardin'in "Irok" Yemeği Coğrafi İşaretle Tescillendi

ardin mutfağına ait yemeklerin korunması, geliştirilmesi ve dünyaya tanıtılması amacıyla Turizm Fakültesi tarafından yürütülen "Kadim Mardin Yemekleri Sahne Alıyor...

 
Mardin Artuklu Üniversitesinden yapılan açıklamaya göre, Mardin mutfağına ait yemeklerin korunması, geliştirilmesi ve dünyaya tanıtılması amacıyla Turizm Fakültesi tarafından yürütülen "Kadim Mardin Yemekleri Sahne Alıyor Projesi" devam ediyor.
 
Proje kapsamında gerçekleştirilen çalışma sonucu mardin mutfağında en iyi lezzetlerden "Irok", coğrafi işaret aldı.
 
Açıklamada görüşlerine yer verilen Rektör Prof. Dr. İbrahim Özcoşar, yöresel tatlar Alluciye ve Fırkiye'nin ardından şehrin gastronomik bir değeri olan Irok yemeğinin de coğrafi işaret almaya hak kazandığını belirtti.
 
Mardin'in kadim yemekleri için coğrafi işaret başvuruları yapmaya devam edeceklerini anlatan Özcoşar, üniversitenin girişimleriyle şehrin gastronomi alanında hak ettiği yerde olacağını vurguladı.
 
Mardin'in "Irok" Yemeği Nasıl Yapılır?
Mardin'in "Irok" Yemeği İçin Kullanılan Malzemeler Nelerdir?
 
* 500 Gr Kıyma 
* 2 Adet Soğan 
* 150 Gr Çiğ Köftelik Et
* ½ Demet Maydanoz 
* 1 Çay Kaşığı Karabiber 
* 1 Çay Kaşığı Yenibahar 
* 1 Çay Kaşığı Kişniş 
* 1 Çay Kaşığı Tuz
* 1 Adet Yumurta
* 600 Gr İnce Bulgur 
* 2/3 Su Bardağı Sıvıyağ
 
Mardin'in "Irok" Yemeği Yapılış Tarifi;
 
Sıvıyağ tavaya alınır ve soğanlar yemeklik ince ince doğranarak kavrulur. Soğanlar renk alınca kıyma eklenerek kavrulmaya devam edilir. Pişen kıymalı harca maydanoz ve baharatlar eklenerek karıştırılır.
 
Bir yandan bulgur yoğurmak için bir tepsiye alınır. İyice yoğurulur arada bir kaç kaşık su eklenebilir. İçine et, yumurta ve baharatlar eklenir.Mandalina büyüklüğünde parçalardan bezeler yapılır.
 
Elinizi ıslatarak içerisi oyulur ve harç koyulur. Kızgın yağda kızartılır. Afiyet olsun. 
 


Türk Aşçı Haberleri Ve Güncel Mutfak Haberleri Not::
Eğer sizde mesleki haberinizin yada tarifinizin web sitemizde yayınlanmasını istiyorsanız; "Haberini Yada Tarifini Paylaş" sayfamızdaki kriterlere uygun bir şekilde uygun içeriklerinizi bize gönderebilirsiniz. Türk Aşçı Haberleri internet sitesinde yayınlanan yazı, haber, röportaj, fotoğraf, resim, sesli veya görüntülü şair içeriklerle ilgili telif hakları www.turkascihaberleri.com 'a aittir. Bu içeriklerin iktibas hakkı saklıdır. İlgili haber kopyalanarak başka bir site tarafından yayınlanmaya ihtiyaç duyulduğu takdirde kaynak gösterilerek ve web sitemize link verilerek kullanıması mümkündür.


  • Facebook'ta paylaş

Bu Habere Yorum Yap

Benzer Haberler