Gazipaşa Çekirdeksiz Narı'na 'Coğrafi İşaret' Tescili Geldi...

Gazipaşa Çekirdeksiz Narı, ilçede yetiştirilen narlardan doğal mutasyonlar yoluyla ortaya çıkan nar olarak gösteriliyor. Ayırt edici özelliğinin, çekirdeğinin..

 
Gazipaşa Çekirdeksiz Narı'na 'Coğrafi İşaret' Tescili Geldi...
 
ANTALYA Ticaret Borsası (ATB) Başkanı Ali Çandır, Antalya'nın 16'ncı Coğrafi İşaretli (Cİ) ürünü olarak Gazipaşa Çekirdeksiz Narı'nın tescillendiğini açıkladı. 
 
Antalya'nın Gazipaşa ilçesinde yetişen ve tanelerinde çekirdek olmayan Gazipaşa Çekirdeksiz Narı için Gazipaşa Belediyesi'nce 2022 yılı ekim ayında Türk Patent ve Marka Kurumu'na Cİ tescili için yapılan başvuru sonuçlandı. 
 
ATB Başkanı Ali Çandır, gastronomi haritamızda “Gazipaşa Çekirdeksiz Narı, Coğrafi İşaret ile tescillendi. Antalya'mızın 16'ncı Coğrafi İşaretli ürünü olan Gazipaşa Çekirdeksiz Narı'nın tescili, üreticilerimiz, ticaret erbabımız ve tüketicilerimize hayırlı olsun. Tescil ettiren Gazipaşa Belediyesi'ne teşekkür ediyorum" dedi.
 
Gazipaşa Çekirdeksiz Narı'nın Özelliği
 
Tescil belgesine göre, Gazipaşa Çekirdeksiz Narı, ilçede yetiştirilen narlardan doğal mutasyonlar yoluyla ortaya çıkan nar olarak gösteriliyor. Ayırt edici özelliğinin, çekirdeğinin çok yumuşyak olması sebepli 'çekirdeksiz nar' olarak bilindiği ve genellikle sofralık tüketildiği açıklandı. 
 
Asitliği çok düşük olduğundan tatlı, taneleri iri ve kolay taneleme özelliğine sahip, dış kabuğu açık yeşil sarı renkli ve ince, meyve iç rengi pembemsi açık kırmızı. 100-18000 rakım aralığında yetiştirilebiliyor ve meyve ağırlığı yaklaşık yarım kiloyu bulabiliyor. 
 
Antalya'nın Ci'li 16 Ürünü
 
Antalya'nın TÜRKPATENT tarafından Coğrafi İşaret Tescili yapılan ürünleri şöyle; 2008'de Finike Portakalı. 2017'de Antalya Piyazı. 2018'de Antalya Tavşan Yüreği Zeytini, Alanya Avokadosu, Alanya Yenidünyası, Korkuteli Karyağdı Armudu. 2019'da Alanya Gülüklü (Hülüklü) Çorbası. 2021'de Antalya Bergamot Kabuğu Reçeli, Antalya Turunç Kabuğu Reçeli, Antalya Kabak Tatlısı, Antalya Serpme Böreği, Döşemealtı Halısı, Manavgat Altın Susamı. 2022'de Alanya Muzu, Antalya Paça Çorbası. 2023'te Gazipaşa Çekirdeksiz Narı. 


Türk Aşçı Haberleri Ve Güncel Mutfak Haberleri Not::
Eğer sizde mesleki haberinizin yada tarifinizin web sitemizde yayınlanmasını istiyorsanız; "Haberini Yada Tarifini Paylaş" sayfamızdaki kriterlere uygun bir şekilde uygun içeriklerinizi bize gönderebilirsiniz. Türk Aşçı Haberleri internet sitesinde yayınlanan yazı, haber, röportaj, fotoğraf, resim, sesli veya görüntülü şair içeriklerle ilgili telif hakları www.turkascihaberleri.com 'a aittir. Bu içeriklerin iktibas hakkı saklıdır. İlgili haber kopyalanarak başka bir site tarafından yayınlanmaya ihtiyaç duyulduğu takdirde kaynak gösterilerek ve web sitemize link verilerek kullanıması mümkündür.


  • Facebook'ta paylaş

Bu Habere Yorum Yap

Benzer Haberler