Hülya Duranoğlu EROL
Yazar:Hülya Duranoğlu EROL
Hülya Erol Kimdir?
Hülya Duranoğlu EROL
Hülya Erol, çocukluğundan itibaren en sevdiği uğraşısı olan yemek yapma merakını hep canlı tutmuş, bu konuda kendisini sürekli geliştirmiş olan bir şikemperverdir. Uzun yıllar boyunca Türkiye’nin değişik bölgelerinde bulunmasının avantajlarını sonuna kadar değerlendirmiş ve bu çalışmalarının karşılığında kendisine çok geniş bir yemek arşivi oluşturmuştur
 
Milli Eğitim Bakanlığı onaylı “Aşçı Usta Öğreticilik Belgesine” sahiptir. Usta çırak öğretisine önem veren Ahilik geleneği izinde, Mevlana dergâhı mutfak kültürü öğretisini araştırmış ve Ateş-ı Baz Veli ’ nin türbesinden ” Tuz” alarak bu tuzun bilgi ve bereketini tüm yemek sevdalıları ile paylaşmaktadır. Bu paylaşımların bir kısmını internette www.AnnemMutfakta.TV sitesinde gerçekleştirmekte, bir kısmını da okullarda eğitim vererek devam ettirmektedir. Yapmış olduğu çalışmalardan dolayı çeşitli ödüller almıştır.
 
Türes ( Türkiye Restoran ve Lokantacılar Birliği) ve İstanbul Profesyonel Aşçılar Derneği, Bolu Profesyonel Aşçılar Derneği, Avrasya Aşçılar Derneği’ ne üye olup aşçılık dernekleri bünyesindeki çeşitli projelerde görev almaktadır. Yuvalarda çocuklara, kişi ve kurumlara uygulamalı dersler vermekte olup çalışma hayatına danışmanlık yaparak ve internette yemek televizyonculuğu ile devam etmektedir.
Merhabalar,
 
Ben Konya-Seydişehir’de 1954 yılında ikiz kardeşim ile beraber dünyaya gelmişim. Geçirdiğimiz soğuk algınlığına ikiz kardeşim Ahmet yenilirken, ben hayata sıkı sıkı sarılmışım. Yaşama bu denli sarılacağım, hayatı bu kadar seveceğim, o günlerden belliymiş aslında.
 
8 çocuklu bir ailenin 7 numarasıyım. 3 ağabeyim, 3 ablam ve bir kız kardeşim var. 4-5 yaşlarımdayken, ablamlar bahçede oynarlarken, ben yöresel yufka ekmek yapan kadınların yanında onlara yalvararak, hamur yapmak isterdim. Ama annemin kızmasından korkan kadınlar buna izin vermezlerdi. Bir tek ahçımız İsmet teyze dayanamaz “Gel yanımda otur annen gelince hariciyenin kapısından kaçarsın” derdi. Mahallemizde erişte kesim mevsiminde erişte açmak için çağırılan tek çocuk bendim ve bundan da çok büyük gurur duyardım.
 
Büyüdükçe annanemden, annemden ve Halime teyzemden mutfaktaki sır noktalarını öğrendim. Evlendikten sonra, eşimin işi dolayısıyla Türkiye’nin değişik yerlerinde oturmanın verdiği avantajı kullanarak ve çok araştırma yaparak, değişik yörelerde yapılan en güzel ve en değişik yemekleri, bizzat en iyi yapanlardan uygulayarak öğrendim.
 
Özel ilgi alanım olan yöresel yemekler yapmanın dışında, kendi mutfağımda yeni keşifler yapmak da çok mutlu ediyor beni. Hep aynı şekilde yapılan yemeklere eklediğim değişik malzemeler (baharat olabilir, sebze olabilir) sayesinde çok lezzetli tatlar elde edilebileceğini gördüm.
 
İnternet ile tanışmam ilk defa kızlarımın yurtdışına gitmeleriyle oldu. 1996 yılının yazında yurtdışındaki kızıma(İrem) çilek reçeli tarifini yazarken başlayan e-postalarım, daha sonra da diğer kızıma ezogelin çorbası, lahmacun, köfte tarifi vs. ile dev gibi çoğaldı.
 
Bilgi birikimimi çevremdekilerle paylaşmak, çevremdekilerin de birikimlerinden faydalanmak her zaman çok mutlu etmiştir beni. Kızlarımla birlikte, yemek konusundaki bu bilgi birikimimi ve merakımı paylaşmak konusunda ne yapabileceğimizi düşünürken, aklımıza internet üzerinde canlı yayın yapan bir program yapmak geldi. Eşimin de büyük desteği ile bu güzel sitemizi, sizlerin beğenisine sunduk. Bizim çok severek büyük emeklerle oluşturduğumuz sitemizin siz izleyenlere faydalı olacağını umarak hepinize sağlıklı günler ve iyi seyirler dilerim.
 
Ve nihayet uzun süredir üzerinde çalıştığım kitabım da 2012 yılının Ocak ayında yayınlandı. “AnnemMutfakta.tv’nin Serüveni” adını verdiğim kitabımda çocukluğumda açtığım ilk yufka, komşu teyzeler ile imece usulü hazırlanan gıdalar, annemin ve anneannemin mutfağı, bayram sofraları, çiftlikte hazırlanan gıdalar, bağdan topladığımız ürünleri saklama yöntemleri ve daha pek çok yemek hikayesini anlattım. Kültürümüzün 50 sene önceki, bozulmamış halini merak edenlere oldukça ilginç gelecek, o günleri zaten bilenleri ise o günlere götürerek duygulandıracak satırlar olacağını düşünüyorum. AnnemMutfakta bugünlere gelmiş ise arkasındaki birikimin zenginliği büyük önem arz etmektedir.
 
Sevgilerimle
Hülya Erol
M.E.B. Usta Aşçı Eğitmen ,Türk Halk Mutfağı Araştırmacısı-Yazar