Glütensiz Hammadde Zenginiyiz

Süleyman ENGİN
Yazar:Süleyman ENGİN
Bu yazı

Glütensiz Hammadde Zenginiyiz
‘Glütensiz hammadde zenginiyiz fakat…’ 
Doğu Akdeniz Üniversitesi Turizm Fakültesi Öğretim Görevlisi Glütensiz Şef Süleyman Engin, Türkiye’nin glütensiz ham madde zengini bir ülke olduğunu fakat bunun farkında olmadığımızı söyledi.
 
Doğu Akdeniz Üniversitesi Turizm Fakültesi Öğretim Görevlisi Glütensiz Şef Süleyman Engin, Türkiye’nin glütensiz ham madde zengini bir ülke olduğunu fakat bunun farkında olmadığımızı söyledi. Çorum Çölyak Derneği tarafından “Glütensiz Üret Sağlıklı Tüket” projesi kapsamında bilgilendirme toplantısı düzenlendi.  
 
Hitit Üniversitesi Erol Olçok Eğitim ve Araştırma Hastanesi Şehit Fikret Metin Öztürk Konferans Salonu’nda gerçekleşen programa Belediye Başkanı Zeki Gül, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Nurcan Baykam, Hitit Üniversitesi Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mete Dolapçı, İl Dernekler Müdürü Mustafa Bayrak, çölyak hastaları ve aileleri katıldı. 
 
Saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başlayan program açış konuşmaları ile devam etti. Programın açış konuşmasını Çorum Çölyak Derneği Başkanı Hacer Kesici yaptı. 
 
Başkan Gül: Glütensiz Ekmek Problemi Büyük Oranda Çözüldü 
Kesici’den sonra kürsüye gelen Belediye Başkanı Zeki Gül ise Çorum’da glütensiz ekmek ilgili problemin büyük oranda çözüldüğünü belirterek, Çorum Belediyesi olarak çölyak konusunda her zaman destek vermeye hazır olduklarını söyledi. 
 
Yıldırım: Anne Sütü Alanların Glütenle Karşılaşma İhtimali Düşük’ 
Toplantıda anne sütü ile ilgili sunum yapan Dr. Süleyman Akif Yıldırımda anne sütünün en doğal besin olduğunu, anne sütü ile beslenilmiş her ay yüzde 4 oranında obezite riskini düşürdüğünü belirterek, “Anne sütü almış kardeş almamış kardeşe göre erişkin hayatında ortalama 7 kilo daha zayıftır. Anne sütü alan bebeklerin 4. aydan önce glütenle karşılaşma ihtimali düşüktür. Sonuç olarak anne sütü, bebek sağlığı, gelişimi ve büyümesi açısından çok önemlidir” dedi. 
 
ZEYTİNYAĞLILAR
Dr. Öğretim Üyesi Atakan Comba da tekrarlayan ya da geçmeyen karın ağrısı, geçmeyen ishal, geçmeyen ısrarcı kabızlık, iştahsızlık, zayıflık, boy kısalığı durumlarında çölyak hastalığından şüphelenilmesi gerektiğini, tanı ve tedavi geciktikçe vücutta geri dönüşü olmayan hasarlara yol açıldığını ifade etti. 
 
Engin: Glutensiz Mutfak Konusunda Hiçbir Marka Ve Stk Araştırma Yapmadı 
Doğu Akdeniz Üniversitesi Turizm Fakültesi Öğretim Görevlisi Glutensiz Şef Süleyman Engin ise glütensiz mutfağın matematik gibi olduğunu vurgulayarak, “Glutensiz ekmek pişirmek için bir tariften ve gerekli araç gereçlerden çok daha fazlasına ihtiyacınız var. 
 
Matematiksel bazı detayları bilmeden, kusursuz bir pişirme yapmak mümkün değil. Reçetesiz çalışmayı affetmez. Türkiye’de bu konuda araştırma yapan şef, marka, aşçı sivil toplum kuruluşları yok. Bu üzücü bir durum” diye konuştu. Glutensiz mutfakla ilgili gerek Türkiye’de gerekse yurt dışında araştırmalar yaptığını da dile getiren Süleyman Engin, konuşmasında şu ifadelere yer verdi: “Bu konuda çok ciddi çalışmalar yaptım. 
 
Glutensiz mutfak aküsüz araba kullanma çabasına benziyor. Aslında Türkiye glütensiz ham madde zengini bir ülkedir. Fakat bunun farkında değiliz. Klişe bir tabirle zengin hastalığı olarak adlandırılan bu hastalığın aslında hiç de öyle olmadığını göstermek için çalışmalar yapıyoruz.” Toplantıda Pedagog Gül Ahlatçı Elmas ile Diyetisyen Elif Tomuk’ta çölyakla ilgili katılımcılara bilgi verdiler. Program sonunda katılımcılara çiçek takdim edildi.
 






Türk Aşçı Haberleri Ve Güncel Mutfak Haberleri Not:
Eğer sizde mesleki haberinizin yada tarifinizin web sitemizde yayınlanmasını istiyorsanız; "Haberini Yada Tarifini Paylaş" sayfamızdaki kriterlere uygun bir şekilde uygun içeriklerinizi bize gönderebilirsiniz. Türk Aşçı Haberleri internet sitesinde yayınlanan yazı, haber, röportaj, fotoğraf, resim, sesli veya görüntülü şair içeriklerle ilgili telif hakları www.turkascihaberleri.com 'a aittir. Bu içeriklerin iktibas hakkı saklıdır. İlgili haber kopyalanarak başka bir site tarafından yayınlanmaya ihtiyaç duyulduğu takdirde kaynak gösterilerek ve web sitemize link verilerek kullanıması mümkündür.