Pita Pide Pizza

Samet ÇAKMAKLI
Yazar:Samet ÇAKMAKLI
Bu yazı

Pita Pide Pizza

"Samet ÇAKMAKLI"

Pide veya pizzanın Eski Roma ve Mısır'a kadar uzandığını biliyor musunuz...? Aslında pide ve pizza her ikiside yassı hamur anlamına gelen "pita" kelimesinden gelmektedir. Lakin pide Türkiyemiz ile yani bizim coğrafyamız ile özdeşleşen geleneksel bir lezzetimizdir. O kadar içimize girmiş ve bizden birşey olmuştur ki, cenaze ve düğün gibi törenlerde o an için pratik olarak dağıtılan akla ilk gelen bir yemeğimizdir. Maalesef İtalyanlar bu konuda daha girişimci olmuşlar ki pizzayı fast food zincirleri ile dünyaya duyurmuşlar. Globalleşme kelimesinin henüz türemediği dönemde globalleşen dünyanın her köşesine yaymışlar. 

Malesef aynı atılımı pide için gösterememişiz. Halbuki her yöremizin, ilimizin kendisine ait farklı farklı pide çeşitleri var. İşte burada yaratıcı Türk zekamız devreye giriyor olmalı ki, kıymalı, peynirli, ıspanaklı vb. çeşitlerini yazmakla bitmez. Hemen hemen her avm de bulunan HD gruba ait Pidem isimli restoranlarda bir ara patlıcan pideyi dahi tatmışlığımız vardır. Pastırması ile ünlü kentimiz Kayseri’de esnafın kendi arasında birleşerek pastırmalı pide yaptırması gibi her çeşidinin yapılabildiği her damağa zevke uyarlanabilen harika ve malesef değerini bilmediğimiz bir lezzetimizdir. 
Bu arada Kayseri demişken hatırlanacağı üzere, Kayseri’nin Develi ilçesinde üretilen ‘Develi Cıvıklısı’ adı verilen Kuşbaşılı pide için patent alındı. 
Türk Patent Enstitüsü Develi Belediyesi’nin başvurusu üzerine "Develi Cıvıklısı"nı coğrafi olarak işaretledi.
Bir de dillere destan Karadeniz pidelerimiz var ki, kendine has anlatmakla bitirilmez. Sinop’tan Artvin'e kadar uzanan her bir ilçenin kendi has adıyla anılan pidesi olduğunu bilmeyenmiz yoktur.
Karadeniz pidesinin diğerlerinden farkı ve kendi aralarındaki belirleyici olan farklılık pidenin iç malzemesinin hazırlanışı ve hamurunun kıvamıdır. Konuyu biraz açacak olacak olursak çiğ kıyma kullanılmaz ve pide kapalı olarak pişirilir. Trabzon pidesi kalın hamurlu, Espiye, Görele pideleri ince hamurludur. Ordu'nun yağlısı ve Rize’nin yuvarlak pideleri gibi saymakla bitmeyen Karadeniz pideleri listesi mevcuttur. Bir Ankaralı olarak her defasında bu lezzetleri bulabildiğim "Zigana Pide"den bahsetmeden geçemeyeceğim. 
Bu örneklerden yola çıkacak olursak Türkiye için bitmek bilmeyen pide listeleri mevcuttur. Bu kadar farklılıklar ustalarmızın maharetiyle birlikte halkımızın damak tadıylada açıklanabilir.
Umarım ileride pizza restoranları zincirleri gibi pide restoranları zincirlerini dünyanın dört bir yanında görürüz.

Yeni makalelerden görüşmek üzere sağlıcakla kalın… kaynak

 







Türk Aşçı Haberleri Ve Güncel Mutfak Haberleri Not:
Eğer sizde mesleki haberinizin yada tarifinizin web sitemizde yayınlanmasını istiyorsanız; "Haberini Yada Tarifini Paylaş" sayfamızdaki kriterlere uygun bir şekilde uygun içeriklerinizi bize gönderebilirsiniz. Türk Aşçı Haberleri internet sitesinde yayınlanan yazı, haber, röportaj, fotoğraf, resim, sesli veya görüntülü şair içeriklerle ilgili telif hakları www.turkascihaberleri.com 'a aittir. Bu içeriklerin iktibas hakkı saklıdır. İlgili haber kopyalanarak başka bir site tarafından yayınlanmaya ihtiyaç duyulduğu takdirde kaynak gösterilerek ve web sitemize link verilerek kullanıması mümkündür.