Gastronominin Zihni Sinirleri

Murat Bozok
Yazar:Murat Bozok
Bu yazı

Gastronominin Zihni Sinirleri "Murat Bozok"

Eğer iyi bir fikriniz varsa, bunu hayata geçirmek için para bulmak eskisi kadar zor değil. Özellikle bu tarz projeleri başlangıç aşamasında desteklemek için kurulan web  siteleri var. Bunlar arasında en bilineni ‘kickstarter’. 

Enterasan bir fikri olanlar, bu sitede projelerini gerçekleştirmek için bir bedel belirliyor ve imece usulü para topluyorlar. Genellikle karşılığında da para yatıranlara, müstakbel ürünlerini vermeyi vaat ediyorlar. 

‘Kickstarter’ sitesinde aklınıza gelebilecek her konuda projeler mevcut. Benim ilgimi çekenler daha çok gastronomi alanında olanlar. Bir nevi ‘Zihni Sinir’ usulu fark yaratmaya çalışan dünyanın dört bir yanından yaratıcı akıllar çoğu zaman yeterli parayı toplayamasalar da renkli şeylerle karşımıza çıkıyorlar. 

İşte bunlardan birkaç tanesi...

Çekirge Proteini Tozu

Eğer kaslarınızdan vazgeçemiyorsanız, protein tozları olmazsa olmazlardan. Aynı anda sürdürülebilir bir hayat arzu edenler ve bu tozların elde edilmesi sırasında doğanın dengesini bozulduğunu düşününenler için, bir kişinin aklına protein tozunu çekirgelerden üretmek gelmiş. Bu projeyi hayata geçirmek için 10 bin euro’luk bir bütçe belirleyen girişimci, şimdiden 16 bin 500 euro toplayarak mutlu azınlık arasında yerini almış. 

Saydam Kahve

Slovakya’dan birkaç genç müteşebbis, kahveyi su gibi saydam bir halde üretmeyi planlıyorlar. Bu sayede, kahve sevenlerin dişlerinin beyaz olarak kalacağını düşünüyorlar. Esasında çok da kötü bir fikir değil. 35 bin euro bütçeyle yola çıkan Slovakyalılar, şu ana kadar sadece hedefledikleri paranın yüzde 1’ini toplayabilmiş. 

Sandviç Bıçağı 

Web sitesinde bıçaklarını anlatırken, bunun ‘sıradan bir bıçak değil, sandviç bıçağı’ olduğunu söylüyorlar. Fotoğrafına baktığımda, bir tahta tutacağa bağlı paralel olarak yerleştirilmiş bir santimetre ara ile iki kesici tırtıklı keskin çelik bıçak görüyorum. Bir nevi iki başlıklı bıçak gibi.

Bıçak sayesinde, sandviç yaparken ekmeklerin çok daha hızlı ve eşit büyüklerde kesilebileceğini vurguluyorlar. Hedefleri bu bıçakları üretip, sonrasında 25 dolar’a satmak. İstedikleri bütçe 22 bin 500 dolar ve saatler içinde istedikleri paranın yarısını toplamış durumdalar. 

Fıstık Ezmesi Tozu

Fıstık ezmesinin hayranları çok. Bir kişinin aklına bunu toz haline getirmek gelmiş. Niye böyle bir fikirle geldiğini inanın bilmiyorum. Belki normal halinin fazla yapış yapış olmasından. İstediği bütçe  30 bin dolar. Şu ana kadar bu fikre yapılan yatırımsa sadece 6 bin 500 dolar.







Türk Aşçı Haberleri Ve Güncel Mutfak Haberleri Not:
Eğer sizde mesleki haberinizin yada tarifinizin web sitemizde yayınlanmasını istiyorsanız; "Haberini Yada Tarifini Paylaş" sayfamızdaki kriterlere uygun bir şekilde uygun içeriklerinizi bize gönderebilirsiniz. Türk Aşçı Haberleri internet sitesinde yayınlanan yazı, haber, röportaj, fotoğraf, resim, sesli veya görüntülü şair içeriklerle ilgili telif hakları www.turkascihaberleri.com 'a aittir. Bu içeriklerin iktibas hakkı saklıdır. İlgili haber kopyalanarak başka bir site tarafından yayınlanmaya ihtiyaç duyulduğu takdirde kaynak gösterilerek ve web sitemize link verilerek kullanıması mümkündür.