Mardin Mutfağının Baskın Tadı Ne Diye Sorsam?

Ebru Baybara DEMİR
Yazar:Ebru Baybara DEMİR
Bu yazı

Mardin Mutfağının Baskın Tadı Ne Diye Sorsam?
Mardin Mutfağı deyince Güneydoğu Anadolu mutfağı genellemesi içerisine almakla bu mutfağı oluşturan bir çok dinamiğe haksızlık etmiş oluruz diye düşünüyorum. 
 
Mardin barındırdığı etnisite çeşitliliği ile bölgedeki diğer iller arasında farklı bir konumda ki bu etnisiteler hala yaşamlarını oldukları yerde sürdürmekteler. 
 
Bu etnisiteler yüzyıllardır birbirine o kadar çok karışmış ki herbirinin inançları, yasam biçimleri, gelenek görenekler, yaşadıkları yerin coğrafi koşulları ve buna bağlı olarak da tarım ürünleri ile yüzyılların birikimine dayanan mutfak özellikleri ortak Mardin mutfağını oluşturmuştur.
 
Mardin Mutfağının Baskın Tadı Ne Diye Sorsam?Mardin mutfağını bana anlatın derseniz; Etin, bulgurun, sebzenin ve baharatın uyumu diye anlatabilirim.
 
Konu aslında bu kadar basit değil! Bu konu ile anlatacağım sayısız ritüel, sayısız hikaye ve sayısız tarif olur.
 
Ama hakkını teslim etmek gerekirse bu eşsiz mutfağın çok fazla bilinmesinin tek bir nedeni de onu eşsiz kılan etnisiteler! 
 
Her bir azınlık kendi kültürünü paylaşmamak adına mutfağını da korumuş ve anlatmamış! Dolayısıyla bu mutfak kültürü de kendi içerisinde kaybolmaya yüz tutmuş.
 
Şimdi size Mardin Mutfağın en baskın tadı ne diye sorsam? Bir çoğunuz bilinen genellemenin içerisinde düşünüp "acı" diyeceksiniz!
 
Mardin Mutfağının baskın tadı "ekşi" dir. Koruk(ham uzum suyu) Sumak mutfagımızdaki ana lezzetlendiricilerdir.
 
Türk Aşçı Haberleri Olarak Siz Takipçilerimize Sunuyoruz;
Bu Linkleri Tıklayarak Osmanlı Saray MutfağıTürk Mutfağı ve Yöresel Mutfaklar 'dan Nefis Yemek Tariflerimize ve Haberlerimize'de  İnceleyebilirsiniz

 







Türk Aşçı Haberleri Ve Güncel Mutfak Haberleri Not:
Eğer sizde mesleki haberinizin yada tarifinizin web sitemizde yayınlanmasını istiyorsanız; "Haberini Yada Tarifini Paylaş" sayfamızdaki kriterlere uygun bir şekilde uygun içeriklerinizi bize gönderebilirsiniz. Türk Aşçı Haberleri internet sitesinde yayınlanan yazı, haber, röportaj, fotoğraf, resim, sesli veya görüntülü şair içeriklerle ilgili telif hakları www.turkascihaberleri.com 'a aittir. Bu içeriklerin iktibas hakkı saklıdır. İlgili haber kopyalanarak başka bir site tarafından yayınlanmaya ihtiyaç duyulduğu takdirde kaynak gösterilerek ve web sitemize link verilerek kullanıması mümkündür.