New York'a Türk Mutfağını Sevdiren

New York'a Türk Mutfağını Sevdiren "Ünlü Şef Orhan Yeğen" Vefat Etti...

Öksüz kaldık New York'ta biz. Daha çok şey anlatacak sohbet edecektik. Seni seviyorum Orhan Abim, bana abim derdin hoşuma...

New York'a Türk Mutfağını Sevdiren Ünlü Şef Orhan Yeğen Vefat Etti
 
ABD'ye 1970'lerin sonunda gelen ve New York restoran sektöründe 'Orhan usta' olarak bilinen Türk mutfağının duayen şefi Yeğen'in vefatı Türk Amerikan toplumunu üzdü.  Yakınları, Yeğen'in alışveriş yaptığı süpermarkette kalp krizi geçirdiğini ve yapılan ilk müdahaleye rağmen kurtarılamadığını belirtti.
 
Hayata gözlerini 65 yaşında yuman Orhan Yeğen, New York Times başta olmak üzere ABD'nin değişik gazete ve gıda sektörü dergilerinde hakkında kaleme alınan övgü dolu yazılar sayesinde Türk mutfağının tanıtımında önemli rol üstlendi. Yeğen'in cenazesinin memleketi Adana'da toprağa verileceği öğrenildi.
 
Orhan Yeğen Kimdir?
Orhan Yeğen, 1955 yılında dünyaya geldi.  "Ben Türk mutfağı kültürümden asla ödün vermem" diyen Orhan Yeğen, lokantasının köşesinde bazen müşteri gibi oturan bazen garson olan, bazen vale, bazen şef garson, bazen ahçı gibi mutfakta çalışan bir ustaydı. Aslen İstanbullu olan ve 1977 yılında Amerika'ya gelen Orhan Yeğen, 2004 yılına kadar çeşitli yerlerde çalıştı. 
 
2004 yılında şip-şak restoranı kuran Orhan Yeğen, erken saatlerde açtığını dükkanını gece müşterilerini uğurladıktan sonra yine kendisi kapatıyordu. Hızlı masasız servis mantığı ila açtığı dükkanı 2 yıl sonra müşterilerinin ısrarı sonucu restorana çevirmişti. Orhan Yeğen'in açtığı şip-şak restoranın menüsünde 100'den fazla farklı Türk lezzetleri bulunuyor. 
 
Tufan Sevimli;
Amerikaya geldiğim ikinci yıl tanıdığım Orhan Abi ile 18 yıllık bir dostluğumuz vardi. Çok zamansız bir ayrılık oldu, hiç yakışmadı abim... beni teselli ederdi hastalığım ile ilgili iyi alacaksın derdi. Bende ona dikkat et yorma bu kadar artık kendini derdim. 
 
Kendime yorardım bunu ama ondan beklemezdim. Haberi aldığım 5.37'de dısardaydım sanki mağazanın rafları uzerime yıkıldı. İnanamadım bekledim hala'da inanamıyorum. 
 
New York'a Türk Mutfağını Sevdiren "Ünlü Şef Orhan Yeğen" Vefat Etti...Çok renkli ve şahsına münhasır bir insandı. Deliydi doluydu ama onu anlayan icin çok keyifli ve kıymetli bir dost'tu. Kurduğu cümlelerde cok fazla harbi ve gerceklik anlam ifade eden kelime bulunurdu. Ortak hobi ve fikirlerimiz vardi mesela ayni ayda ayni gun doğmuştuk Orhan Abi ile, O'da fotografçılığı çok seviyordurdu.. 
 
Teknolojiye hayrandı, B&H en sevdiği mekandı her yeni aldığı kamera, lens fotograf malzemesi hakkında konuşur ilk çıkan ürüne dokunma şansım olurdu onun sayesinde. 
 
Ayrı düştüğümüz fikirlerde vardi ama tartışmaz dinlerdik birbirimizi sonunda sevgiyle vedalaşır bir sonraki görüşmemizde kadar. Sip-Sak, Francela, BiLokma, Ibis ve Lokanta hepsi onun ellerinde sekil bulmuştu O'nu tanıdığım süre icinde. 
 
Oncesi de vardi tabiki ama ben onlara yetişememiştim. Fikirler paylaşır, örnek görsel calışmalar yapardım düsüncelerine... İşkembeyi sevdiğimi bilirdi sipariş verdigimde garsona uzerine tereyağ koymayı unutmayın diye uyarırdı... 
 
Öksüz kaldık New York'ta biz... 
Daha çok şey anlatacak sohbet edecektik.  Seni seviyorum Orhan Abim, bana abim derdin hoşuma giderdi, seni unutmayacağım mekanın ışıklarla ve bahar cicekleriyle dolsun bir gun bir yerlerde görüşmek dileği ile.
 
Amerika'da 42 yıldır yemek işinde olan Türk mutfağının ünlü isimlerinden aşçı Orhan Yeğen geçirdiği kalp krizi sonucu hayata veda etti.
 
Çağın Devecioğlu;
Amerika'nın bir numaralı Türk şefi, günümüzün birçok Türk restoranı işletmecilerinin ustası ve öğretmeni Orhan Yegen'i kaybettiğimizi öğrenmiş bulunuyorum. Çok derin, buruk, büyük bir üzüntü içerisindeyim.
 
Orhan Ağabey'in bu meşhur fotoğrafını kendisinin belgeselini yapmaya ikna etme çalışmalarım sırasında 2016 yazında çekmiştim. Resmi paylaşırken de yazdığım gibi; duvarlara, sayfalara sığmadı hakkında yazılanlar. Kendisi kelimelere sığamayacak kadar asil, her daim şaşılacak derecede alçak gönüllü bir his adamıydı. 
 
Orhan Ağabey'in hikayesini ekranlara taşımayı, büyüklüğünü daha fazla insanla buluşturabilmeyi çok istemiştim.
 
Orhan Ağabey ile aramızda çok özel bir sevgi bağı vardı. Beraber fazla zaman geçirmiş olmamamıza rağmen çok iyi anlaşırdık. Amerika'nin en önde gelen Türk şefi ve ustaların ustası olmasının yanı sıra benim gozümde tüm dünyanın en iyi Türk şefi ve en zeki Türklerindendi. 
 
California'dan her telefon açtığımda sanki New York'tan hiç ayrılmamışım gibi uzun uzun sohbet muhabbet ederdik. Orhan Ağabey'in büyüklüğünü, duruşunu, başarılarını, iç dünyasını ve benzersiz karakterini bu "şipsakta" az da olsa yakalayabildiysem ne mutlu bana.
 
"Ben bir Türk çocuğu olarak ancak bu kadar yapabiliyorum" diyen Orhan Ağabeyi, Orhan Yeğen'i kaybettik. Toprağı bol olsun. Arkanda birçok oğrenci ve dost bırakıyorsun Orhan Ağabey. Başta ailesinin ve sevenlerinin başı sağolsun...
 
Türk Amerikan Dernekleri Federasyonu
New York’ta yıllarca yaptığı nefis yemekleri ile Türk mutfağını hak ettiği şekilde tanıtımına büyük katkı sağlamış, hoş sohbetleri ile gönüllerde taht kurmuş, Restaurantçılar camiasının ve Türk Amerikan Toplumunun sevilen ismi, değerli dostumuz Orhan Yeğen’in bu gün vefatını teessürle öğrenmiş bulunmaktayız.
 
Merhuma Allahtan rahmet kederli ailesine ve yakınlarına başsağlığı diliyoruz.
 
Değerli dostlarımız;
Dün kaybettigimiz Türk-Amerikan Toplumu’nun çok sevilen ismi, ünlü şefimiz, can dostumuz Orhan Yegen abimizin cenazesi Paterson Ulu Cami’de Cuma namazından sonra kılınacak cenaze namazının ardından New Jersey - Totawa’da bulunan Türk Müslüman mezarlığında toprağa verilecektir. Tüm sevenlerine ve Türk-Amerikan toplumuna duyurulur. Hepimizin tekrar başı sağ olsun..
 
Tarih: 24 Ocak 2020, Cuma günü 
Saat: 12:30 pm
 
Adres: 
Paterson Ulu Cami 
408 Knickerbocker Ave, 
Paterson, NJ 07503
 
Not: 
Cuma günü cenaze namazı ve mezarlığa gelmek isteyen arkadaşlarımıza ulaşım rahatlığı için Manhattan’da Şip Şak Restaurant’ın önünden saat 10:30 am’de otobüs kaldırılacaktır.


Türk Aşçı Haberleri Ve Güncel Mutfak Haberleri Not::
Eğer sizde mesleki haberinizin yada tarifinizin web sitemizde yayınlanmasını istiyorsanız; "Haberini Yada Tarifini Paylaş" sayfamızdaki kriterlere uygun bir şekilde uygun içeriklerinizi bize gönderebilirsiniz. Türk Aşçı Haberleri internet sitesinde yayınlanan yazı, haber, röportaj, fotoğraf, resim, sesli veya görüntülü şair içeriklerle ilgili telif hakları www.turkascihaberleri.com 'a aittir. Bu içeriklerin iktibas hakkı saklıdır. İlgili haber kopyalanarak başka bir site tarafından yayınlanmaya ihtiyaç duyulduğu takdirde kaynak gösterilerek ve web sitemize link verilerek kullanıması mümkündür.


  • Facebook'ta paylaş

Bu Habere Yorum Yap

   
 
 

Benzer Haberler