Afgan Mutfağı...

Afgan Mutfağı...

Afgan mutfağının birbirinden lezzetli yemeklerinin başında şüphesiz Türkmen Pilavı gelmektedir. Besleyicilik oranı bir hayli yüksek olan bu yemek Afgan toplumlarının düğünler 'de davetlerde ve eğlence...

Afgan Mutfağı... "Dilek ÇOŞAN"
 
Bu hafta yönümüzü lezzetli yemekleri olan fakat yemek kültürünü yeteri kadar dünyaya tanıtamayan Afganistan mutfağına çevirdik.  Bu doğrultuda Jawzjan Üniversitesinde görev yapan ve Afgan asıllı olan Muhammed Eyyüp Maktum, Muhammed Beşir Yaver ve Muhammed Ayoob Malehdom hocalarımız ile Afgan mutfak kültürü hakkında keyifli bir sohbet gerçekleştirdik.
 
Afgan Mutfağı...Sonrasında muhteşem Afgan yemeklerinin tadına bakma fırsatı yakaladık.
Afgan mutfağının birbirinden lezzetli yemeklerinin başında şüphesiz Türkmen Pilavı gelmektedir.  Besleyicilik oranı bir hayli yüksek olan bu yemek Afgan toplumlarının düğünlerde, davetlerde ve eğlencelerde vazgeçemediği yemeklerden biridir. 
 
Türkmen pilavı yapımında; soğan, domates, havuç, üzüm, karabiber,  pirinç, sıvıyağ, tuz ve koyun eti kullanılmaktadır. Koyun eti yerine öküz eti ya da tavuk baget de tercih edilmektedir. Biz tercihimizi kuzudan yana kullandık. 
 

Afgan Mutfağı...

Yemeğimizi beklerken bizi en çok şaşırtan yeşil çay ikramı oldu. Afgan toplulukları günün her saatinde yeşil çay tüketmektedirler. Günlük kişi başı yeşil çay tüketimleri 7-8 fincanı bulabilmektedir. 
 
Yemeğimiz görünüm itibariyle tam bir renk cümbüşüydü.   Türkmen pilavının özelliklerinden biri de pilavın elle yenilmesidir. Bizde çatal- kaşığımızı kenara bırakıp bu lezzetli yemeğin tadına ellerimizle baktık. Elle yemekte biraz zorlansak da oldukça keyifli dakikalar geçirdik diyebiliriz. 
 
Türkmen pilavı yapımında düdüklü tencereye benzeyen özel bir tencere kullanılmaktadır. Bu tencerede yapılan pilav daha lezzetli ve daha besleyici özelliktedir.  Tarife göre; soğan ve etler bir süre tencerede kavrulur. 
 

Afgan Mutfağı...

Üzerine domates, havuç, kuru üzüm ve su eklenir. Yaklaşık 10 dk. pişirilir. Son olarak pirinç, su ve tuz eklenir. Pirinç suyunu tamamen çektikten sonra tencerenin kapağı kapatılır ve yaklaşık 8 saat buharda pişmeye bırakılır. Burada dikkat edilmesi gereken en önemli nokta, pilav yapılırken asla karıştırılmaması gerektiğidir. Tencerenin kapağı açıldığında en altta sebzeler, ortada et ve en üst bölümde pilav bulunmaktadır.
 
Afgan topluluklarının önemli yemeklerinden bir diğeri de Semenek Ekmeği ve Semenek aşıdır. Bu yemek özellikle Yılbaşı akşamına özel yapılmaktadır. Yılbaşına 2 ay kala buğday taneleri yuvarlak bir taşın içerisine konulur. Günde 2-3 sefer üzerine yağmur suyu dökülmektedir.
 
Afgan Mutfağı...2 ayın sonunda buğdayın rengi yeşil renk alır. Buğday dövülüp küçük parçalara ayrılır. Elde edilen semenek suyunun içerisine un ve tuz eklenerek ekmek yapılmaktadır. Ayrıca semenek kaynatılıp reçel yapılmaktadır. Reçel bölgede Semenek Aşı olarak da bilinmektedir.
 
Yemeğimizi 2 soğan anlamına gelen Du Piyaza yemeğiyle sonlandırdık. Oldukça lezzetli olan bu yemek kemikli kuzu eti ya da buzağı (inek yavrusu) etinden yapılmaktadır. 
 

Afgan Mutfağı...

Du Piyaza yemeğinin yapımında soğan, kuzu ya da buzağı eti, sır (sarımsak), domates ve tuz kullanılmaktadır. Bu yemeğin tencereye dizimi de belli bir sıra dâhilinde yapılmaktadır. Tencerenin alt kısmına etin yağlı kısımları konulur. Üzerine vişi (yuvarlak) doğranan soğanlar yerleştirilir. Tencere dolana kadar bu sıra takip edilir. En üst katına vişi doğranan domatesler ve sarımsaklar eklenir. 
 
Son olarak tuz eklenir ve düdüklü tencere de yaklaşık 15 dk. Pişirilir. 
Bu lezzetli yemekleri ve hoş sohbeti yeşil çayımızı yudumlayarak sonlandırdık.  Bize Afgan Mutfağını tanıtan Sayın hocalarımıza; ayırdıkları vakit, hoş sohbet ve samimiyetleri için teşekkürlerimizi sunarız.


Türk Aşçı Haberleri Ve Güncel Mutfak Haberleri Not::
Eğer sizde mesleki haberinizin yada tarifinizin web sitemizde yayınlanmasını istiyorsanız; "Haberini Yada Tarifini Paylaş" sayfamızdaki kriterlere uygun bir şekilde uygun içeriklerinizi bize gönderebilirsiniz. Türk Aşçı Haberleri internet sitesinde yayınlanan yazı, haber, röportaj, fotoğraf, resim, sesli veya görüntülü şair içeriklerle ilgili telif hakları www.turkascihaberleri.com 'a aittir. Bu içeriklerin iktibas hakkı saklıdır. İlgili haber kopyalanarak başka bir site tarafından yayınlanmaya ihtiyaç duyulduğu takdirde kaynak gösterilerek ve web sitemize link verilerek kullanıması mümkündür.


  • Facebook'ta paylaş

Bu Habere Yorum Yap

   
 
 

Benzer Haberler