Kayseri Mutfağından Nefis ve Lezzetli Yağ Mantısı'nı Mutlaka Denemelisiniz !!!

Kayseri Mutfağından Nefis ve Lezzetli Yağ Mantısı'nı Mutlaka Denemelisiniz !!!

Kayseri Mutfağının Özellikleri Nelerdir? Geleneksel Türk Mutfağı, Yöresel Mutfaklarımız 'daki Kayseri Mutfağından nefis ve lezzetli hamur işi tarifleri...

Kayseri Mutfağından Nefis ve Lezzetli Yağ Mantısı'nı Mutlaka Denemelisiniz !!!
Kayseri Mutfağından nefis ve lezzetli hamur işi tariflerinden olan “Yağ mantısı nasıl yapılır?” merak ediliyor. Farklı lezzetler ve tatlar arayanlar için kusursuz ve farklı bir yemek olan yağ mantısı yemeği Kayseri’ye ait bir lezzettir.
 
Osmanlı ve Türk Mutfağından Sofralarımızda çoğu zaman farklı lezzetlere yer vermek isteriz.
Böyle bir istek karşısında Kayseri yöresel yemeği olan yağ mantısı imdadımıza koşar. Yöresel Mutfaklarımızdan “Yağ mantısı nasıl yapılır?” herkes merak etmektedir.
 
Farklı bir lezzet arayışına girenler ve herkesin adını sıkça duyduğu “Yağ mantısı nasıl yapılır?” sorusunu sorgulamaktadır. İşte yağ mantısının özel tarifi...
 
Geleneksel Türk Mutfağında Yağ Mantısı Tarifi İçin Malzemeler
 
Yağ Mantısı Hamuru İçin;
 
*     3 su bardağı un
*     1 paket instant maya
*     2 yemek kaşığı yoğurt
*     1 tatlı kaş ığıtuz
*     1/2 su bardağı ılık süt
*     1 adet yumurta
 
Yağ Mantısı İç Harcı İçin;
 
*     200 gram kıyma
*     1 adet soğan
*     1 tatlı kaşığı tuz
*     1 çay kaşığı karabiber
*     1 çay kaşığı kimyon
*     1 çay kaşığı pul biber
 
Yağ Mantısı Kızartmak İçin;
 
*     3 su bardağı kızartma yağı
 
Yağ Mantısı Sosu İçin;
 
*     1 kase yoğurt
*     2 diş sarımsak
*     1 tatlı kaşığı tereyağı
*     2 yemek kaşığı domates püresi
 
Yağ Mantısı Yapılış Tarifi ;
 
Yağ Mantısı İç Harcın Hazırlanışı;
 
Soğanı rondodan geçirin.
Kıyma, soğan ve baharatları bir kasede yoğurun ve iç harcınızın üzerine streç film kapatarak buzdolabında dinlendirin.
 
Yağ Mantısı Hamurun Hazırlanış Tarifi;
 
2,5 su bardağı unu bir kaba eleyin.
Ilık süt, ınstant maya, yoğurt, tuz ve yumurtayı unla karıştırın.
Hamurun durumuna göre ölçülü unun kalan kısmını da ekleyin ve ele yapışmaya pürüzsüz bir kıvama gelinceye kadar yoğurun.
Hamuru yaklaşık 35-40 dakika kadar oda sıcaklığında mayalandırın.
 
Mayalanan hamuru oklava yardımıyla inceltin.
Hamuru büyük kare parçalara bölün ve hazırladığınız iç harcı ortalarına doğru yerleştirin.
Bohça şeklinde kapatarak kızgın yağda kızartın.
Fazla yağı süzmesi için önce kağıt havlu üzerinde dinlendirerek emdirin.
 
Yağ Mantısı Sosunun Hazırlanış Tarifi; 
tereyağını eritin ve domates püresini kızgın yağa dökün.
Sarımsaklı yoğurdu hazırlayın ve üzerine domates sosu dökün. Kızarttığınız yağ mantılarını sosa batırarak afiyetle tüketin. 
 
Türk Aşçı Haberleri !!! Alternatif Tarif !!! ;
Mevcut yazılı nefis tarif ile “bağlantısı olmayan” alternatif lezzet zengini ikinci bir videolu tarif seçeneğini 'de sizlere sunmak istedik. Yapmış olduğumuz bir araştırmada bu “nefis Mantı tarifini” ve  uygulamasını uygun bulduğumuz “Yağ Mantıs” ile ilgili alternatif video sunumundan ‘da faydalanabilirsiniz. Videodaki meslektaşımıza teşekkür eder, mutfağımız adına çalışmalarında başarılar dileriz.
 
 
Türk Aşçı Haberleri Olarak;
Sizler için hazırlamış olduğumuz bu nefis ve lezzetli yemek tarifini denediğinizde sayfanın en altında bulunan yorumlar düşüncelerinizi yazarak bizimle paylaşmanızı ümit ederiz… 
 
Kayseri Mutfağının Özellikleri Nelerdir? Kayseri Mutfağı Yemeklerini Biliyormusunuz? Kayseri Mutfağı Nedir?
Kayseri İç Anadolu Bölgesinin en kalabalık şehirlerinden biridir. Sahip olduğu birçok yöresel ve kültürel zenginlik vardır. Bunların başında da mutfak kültürü gelmektedir.
 
Türkiye’nin hemen her şehrinde olduğu gibi Kayseri’de de kendine has yöresel lezzetler bulunmaktadır. Sebze yemeğinden, et yemeğine, salata çeşitlerinden tatlılarına kadar kendini diğer şehirlerden ayıran bir mutfak kimliğine sahiptir.
 
Kayseri adıyla özdeşleşmiş olan 2 ünlü lezzeti vardır: pastırma ve sucuk. Bu lezzetlerin ünü yurtdışına kadar taşınmıştır. Kayseri’de pastırmacılık, Orta Asya’dan gelen Türkler ile başlamış ve zamanla gelişmiştir.
 
Ünlü Gezgin Evliya Çelebi 17. Yüzyılda yazmış olduğu Seyahatname adlı eserinde Kayseri’den şu şekilde söz eder:
 
“Makulat ve imalata has beyaz ekmeği, lavaşa yufkası, katmerli böreği, lahm-ı kadit namı ile şöhret bulan kimyonlu sığır pastırması ve nilskli et sucuğu bir tarafta yoktur” (Evliya Çelebi, 1970).
 
Evliya Çelebi’nin  bu yazısından; 
17.yy’a kadar dayanan bir pastırma imalatı geleneğinin olduğu söylenebilmektedir. Kayseri de geleneksel yaşam tarzının sürdürüldüğü dönemlerde, beslenme ve tüketim alışkanlıkları günümüzden oldukça farklılık taşımaktaydı. Şehir hayatının insanlara sunduğu olanaklar bu alışkanlıkları ve beslenme biçimini değişime uğratmıştır.
 
Kayseri’nin yöresel yemekleri ise bu değişimden etkilenmeden geleneksel lezzetlerle sofralardaki yerini almaya devam etmektedir.
 
Kayseri mutfağında da tıpkı diğer mutfaklarda olduğu gibi günlük sofraların dışında, ziyafetlerde ve düğünlere özgü özel yemekler hazırlanır: Açma börek ve kıvrım börek bu lezzetler arasındadır.
 
Nursel ile Ramazan Sofrası 11.Bölüm "Kayseri Mutfağı"
 
Ağırlıklı olarak unlu ve etli besinlerden oluşan bir yemek kültürü bulunmaktadır. Mantı; içlerinde en gözde olanıdır. Öyle ki yapılan araştırmalara göre Kayseri’de 36 çeşit mantı pişirilmektedir. Bunlar arasında en yaygın olanı ise etli mantıdır.
 
Mantının geçmişi ise Osmanlıya kadar dayanmaktadır.  Hamur işinin çok sık tüketildiği Kayseri sofralarında en çok tüketilen yiyecekler olarak; çorba, erişte ve makarnadan oluşan Aşma-Karna ve  su böreği, kuru börek, tandır böreği, katmer yer almaktadır.
 
Aşma karna kesimi kışa hazırlık olarak yaz sonunda ve sonbahar mevsiminde yapılır. Kadınlar arasında yapılan bir uygulamadır.

 



Türk Aşçı Haberleri Ve Güncel Mutfak Haberleri Not::
Eğer sizde mesleki haberinizin yada tarifinizin web sitemizde yayınlanmasını istiyorsanız; "Haberini Yada Tarifini Paylaş" sayfamızdaki kriterlere uygun bir şekilde uygun içeriklerinizi bize gönderebilirsiniz. Türk Aşçı Haberleri internet sitesinde yayınlanan yazı, haber, röportaj, fotoğraf, resim, sesli veya görüntülü şair içeriklerle ilgili telif hakları www.turkascihaberleri.com 'a aittir. Bu içeriklerin iktibas hakkı saklıdır. İlgili haber kopyalanarak başka bir site tarafından yayınlanmaya ihtiyaç duyulduğu takdirde kaynak gösterilerek ve web sitemize link verilerek kullanıması mümkündür.


  • Facebook'ta paylaş

Bu Habere Yorum Yap

   
 
 

Benzer Haberler