Şef Arda Türkmen; Antep Mutfağını Yurt Dışına Taşımalıyız...

Şef Arda Türkmen; Antep Mutfağını Yurt Dışına Taşımalıyız...

Yöresel Mutfaklarımızdan Antep mutfağının geniş bir yelpazede olduğunu belirterek, "Yurt dışında yer alan lokasyonlarda, ülkemizin avantajlı yanlarını...

Şef Arda Türkmen; Antep Mutfağını Yurt Dışına Taşımalıyız...
Gaziantep Valiliği koordinasyonunda, Gaziantep Büyükşehir Belediyesi ve Gaziantep'i Geliştirme Vakfı (GAGEV) işbirliğinde gerçekleştirilen Uluslararası Gaziantep Gastronomi Festivali (GastroANTEP) Festivali etkinlikleri kapsamında Michelin Yıldızlı Şeflerle Workshoplar, Paneller ve Sunumlar düzenlendi. Bu kapsamda 'Arda Türkmen'le Yüz Yüze' konulu panelde Gaziantep mutfağının tanıtımı için yapılması gerekenler tartışıldı.
 
Gaziantep Valiliği koordinasyonunda, Gaziantep Büyükşehir Belediyesi ve Gaziantep'i Geliştirme Vakfı (GAGEV) işbirliğinde gerçekleştirilen Uluslararası Gaziantep Gastronomi Festivali (GastroANTEP) Festivali etkinlikleri kapsamında Michelin Yıldızlı Şeflerle Workshoplar, Paneller ve Sunumlar düzenlendi. Bu kapsamda "Arda Türkmen'le Yüz Yüze" konulu panelde Gaziantep mutfağının tanıtımı için yapılması gerekenler tartışıldı.
 
Şahin: dünyanın lezzet başkenti olmayı hedefliyoruz
Moderatörlüğünü Gökmen Sözen'in üstlendiği "Arda Türkmen ile Yüz Yüze" konulu panele katılan Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, gastronominin bir Gaziantep projesi olmadığına aksine bir Türkiye projesi olduğuna dikkati çekti.
 
Şahin, "Dünya'nın lezzet başkenti olmayı hedefliyoruz. Dolayısıyla bu büyük yolculukta kat edilmesi gereken çok önemli yollar var. UNESCO ile birlikte network yolculuğunda önemli bir pencere açtık. Şimdi bu pencereden giderken gastronomi adına kim ne konuşuyorsa, mesajını bugün Gaziantep'ten veriyor. Michelin şeflerinin her biri önemli sanatçılar. Ancak bunun yanı sıra Gaziantep'te de toprak, güneş ve tarih var. Gaziantep'in kurutması olmadan dünya mutfağı eksik kalıyor. Dolayısıyla bugün buraya gelen şeflerle kendi mirasımızı birleştirdiğimizde ülkemiz ve dünya kazanacak" dedi.
 
Beşeri sermayeyi çok önemli bulduğunu aktaran başkan Fatma Şahin, "Bugün, gastronomiye giren öğrencilerimizin puanı yükseldi. Bütün halk, yanımızdaydı. Kapadokya'ya yapmış olduğumuz ziyarette tanıştığımız Asyalı turistler de Gaziantep'i, Rum Kale'yi, Antik kentleri ve yerel lezzetleri merak ediyorlar. Umuyorum ki gelecek yıl çok sayıda Asyalı turisti bu festivalde ağırlayacağız" diye konuştu.
 
Türkmen: Gaziantep mutfağını yurt dışına taşımalıyız
Türkiye'nin tanınmış aşçılarından Arda Türkmen ise, Yöresel Mutfaklarımızdan Antep mutfağının geniş bir yelpazede olduğunu belirterek, "Yurt dışında yer alan lokasyonlarda, ülkemizin avantajlı yanlarını doğru bir şekilde tanıtır ve uygularsak belki o zaman Gaziantep'in farklı lezzetlerinin duyurulmasını da sağlamış olacağız. 
 
Çünkü gelen her yabancı turist, bilindik lezzetlerin dışında da farklı deneyimler tadıyor. O yüzden yerel yönetimlerin bu tür projeleri desteklemesi gerekiyor. Gaziantep'i dünyaya duyurmanın 2 yolu var; ilki buradaki lezzeti yurt dışına taşımak; bunu fuarlar ve şefler aracılığıyla sağlayabiliriz. İkinci yolu ise, yurt dışından gelen alanında ses getirecek isimlere yerel lezzetleri tattırmak. 
 
 
Yani orada var olan şefleri, bugünkü festivalde de olduğu gibi, gelen şeflerin köprü görevi görmesini sağlamak. Bu iki yolu eş zamanlı uygulamak yerelde var olan lezzetlerimizin duyulmasını ve hak ettiği başarıyı kazanmasını sağlayacaktır. Yıllarca yabancı sanatçıların davetlerinde bulundum. Son derece önemli, üst sınıfa hitap eden ses sanatçılarına hizmet verdim. Bizler üstümüze düşeni, sizler de üstüne düşeni layığıyla yaparsa ve el birliğiyle devam edersek, Gaziantep de Türkiye de dünya çapında ses getirmeye devam edeceğiz" diye konuştu.
 
Lezzetin başkentinde lezzet festivali başladı
Türkiye’nin gastronomi alanında en önemli temsilcisi konumundaki Gaziantep’i dünyanın lezzet başkenti yapma hedefiyle düzenlenen Uluslararası Gaziantep Gastronomi Festivali, biber hasadıyla başladı. Büyükşehir Belediye Başkanı Şahin, “40 ülkenin kalbi, lezzetin başkenti Gaziantep‘te atıyor” dedi.
 
Gaziantep’in Nurdağı ilçesinde 60 dönüm alanda yapılan biber hasadı ve kuruluk gezisiyle başlayan festivale;
Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, AK Parti Gaziantep Milletvekili Derya Bakbak, Nurdağı Belediye Başkanı Ökkeş Kavak, İslahiye Belediye Başkanı Kemal Vural, Dünyaca ünlü Michelin yıldızlı şefler, Türkiye’nin gastronomi profesyonelleri, gastronomi yazarları, Gaziantepli tarım üreticileri, yerli ve yabancı basın mensuplarıyla Türkiye’nin farklı noktalarındaki Gaziantep mutfağının temsilcileri katıldı.
 
40 Ülkeden Temsilciler Katıldı
Biber hasadı öncesi düzenlenen törende konuşan Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, Uluslararası Gaziantep Gastronomi Festivali’nde 40 ülkenin Gaziantep’te buluştuğunu belirterek, “40 ülkenin kalbi, lezzetin başkenti Gaziantep‘te atıyor. Gaziantep neresi? Nurdağı neresi? İslahiye neresi? Biberimiz kendiliğinden bu lezzete bürünmüyor. Biberimiz, hem lezzet hem şifadır. Hep birlikte bunu Dünya sofrasına koyacağız. Geçen yıl şehrimize gelen Dünyaca ünlü Michelin yıldızlı şefler, bu lezzeti sofralarında kullandılar, şimdi ülkelerine Nurdağı ve İslahiye’nin biberlerini alıyorlar, market zincirlerinde satılmaya başlandı” ifadelerini kullandı.
 
Biber Hasadıyla Anlamlı Açılış
Gaziantep mutfağının, şehrin 12 bin yıllık tarihinde yer alan medeniyetlerin yaşamlarından süzülüp gelen zengin kültürel mirasın olduğunu vurgulayan Fatma Şahin, “500’e yakın yemek bulunan Gaziantep mutfağındaki çeşitlilikte, ilimizin sahip olduğu tarımsal üretimin önemli rolü var. İlimizdeki binlerce çiftçi ailenin geçimini sürdürdüğü, yemeklerimize benzersiz lezzet kazandıran ünlü Gaziantep biberi de bu ürünlerimizden sadece birisi. Festivalimizin açılışını biber hasadıyla yapmayı çok anlamlı ve önemli buluyorum. Uluslararası Gaziantep Gastronomi Festivali, kentimize ve ülkemize hayırlı olsun” diye konuştu.
 
Festival Meşalesi Nurdağı'nda Yakıldı
AK Parti Gaziantep Milletvekili Derya Bakbak ise, “Festivalin ilk meşalesini Nurdağı’ndan yakıyoruz. Yaptığımız yemeklerin içerisinde koyduğumuz kuru biber ve salça burada yetişen biberlerden üretiliyor. Türkiye’de 227 bin ton üretilen Kırmızıbiberin 59 bin tonu Nurdağı ve İslahiye bölgesinden yetişiyor” şeklinde konuştu.
 
Nurdağı Belediye Başkanı Ökkeş Kavak ve İslahiye Belediye Başkanı Kemal Vural da kısa birer selamlama konuşması yaptılar. Konuşmaların ardından, başkan Şahin ve protokol biber hasadına katıldı.


Türk Aşçı Haberleri Ve Güncel Mutfak Haberleri Not::
Eğer sizde mesleki haberinizin yada tarifinizin web sitemizde yayınlanmasını istiyorsanız; "Haberini Yada Tarifini Paylaş" sayfamızdaki kriterlere uygun bir şekilde uygun içeriklerinizi bize gönderebilirsiniz. Türk Aşçı Haberleri internet sitesinde yayınlanan yazı, haber, röportaj, fotoğraf, resim, sesli veya görüntülü şair içeriklerle ilgili telif hakları www.turkascihaberleri.com 'a aittir. Bu içeriklerin iktibas hakkı saklıdır. İlgili haber kopyalanarak başka bir site tarafından yayınlanmaya ihtiyaç duyulduğu takdirde kaynak gösterilerek ve web sitemize link verilerek kullanıması mümkündür.


  • Facebook'ta paylaş

Bu Habere Yorum Yap

Benzer Haberler