Edirne Tava Ciğerinin Yoldaşı 'Arnavut Biberi Hasadı' Başladı. Arnavut Biberinin Tarihi ve Faydaları...

Osmanlı ve Türk Mutfağından Edirne Tava Çiğeri Yapılış..

Edirne Tava Ciğerinin Yoldaşı 'Arnavut Biberi Hasadı' Başladı. Arnavut Biberinin Tarihi ve Faydaları...
Edirne'nin meşhur tava ciğeri'nin yanında 'olmazsa olmaz' olarak adlandırılan yöreye özgü acı biber için hasat mesaisi başladı. Yunanistan sınırındaki Karaağaç Mahallesi'nde yetiştirilen biberleri toplamak için tarlalara giren üreticiler sıcak havaya aldırmadan gün boyu 'acı' mesaisine devam ediyor.
 
Edirne'de 'acı' hasat başladı Edirne'nin Karaağaç Mahallesi'ndeki üreticiler, meşhur tava ciğerinin yanında ana garnitür olarak sunulan ve 'olmazsa olmaz' olarak adlandırılan acı biber için hasat mesaisine başladı. Yunanistan sınırındaki tarlalarda gündelik işçilerle acı biber toplayan üreticiler gün boyu çalışmalarına devam ediyor. Bu yıl hastalıkların bir önceki yıla göre az olmasıyla birlikte verimin de yüksek olduğunu belirten Edirneli üretici Tunahan Ule, 90 dekar alanda ektikleri meşhur Karaağaç biberini tüm Türkiye'ye dağıttıklarını söyledi.
 
Edirne'de 'acı' hasat başladı Geçen yıla göre verimin çok iyi olduğunu ifade eden Ule, "Nisan ayında ektiğimiz tescilli biberimizi şimdi hasat ediyoruz. Yağmurların olmamasından dolayı hasat çok güzel geçiyor, biberlerde hastalık yok. Geçen seneye göre verim çok iyi. Karaağaç biberi bizim kendi yerli tohumumuz. Sadece burada yetişiyor. Yüzyıllardan beri bu topraklarda yetişiyor. Dedemin babasından dedeme, dedemden babama, babamdan da bana kalan bir gelenek bu yetiştiricilik" dedi.
 
Edirne'de 'acı' hasat başladı 'Biber hasreti bitti'
Edirne'yi Tanıtma ve Tava Ciğeri Koruma Derneği Başkanı Bahri Dinar da, biberin ününün ciğerle yarıştığını söyledi. Son 1- 2 ay yaşanan biber krizinin ardından hasretin bittiğini söyleyen Dinar, "Bulunduğumuz yer şu anda sınır bölgesi, Karaağaç Ovası, başka bir yerde olmuyor bu biber. Dünya'nın en tatlı acısı diyoruz bu bibere biz. Artık hasadı başladı. 1- 2 aydan beri biber krizi vardı, yetmiyordu, birçok arkadaşımızın biberi bitmişti. Şimdi artık hasret bitti diyoruz. Çünkü tava ciğerin yanında olmazsa olmazı biberdir. Bu hasatla bu hasreti de giderdik" diye konuştu.
 
ANADOLU MUTFAĞIEdirne'de 'acı' hasat başladı 'Yılda 60 ton tüketiliyor'
Ciğer biberinin dünyanın en tatlı acısı olduğunu söyleyen Dinar, "Dünyanın en tatlı acısı bu. Bazı acılar vardır, rahatsız eder. Ama bazı acılar vardır, yedikçe yedirir. Bu da o acılardan. O nedenle dünyanın en tatlı acısı diyoruz. Edirne'ye gelenler de artık bu biberleri hediyelik olarak almaya başladı. Sadece biz ciğercilere gitmiyor bu biberler. Şeker alırken biber de soruyorlar artık. O nedenle tüketim çok arttı. Yüzlerce ton kurutulmuş biber Edirne genelinde satılıyor ve ciğerin yanında veriliyordur. Yılda zannediyorsam 60 ton civarında biber tüketiliyordur" dedi.
 
Yöresel Mutfaklardan Edirne'de 'acı' hasat başladı Yaz tatilinde tarlada çalışıyor
Biber tarlasında gün boyu çalışarak yevmiye kazanan Sevil Dişbudak da, okulların kapanmasıyla yaz tatilini bu şekilde geçirdiğini belirterek, "Biber hasadında çalışıyoruz. Normalde okulda okuyorum ama şu anda yaz tatili olduğu için ev ekonomisine de katkı olması açısından tarlada çalışıyoruz. Bu yılki biberler gerçekten çok acı. Günde 5-6 ton topluyoruz biberlerden" diye konuştu.
 
Geleneksel Türk Mutfağından Edirne Tava Çiğeri Tarifi
Edirne mutfağından lezzzetli bir tarif: Edirne tava ciğeri! Yapımı oldukça pratik olan bu lezzet evinizin vazgeçilmezi olacak. Peki Edirne tava ciğeri nasıl yapılır? Edirne tava ciğeri yapılırken hangi malzemeler kullanılır. İşte Edirne tava ciğeri tarifi...
 
Edirne Tava Ciğerinin Yoldaşı 'Arnavut Biberi Hasadı' Başladı. Arnavut Biberinin Tarihi ve Faydaları...en iyi sakatat yemeklerinden Edirne Tava Çiğeri Tarifi
Edirne Tava Çiğeri Kullanılan Malzemeler:
 
*     500 gram dana ciğeri
*     1 çorba kasesi un
*     tuz
*     10 adet kurutulmuş Arnavut biberi
 
Osmanlı Saray Mutfağından Edirne Tava Çiğeri Kızartmak İçin :
 
*     Sıvıyağ
 
Osmanlı ve Türk Mutfağından Edirne Tava Çiğeri Yapılış Tarifi
Ciğeri zarlarından ve sinirlerinden ayırarak baton şeklinde kesin ve dinlenmesi için buzluğa atın. 
En az 1-2 saat sonra çıkarıp ince yaprak şeklinde dilimleyin. 
Buzlu suda 10 dakika dinlendirip suyunu süzün. 
Kâğıt havlu yardımıyla iyice kurulayın. 
 
Derin bir kapta un ve tuzu karıştırıp ciğerleri bu karışıma bulayın. 
Fazla ununu silkeleyin. 
Bir tencereye bol yağ koyup kızdırın. 
Ciğeri içine atıp 2-3 dakika kızartın. 
Kuru biberle servis yapın.
 
Türk Aşçı Haberleri Alternatif Tavsiye;
Türk Aşçı Haberleri Olarak İnternet üzerinde yapmış olduğumuz bir araştırmada sizlere layık bulduğumuz “Osmanlı Yemek Kültüründen Edirne Tava Çiğeri” ile ilgili alternatif bir videonun sunumundan da faydalanabilirsiniz. 
 
 
Türk Aşçı Haberleri Not; 
Türk aşçı haberleri olarak sizler için hazırlamış olduğumuz bu nefis ve lezzetli yemek tariflerini denediğinizde yorumlar bölümünde sizlere daha iyi hizmet edebilmek amacı ile düşüncelerinizi bizimle paylaşırsanız seviniriz.
 
Arnavut biberi veya daha çok bilinen adıyla acı kırmızı biber, acı kırmızı biberin kurutulmasıyla yapılan bir baharattır. Toz haline getirilip baharat olarak yemeklerde kullanılabilir, bütün olarak yenilebilir veya ezilmiş kırmızı biber gevreği olabilir. Arnavut biberinin acı tadı ile ilişkili sağlık faydaları genellikle “kapsaisin” adı verilen kimyasaldan kaynaklanmaktadır.
 
Arnavut Biberi Nedir?
Yemeklere lezzet katmak için kullanılan orta derecede acı bir biberdir. Genellikle sıska ve kırmızı, 10 ila 25 cm uzunluğunda ve kavisli bir uca sahiptir. Arnavut biberi, faydalarının çoğundan sorumlu olan yüksek miktarda kapsaisin içerir. Biberin lezzetinden bu madde sorumludur.
 
ANTEP MUTFAĞIArnavut Biberinin Tarihi
Orta ve Güney Amerika kökenli olduğu bilinen bu biber, ilk başta dekorasyon olarak kullanılıyordu – tabi insanlar baharat ve tıbbı olarak önemini fark etmeden çok önce. Christopher Columbus, Karayipler’de seyahat ederken bu biberi keşfetti. Onları Avrupa’ya getirdi ve bugün, biber, dünya çapında yetiştirilmektedir.
 
Arnavut biberinde bulunan önemli besin maddeleri arasında C, B6, E vitamini, potasyum, manganez ve flavonoidler bulunur.
 
Bir çay kaşığı Arnavut biberi aşağıdakileri içerir:
17 kalori
2 miligram sodyum
1 gram yağ
3 gram karbonhidrat
1 gram şeker
1 gram diyet lifi (günlük değerin % 6’sı)
1 gram protein (günlük değerin % 1’i)
 
2185 IU vitamin A (günlük değerin% 44’ü)
6 miligram E vitamini (günlük değerin % 8’i)
4 miligram C vitamini (günlük değerin % 7’si)
1 miligram B6 vitamini (günlük değerin % 6’sı)
2 mikrogram K vitamini (günlük değerin % 5’i)
1 miligram manganez (günlük değerin % 5’i)
106 miligram potasyum (günlük değerin % 3’ü)
Arnavut biberinde kolesterol bulunmamaktadır
 
ÇORBALARArnavut Biberinin Faydaları
Arnavut biberinde bulunan kapsaisin çeşitli avantajlar sunmaktadır. Metabolizma ve kalp sağlığını iyileştirir ve tıkanıklığı temizler. Ayrıca, eklem ağrılarını ve diğer inflamatuar durumları giderdiği de bilinir. Baharatı cilt ve saça iyi gelir.
 
Metabolizmayı hızlandırır
Çalışmalar, biberin metabolizmayı hızlandıracağını ve hatta açlığı bastırdığını gösteriyor. Bu özelliği kapsaisin (termogenik kimyasal olarak da bilinir) den kaynaklanır. Bu bileşiğin bedenlerimizde ekstra ısı ürettiği ve bu süreçte daha fazla yağ ve kalori yaktığı bilinmektedir. Araştırmalar bize, kapsaisin açısından zengin gıdaları tüketmenin vücudumuzun metabolik hızını yüzde 20 (2 saate kadar) artırabildiğini gösteriyor.
 
Arnavut Biberi Sindirim sağlığını iyileştirir
Sağlığınızın kalitesi sindirim işlevinizin kalitesine bağlıdır. Arnavut biberi, kalp hareketi ve dolaşımı artırmak gibi bir yeteneğe sahiptir – böylece sindirim sürecini hızlandırır. Aynı zamanda midenin enfeksiyonları savunma yeteneğini ve sindirim sıvısının üretimini arttırma becerisini geliştirir. Tüm bunlar sindirim sağlığınızı geliştirir.
 
 
Arnavut Biberi Kan basıncının düşürülmesine yardımcı olabilir
Bazı kaynaklar, Arnavut biberinde bulunan kapsaisinin gece boyunca kan basıncınızı düşürebileceğini belirtiyor. Biber kan damarlarını açar ve bu kan akışını arttırır. Sisteminizden akan kan oranı arttıkça, kan basıncınız doğal olarak düşer.
 
Kapsaisin, nöro-hormonal sistemler ile çalışan duyu sinirlerini de etkiler ve bu kan basıncını düşürür. Ancak Arnavut biberi, kan basıncı ilaçlarının yerine geçmez.
 
Arnavut Biberi Ağrıyı Azaltabilir
Maryland Tıp Merkezi Üniversitesi’ne göre, kapsaisin ağrıyı azaltabilir. Bileşik güçlü ağrı giderici özelliklere sahiptir. Kapsaisin madde P miktarını (beyine ağrı mesajları veren bir kimyasal madde) azaltır. Sonuç olarak rahatlama hissedersiniz. Bu nedenle çoğu ağrı merhemleri bile kapsaisin içerir.
 
Cilde kapsaisin uygulandığında, ödül ve zevk hissi veren iyi bir hormon olan dopamini serbest bırakarak beyne tepki verir. Arnavut biberi migren için de etkilidir. Migrene neden olan trombosit agregasyon faktörünü (PAF olarak da bilinir) azaltır.
 
DOLMA VE SARMA TARİFLERİBiber ayrıca krampları tedavi etmek için de kullanılır. Kapsaisin sistemi şok ederek sinir-kas iletişimini sıfırlayabilir. Bu krampları hafifletmeye yardımcı olabilir.
Arnavut Biberi Kanseri Önleyebilir
Birçok çalışmada, kapsaisin apoptozu (kanser hücrelerinin ölümü) indükleme kabiliyetini göstermiştir. Aslında, aynı zamanda kanser hücrelerinin vücuda girebilme yeteneğini de tutuklar.
 
Arnavut Biberi Kalbi Korur
Arnavut biberinin kan damarlarının sağlığını geliştirdiği ve kan basıncını düşürdüğü göz önüne alındığında, kalbe iyi gelir. Arnavut biberi ayrıca kan pıhtısını önleyerek kalp krizlerini önlemede etkili olmaktadır. Kapsaisin, arterleri daraltan lipit birikintilerini temizler.
 
Çalışmalar, kan dolaşım problemleri, kardiyak aritmi (düzensiz kalp atışı) ve çarpıntıların tedavisinde Arnavut biberinin etkili olduğunu göstermektedir. Arnavut biberi diyabet ile ilişkili kalp hastalığını önlemede faydalıdır. Ve daha ilginç bir şekilde, plakların azaltılmasına yardımcı olabilir (ve kolesterolü düşürebilir).
 
Arnavut Biberi Tıkanıklığı Temizler
Sinüslerdeki tıkanıklığı gidermede, Arnavut biberi yardımcı olabilir. Biberdeki kapsaisin mukusu seyreltir ve sinüsleri uyarabilir. Bu nihayetinde rahatlamanızı sağlayan hava dolaşımına yardımcı olur. Arnavut biberi içeren gıdalar sinüs tıkanıklığınızı gidermeye yardımcı olabilir.
 
ETLİ YEMEKLERKapsaisin, postnazal damla ve burun tıkanıklığı gibi semptomları sahip bir hastalık olan rinit üzerinde de yararlı etkilere sahip olabilir.
Arnavut biberi bronşit kaynaklı tıkanıklığı da ortadan kaldırır. Sinüs enfeksiyonları, boğaz ağrısı ve larenjit tedavisinde de yardımcı olur (gargara olarak kullanabilirsiniz). Hatta soğuk algınlığı ve grip ve diğer ilgili alerjileri tedavi etmeye yardımcı olabilir.
 
Arnavut Biberi Eklem ağrılarından kurtarır
Kapsaisinin ağrıdan kurtarmaya yönelik etkilerinden bahsettik. Araştırmalar, ağrılı eklemler üzerine kapsaisin içeren kremlerin uygulanmasının durumu iyileştirdiğini ortaya koydu. Artrit Vakfı uyarınca, artrit ve eklem ağrılarından kurtulmaya yardımcı olabilecek anti-inflamatuar özelliklere sahiptir. Topikal kapsaisin osteoartrit ağrısı ve fibromiyalji için de etkili olabilir.
 
Arnavut Biberi Anti-mikrobiyal özellikleri var
Arnavut biberi, anti-bakteriyel özellikleri sayesinde yaralanma durumunda enfeksiyonu önleyebilir. Ayrıca anti-fungal özelliklere sahiptir.
 
Arnavut Biberi Bağışıklığı güçlendirir
Bununla ilgili çok sayıda çalışma olmasa da, biberdeki antioksidanlar kişinin bağışıklığını artırabilir. Biber yemek sırasında vücudunuzun ısısını arttırır ve bu da bağışıklık sisteminizi güçlendirir.
 
KEBAB TARİFLERİArnavut Biberi Diş ağrısını iyileştirir
Diş ağrısı için biber kullanmak eski bir çaredir ama işe yarar. Biber tahriş edici bir madde olarak davranır ve daha derin diş ağrısını azaltır. Aynı zamanda yerel kan akışını da arttırır.
 
Arnavut Biberi Cilt ve saç sağlığını iyileştirir
Bununla ilgili daha az araştırma olsa da, bazı raporlar Arnavut biberinin cilt ve saça olan faydasını belirtmektedir. Biberdeki kapsaisin cildin kızarıklığını (anti-inflamatuar özellikleri) yatıştırır ve sivilceye bağlı cilt renk değişikliğini tedavi eder. Ancak yalnız biber kullanmayın. Bir kaşık biberle bir miktar kakao tozu ve yarım olgun bir avokadoyu pürüzsüz hale gelene kadar karıştırın. Yüzünüze uygulayın ve 15 dakika sonra durulayın.
 
Arnavut biberindeki vitaminler saç sağlığını da geliştirebilir. Biberi  balla karıştırıp kafa derisine uygulayın. Saçlarınızı bir selofanla örtün. 30 dakika sonra yıkayın. Ayrıca bu karışıma üç yumurta ve zeytinyağı ekleyebilir ve daha kuvvetli saçlar için aynı işlemi uygulayabilirsiniz. Bu çözüm aynı zamanda saçınıza hacim katar ve parlatır.


Türk Aşçı Haberleri Ve Güncel Mutfak Haberleri Not::
Eğer sizde mesleki haberinizin yada tarifinizin web sitemizde yayınlanmasını istiyorsanız; "Haberini Yada Tarifini Paylaş" sayfamızdaki kriterlere uygun bir şekilde uygun içeriklerinizi bize gönderebilirsiniz. Türk Aşçı Haberleri internet sitesinde yayınlanan yazı, haber, röportaj, fotoğraf, resim, sesli veya görüntülü şair içeriklerle ilgili telif hakları www.turkascihaberleri.com 'a aittir. Bu içeriklerin iktibas hakkı saklıdır. İlgili haber kopyalanarak başka bir site tarafından yayınlanmaya ihtiyaç duyulduğu takdirde kaynak gösterilerek ve web sitemize link verilerek kullanıması mümkündür.


  • Facebook'ta paylaş

Bu Habere Yorum Yap

Benzer Haberler