Güneydoğu Ve Mezopotamya’nın Dünyaya Açılan Penceresi Gaziantep...

Güneydoğu Ve Mezopotamya’nın Dünyaya Açılan Penceresi Gaziantep...

Gaziantep’in bu festival ile geleneksel lokantaları, yerel gıda ürünleri ve zengin mutfak...

Güneydoğu Ve Mezopotamya’nın Dünyaya Açılan Penceresi Gaziantep...
Gaziantep Büyükşehir Belediyesi’nin Gaziantep Valiliği Koordinasyonunda Gaziantep’i Geliştirme Vakfı (GAGEV) ile işbirliği içinde, dünyanın en önemli gastronomi merkezlerinden biri olma hedefiyle düzenlediği GastroAntep Uluslararası Gaziantep Gastronomi Festivali’nin ikincisi, 12 – 15 Eylül tarihlerinde gerçekleştirilecek.
 
Dünya Bankası’nın en rekabetçi 7 şehirden biri olarak seçtiği, UNESCO’nun 116 şehir arasında gastronomi alanında Yaratıcı Şehirler Ağı’nda (UCCN) Türkiye’yi temsil eden ilk şehir olan Gaziantep, dünyanın en önemli gastronomi merkezlerinden biri olma yolunda ilerliyor. Güneydoğu’nun ve Mezopotamya’nın dünyaya açılan penceresi olan Gaziantep, gastronomisini dünyaya GastroAntep Festivali ile tanıtmayı sürdürüyor. Gaziantep Büyükşehir Belediyesi’nin öncülüğünde Gaziantep’i Geliştirme Vakfı (GAGEV) ile işbirliği içinde, içerik organizasyonunu
 
ANTEP MUTFAĞISözen Organizasyon’un üstlendiği ve sürdürülebilir bir stratejiyle geliştirilen GastroAntep Uluslararası Gaziantep Gastronomi Festivali’nin ikincisi bu yıl 12 - 15 Eylül tarihlerinde gerçekleştirilecek. Dünyanın en iyi mutfaklarından biri olan ve Türkiye mutfağında özel bir yeri olan Gaziantep’in bu festival ile geleneksel lokantaları, yerel gıda ürünleri ve zengin mutfak kültürü ile dünyanın en önemli gastronomi destinasyonlarından biri olarak konumlandırılması hedefleniyor. GastroAntep Festivali bu yıl, Kültür ve Turizm Bakanlığı, Türkiye Belediyeler Birliği (TBB), Türkiye Seyahat Acentaları Birliği (TÜRSAB) ve İpekyolu Kalkınma Ajansı’nın kurumsal sponsorluğunda meraklılarıyla buluşuyor.
 
Gastronomi dünyası Gaziantep’te bir araya geliyor
Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Sayın Fatma Şahin ve Gaziantep Valisi Sayın Davut Gül’ün liderliğinde, Gaziantep’i Geliştirme Vakfı’nın (GAGEV) desteğiyle gerçekleştirilecek festival, uluslararası düzeyde yeme içme sektörünün ileri gelenlerine ve ziyaretçilerine unutamayacakları bir gastronomi deneyimi yaşatacak.
 
Güneydoğu Ve Mezopotamya’nın Dünyaya Açılan Penceresi Gaziantep...Dünyaca ünlü Michelin yıldızlı şefler, yine dünyaca ünlü pasta şefleri, UNESCO Gastronomi Şehirleri, yerli ve yabancı basın temsilcileri, Türkiye’nin gastronomi profesyonelleri ve şefleri, üniversiteler, gurmeler, gastronomi yazarları, Gaziantepli tarım üreticileri ve Türkiye’nin farklı noktalarındaki Gaziantep mutfağının temsilcileri festivalde bir araya gelecek. Aynı zamanda festivalde, Dünya UNESCO Gastronomi Şehirlerinin Gaziantep‘in yöresel ürünleriyle düzenleyeceği workshop etkinliklerinin yanı sıra festival kapsamında Gaziantep sokak yemeklerinden gıda ürünlerine kadar tohum, tarım, hasat konularında uzman konuşmacıların yer alacağı seminerler gerçekleştirilecek.
 
Michelin yıldızlı şefler Gaziantep’in ürünlerini kullanacak
Festival kapsamında konuklar için geziler, müze ziyaretleri, panel ve seminerler, atölyeler, şovlar, kadın ve çocuklar için atölye çalışmaları, konserler ve pek çok eğlenceli etkinlik yer alacak. Michelin yıldızlı şefler tümüyle yerel ürünler kullanarak workshoplar düzenleyecek. Dünyanın yalnızca yerel ürünlerle gerçekleştirilen tek gastronomi yarışması ‘Local Chef’ GastroAntep Festivali kapsamında gerçekleştirilecek.
 
Dünyanın farklı bölgelerinden şeflerine ve üniversitelerin gastronomi bölümü öğrencilerine yönelik yarışmalar yapılacak. Böylece GastroAntep Festivali, Gaziantep’in gastronomi kültürünün yanı sıra yörenin tarımsal gıda ürünlerinin dünyaya açıldığı bir platform olma özelliği de taşıyacak. Ayrıca GastroAntep Festivali ile Türkiye’deki gastronomi öğrencilerine global platformlarda staj imkânı da sağlanacak.
 
“Festival, global vizyonumuz için önemli bir adım”
Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Sayın Fatma Şahin, 2018 yılında ilki gerçekleşen ‘GastroAntep Uluslararası Gaziantep Gastronomi Festivali’ne 250 binden fazla ziyaretçinin geldiğini, dünyaca ünlü ve Michelin yıldızlı şeflerin, 116 şehir içerisinde gastronomi alanında Türkiye’yi temsil eden ilk şehir olan Gaziantep’in mutfağını yorumladığını hatırlatarak, şunları söyledi:
 
ANADOLU MUTFAĞI“Gaziantep, zengin tarihi ve mimari güzelliklerinin yanı sıra Anadolu’ya özgü misafirperverliğini bir kez daha uluslararası bir platform olarak kurguladığımız bu festivalde gözler önüne serecek. Yerli ve yabancı tüm konuklarımız, festival boyunca kendine has Gaziantep kültürünü deneyimleme fırsatı bulacaklar.”
 
Gaziantep mutfağının, şehrin 12 bin yıllık tarihinde yer alan medeniyetlerin yaşamlarından süzülüp gelen zengin kültürel mirasımız olduğunu vurgulayan Şahin, sözlerini şöyle sürdürdü: “Gaziantep mutfağının UNESCO Yaratıcı Şehirler Ağı’na (UCCN) dahil olmasının ardından hayata geçirdiğimiz GastroAntep Festivali ile şehrin kültürel ve gastronomi zenginliklerini ulusal ve uluslararası arenada sergilemeye devam ediyoruz. Gastronomi, turizm sektörüne ivme kazandıran önemli global trendlerden biri durumunda.
 
Dünya çapında değerli kültürel varlıklardan biri olan Gaziantep mutfağı ve Gaziantep gastronomisi, sınırları aşarak dünyaya açılmayı fazlasıyla hak ediyor. Bu yıl ikincisini düzenlediğimiz GastroAntep Festivali ile global vizyonumuzu gerçekleştirme yolunda önemli bir adım daha atmış olacağız.” Gaziantep Büyükşehir Belediyesi’nin öncülüğünde Gaziantep’i Geliştirme Vakfı (GAGEV) ile işbirliği içinde düzenlenen etkinliğin içerik organizasyonunu Sözen Organizasyon, organizasyonu Bluechip ve iletişim sponsorluğunu ise Effect Ajans üstlendi.
 
OSMANLI ŞERBETLERİGeleneksel Türk Mutfağında Gaziantep Mutfağı. Yöresel Mutfaklarımızdan Gaziantep Mutfağının Tarihi Nedir?  
Gaziantep dünya üzerinde  ilk çağlara dayanan tarihiyle son derece önemli bir şehirdir. Şehir tarihi İpek Yolu hattı üzerinde bulunmasından dolayı Tunç Çağ’ından bu yana  Hititler,  Mısırlılar, Medler, Assurlular, Persler, Büyük İskender’in Makedon İmparatorluğu, Kommagene Devleti ve daha  birçok medeniyete ev sahipliği yapmıştır. Bu medeniyetlerdeki kültürel çeşitlilik dolayısıyla Gaziantep'in mutfağına da yansımıştır. Bu çeşitlilikten dolayı 200'un üzerinde Gaziantep’e atfedilebilecek yemek çeşidi bulunmaktadır. Bu yemek çeşitliliğindeki zenginliğin yanı sıra kurutulmuş gıdalar (patlıcan, domates, biber vs) ve baharat çeşitliliğiyle de tam bir mutfak şehridir. 
 
Tarihi zenginliği ve coğrafi konumuyla ülkemizin en önemli yerleşim merkezlerinden biri olan Gaziantep, yemeklerinin çeşitliliği ile Türk Mutfak geleneğini renklendiren özgün bir kültü- rel yapı ortaya koymaktadır.Gaziantep’in kadim tarihi her alanda olduğu gibi mutfak kültüründe de kendini sürekli hissettirir. Öyle ki, Ali Eşref Dede’nin Yemek Risalesi’nde (18.yy.) Bölge Mutfağında yer alan Ciğer (Cartlak) Kebabı, Taze Peynir Helvası ve Badıncan (Patlıcan) Dolmasının günümüzde aynı adlarla ve benzer şekillerde yapıldığı görülür. Çok daha eskilerde, Dede Korkut Masallarında adı geçen kara kavurma, yahni, borani, sarımsak aşı ve katmer sofralarda hep başköşededir. 
 

OSMANLI SARAY MUTFAĞI

Antep mutfağı baklavası ve kebapları ile dünyaca ünlüdür. Bu mutfak önceden hazırlanmış ve kurutulmuş yiyecekler açısından büyük bir zenginliğe sahiptir. Bu nedenle Kurtuluş Savaşı’nda Fransızlar şehri işgal edip etrafını çevrelediklerinde, Antep dışarıdan hiç yiyecek yardımı almadan aylarca dayanabilmiştir. Biber ve domates salçası, nar ve sumak ekşisi, döğme tarhana, süzme yoğurt, kaymak, kırma zeytin, kırık pirinç, firik, safran, kakule, kekik, cevizli, fıstıklı, bademli sucuk, mahlep, her türlü kuru sebze Antep mutfağının olmazsa olmazlarıdır. Bol ekşili, acılı, salçalı tatlar sevilir. En ünlü yemekleri; simit kebabı, yenidünya kebabı, Ali Nazik, beyran, yuvalama, içli köfte, firikli acur dolması, mumbar, bulgurlu kuru kabak dolması, lebeniye çorbası, zeytin piyazı, katmer ve baklavadır. 
 
Tescili Alınan Yemekler: 
Öz Çorba, Şiveydiz, Ekşili Taraklık, Keme Kebabı, Sebzeli Peynir Böreği, Firik Pilavı, Katmer, Beyran, Kilis Kebabı, Samsaklı-Bahdenizli Kebabı, Yuvarlama, İçli Köfte, Ali Nazik, Lahmacun, Yeni Dünya Kebabı, Çiğ Köfte, Simit Kebabı, Soğan Kebabı, Antep Salatası, Ezogelin Çorbası, Alaca Çorba, Sarımsak Aşı, Akıtmalı Köfte ,Sarımsak Kebabı, Zeytin Böreği, Özbek Pilavı, Malhutalı Köfte, Buhara Pilavı, Maş Piyazı, Peynirli İrmik Helvası. 
 

 



Türk Aşçı Haberleri Ve Güncel Mutfak Haberleri Not::
Eğer sizde mesleki haberinizin yada tarifinizin web sitemizde yayınlanmasını istiyorsanız; "Haberini Yada Tarifini Paylaş" sayfamızdaki kriterlere uygun bir şekilde uygun içeriklerinizi bize gönderebilirsiniz. Türk Aşçı Haberleri internet sitesinde yayınlanan yazı, haber, röportaj, fotoğraf, resim, sesli veya görüntülü şair içeriklerle ilgili telif hakları www.turkascihaberleri.com 'a aittir. Bu içeriklerin iktibas hakkı saklıdır. İlgili haber kopyalanarak başka bir site tarafından yayınlanmaya ihtiyaç duyulduğu takdirde kaynak gösterilerek ve web sitemize link verilerek kullanıması mümkündür.


  • Facebook'ta paylaş

Bu Habere Yorum Yap

   
 
 

Benzer Haberler