Bamya Çiçeğinin Faydaları Nelerdir? Çiçek Bamya Hasadı Ne Zaman Başlar? Kuru Bamyanın Faydalarını Biliyormusunuz?

Bamya Çiçeğinin Faydaları Nelerdir? Çiçek Bamya Hasadı Ne Zaman Başlar? Kuru Bamyanın Faydalarını Biliyormusunuz?

Osmanlı Saray Mutfağında Kullanılan Çiçek Bamya Hasadı Ne Zaman Başlar? Yöresel Mutfaklarımızın Ve Osmanlı Yemek Kültüründe Sofraların Baş Tacı Kuru Bamyanın...

Geleneksel Türk Mutfağında Bamya Çiçeğinin Faydaları Nelerdir?   Osmanlı Saray Mutfağında Kullanılan Çiçek Bamya Hasadı Ne Zaman Başlar?  Yöresel Mutfaklarımızın Ve Osmanlı Yemek Kültüründe Sofraların Baş Tacı Kuru Bamyanın Faydalarını Biliyor Musunuz?
 
Amasya’da çiçek bamya hasadı başladıAmasya'nın Taşova ilçesi Alpaslan köyünde Anadolu mutfağının vazgeçilmez lezzetleri arasında yer alan çiçek bamyasının hasadı başladı. Amasya'nın Taşova ilçesi Alpaslan köyünde Anadolu mutfağının vazgeçilmez lezzetleri arasında yer alan çiçek bamyasının hasadı başladı.
 
Taşova'nın Alpaslan köyünde yaygın şekilde üretilen çiçek bamyası, bölge halkı için önemli bir gelir kaynağı sağlıyor. Ekimine nisan ayının ortalarında başlanan, haziran ve temmuz ayının ortalarından sonra hasat edilen çiçek bamyası, yaş ve kurutulmuş olarak değerlendiriliyor. Genelde güneş doğmadan sabah saat 05.00 gibi toplanmaya başlanan bamyanın öğlen sıcağı çıkmadan da ipe dizilmesi gerekiyor. İpe dizim işlemlerinde ise en büyük emek kadınların.
 
Bamya üreticisi Selim Özdemir, "Bu gördüğünüz yer Taşova bamyası. Bizim burası bir buçuk dönüm yer. Burayı biz 25 Nisan'dan sonra ekiyoruz. Bir hafta o arada ekiyoruz. Önce sürüyoruz, tırmıklayıp tohumunu saçıyoruz gübresiyle beraber. Aradan bir 20-25 gün geçtikten sonra burası iki yaprak olarak çıkar. Sonra çapasını yapıyoruz iki sefer. Ondan sonra da temmuzun, haziranın son haftasından itibaren bamya başlıyor. Günlük sabah 5'ten sonra geliyoruz. İşte her gün gelmek zorundasın. Tek tek toplanıyor. 
 
Bamya Çiçeğinin Faydaları Nelerdir? Çiçek Bamya Hasadı Ne Zaman Başlar? Kuru Bamyanın Faydalarını Biliyormusunuz?Diğer yerlerin Amasya bamyası iki gün, üç günde bir oluyor ama bizimki günlük olarak toplandığı için ufak, daha lezzetli oluyor. İşte her gün topluyorsun. Tek tek topluyorsun, tek tek dizip ertesi gün sabahtan da çiçeğini döküyoruz. İşte ondan sonra cereğe (bamyanın asıldığı uzun sopa) asıp kurutuyoruz. Zamanla ihtiyaç oldukça da Taşovamız, ilçe buraya 10 kilometre, oraya götürüp alıcıları her zaman var, onlara satıp ihtiyaçlarımızı o şekilde karşılıyoruz. Buraya çapa zamanı iki üç günde geliyoruz. İki kişi çapalıyoruz. Haftada bir yine sulaması oluyor. 
 
Tabii epey masraflı, emeği çok oluyor. İki kişi topluyoruz. Günlük 1 kilo bamya zor yapıyoruz. Bugün 100-110 lira ama iki kişinin yevmiyesi şey ettiğin zaman ne kadar piyasada pahalı dense de yerine göre günlük şeyini karşılamıyor bile. Şu an da biz mesela sabah saat 10.00, daha hala uğraşıyoruz. İşte burada topladıktan sonra bazı Taşova'nın diğer köylerinden hafta günleri perşembe oluyor. Yaş getiriyorlar ama bizim bu genelde köyde kuru toplayıp satıyoruz. 20-25 dizin boyuna göre kuru bir kilo geliyor. İşte onu da pazarda satıyoruz. 
 
Bamya fiyatlarına gelince geçen senelerde çeyrekle yarışa gidiyordu. Fakat şuan çeyrekler çok yukarı şey ettiği için bamya fiyatları şuan Taşovamızda pazarda toptan alış fiyatı 100-110, o civarlarda gidiyor. Daha öncelerde Taşova tütün olarak isim yapmıştı. Şuanda da Taşovamızda "Taşova bamyası" olarak bütün Türkiye'nin her yerinde isim yapmış bir şeydir. Ayrıca Taşova'nın, Amasya'nın sembol olarak da yeşil çiçek olarakta üzerine almıştır" diye konuştu.
 
Hafise Celep ise, "Bamya işi çok zor. Taliminen (çok çalışarak) okuttuk böyle. Bamya, soğan ederek. Emeğimin karşılığını bazen alıyorum, bazen alamıyorum. Öyle öyle okuttuk. Şimdi ise çocukları da evlendirdik. Evini ocağını yaptık. Gittiler. Çapalayacaksın, toplayacaksın, getireceksin, dizeceksin, kurutup satacaksın. Banları böyle yaparak çocuklarımı okuttum. Lisesinden başladılar, başa kadar çıktılar. Bamya ederek, soğan ederek okuttum. İlk okuldan başladım ortaokul, lisesini okuttum. Birisi Kıbrıs'ta oğlumun. Kızım da Almanya'da. Çocuklarıma çok selam söylüyorum" diye konuştu.
 
Bamya Çiçeğinin Faydaları Nelerdir? Çiçek Bamya Hasadı Ne Zaman Başlar? Kuru Bamyanın Faydalarını Biliyormusunuz?Bamya Çiçeğinin faydaları nelerdir? Bamya Çiçeğinden ne yapılır?
Bamya çiçeği, bamya bitkisinin ucunda oluşan ve insanlar tarafından hastalıkların giderilmesine kullanılan bir bitki çiçeğidir. Bamya çiçeği başta Ege ve Marmara olmak üzere Tokat, Amasya, Balıkesir ve daha birçok şehrimizde yetişmektedir. Bamya çiçeğinin bir çok faydası bulunmaktadır. Öyle ki bu çiçeği asıl değerli kılan şey tabi ki bu çiçeğin insan vücuduna sağladığı faydalardır. 
 
Vitamin ve mineral açısından oldukça zengin olan bamya çiçeği diğer bir isimle amber çiçeği ve gülhatmi olarak bilinmektedir. Bazı yöredeki insanlar amber çiçeği bazı yöredeki insanlar gülhatmi dese de bu bitki asıl olarak bamya çiçeğidir. Genellikle çay yapılarak tüketilen bu çiçeğin insan vücuduna sağladığı faydalar nedeni ile insanlar bu çiçeğe çok fazla rağbet göstermektedir.
 
Bamya çiçeğini birçok yerde rahatlıkla bulabilirsiniz. Bu bitkiyi kuru bir şekilde bulacaksınız. Bu şekilde çay yaparak tüketildiğinde vücuda birçok fayda sağlayarak etkilerini sizler üzerinde gösterecektir. Tıbbi olarak bile bazı doktorlar hastalarına bu çiçeği tüketmesini önermektedir. Bu nedenle birçok insan bu çiçeği bolca çay olarak tüketmektedir.
 
Bamya çiçeğinin faydalarından bahsedecek olursak bu çiçek düzenli olarak her sabah çayı yapılarak içilirse birçok hastalığın tedavisi olabilir. Öyle ki gösterdiği büyük antibiyotik etkisi ile vücutta böbreklerde ya da idrar yollarında görülen enfeksiyonları çok kısa bir sürede sökerek bu hastalıkların insan vücudundan uzaklaşmasına neden olmaktadır. 
 
Bamya Çiçeğinin Faydaları Nelerdir? Çiçek Bamya Hasadı Ne Zaman Başlar? Kuru Bamyanın Faydalarını Biliyormusunuz?Bu nedenle bamya çiçeğini bu tür enfeksiyonel problemi olan insanlar aksatmadan tüketmelidir. Birçok tıbbi ilaçtan çok daha büyük etkiler gösteren bu ilaç aynı zamanda vücudunuzun diğer organlarına yan etki yapmadan büyük bir fayda sağlar. Bamya çiçeği, özellikle şeker hastalarının çok fazla kullandığı bitkisel ürünlerden biridir. Çünkü kan şekerinin ayarlanmasında ve vücut şekerinin dengelenmesinde büyük rol oynayan bu bitki düzenli olarak kullanıldığında vücutta insülin etkisi yaratarak bu tür problemi olan kişilerde oldukça işe yaramaktadır. Bu amaçla kullanılan bamya çiçeği yine yaş olarak tüketilmelidir.
 
Bamya çiçeği ister yaş olarak tüketilsin ister kuru olarak tüketilsin vücuda birçok fayda sağlayarak kişilerin sorunlarında aynı etkileri göstererek sizleri şaşırtacaktır. Bu nedenle her ne şekilde olursa olsun bu bitkiyi bolca tüketmeniz sizin yararınıza olacaktır. Fakat söylenenlere göre bamya çiçeği, kuru olarak tüketildiğinde çok daha faydalı olduğu düşünülmektedir. Bu yinede sizin kişisel tercihinizdir. Bamya çiçeğini alerjisi olan kişiler tüketmeden önce mutlaka doktoruna başvurmalıdır. Aksi halde çok büyük sorunlar bu bitkinin tüketilmesi ile birlikte gelecektir. 
 
Kurutulmuş olan bamya çiçeğinden bir miktar çar bardağa koyarak üzerine sıcak su ilave edin. Bir süre demlendikten sonra bu çayı şekersiz bir şekilde tüketin. Eğer dilerseniz üzerine bal ya da limon ilave ederek tüketebilirsiniz. Son olarak söylemek istediğim ister genç olsun ister yaşlı olsun bamya çiçeği tüm insanlarda gözle görülür ve hissedilir derecede etkiler oluşturacaktır. Bu nedenle herkesin bu çayı tüketmesi gerekir.
 
Yüksek lif oranına sahip olan bamya insan sağlığına oldukça fayda sağlar. Peki bamyanın faydaları nelerdir? Hangi hastalıklara iyi gelir? Mide ve sindirime doğal ilaç olan bamya hakkında merak edilenleri sizler için araştırdık. Haberin detayında bamyaya dair her şeyi bulabilirsiniz.
 
Bamya Çiçeğinin Faydaları Nelerdir? Çiçek Bamya Hasadı Ne Zaman Başlar? Kuru Bamyanın Faydalarını Biliyormusunuz?Günlük tüketilen 100 gram bamya vücudun ihtiyacı olan folik asit miktarının yüzde 20'sini karşılar. Bamya lif, demir, magnezyum, kalsiyum minerallerinin yanı sıra A ve C vitaminleri bakımından da oldukça zengindir. Yapılan araştırmalarda bamyanın içeriğinde şeker oranı düşük, enerji oranı yüksek maddelerin de bulunduğu ortaya çıkmıştır. Ebegümeci ailesine ait olan bamya ılık iklimlerde yetişir. İçerdiği yüksek lif sayesinde mide ve sindirim hastalıklarına fayda sağlar. Kızartması, salatası ve yemeği yapılan bamya bazı yörelerde kurutularak da tüketilebilir. 
 
Yapılan araştırmalarda idrar dökmede etkisi olduğu ortaya çıkan bamyanın çiçekleri ezilerek çay yapılır. Akdeniz iklimine ait olan bu sebze Japonya ve Hindistan'da sıklıkla tüketilir. Ülkemizde Ege ve Marmara'da yetiştiriciliği yapılan bamya kültürel bir sebzedir. Uzmanlar yaz aylarında haftada bir kez tüketilmesini tavsiye ediyor. Zengin mineralleri bakımından hem vücudun sıvı oranını artırıyor hem de vücut için gerekli olan vitamin ve mineralleri sağlıyor. Bu yüzden haftada en az 3 gün tüketilmesi gereken önemli besinler arasında yer alıyor. 
 
Bamyanın Faydaları Neledir? Hangi Hastalıklara İyi Gelir?
İçerdiği bol miktarda C vitamini sayesinde ciltte deforme olmuş hücrelerin yenilenmesini destekler. Aynı zamanda ciltte bulunan genç hücrelerin oranını artırarak yaşlanmayı yavaşlatır.  
 
Saçların kabarmasını önlemek için bamyadan faydalanabilirsiniz. 100 gram bamyayı kaynatıp suyunu soğumaya bırakın. Daha sonra bu suyu kullandığınız şampuana  ekleyiniz. Bamya içerdiği zengin mineraller sayesinde saçınızın kabarmasını engelleyerek, hacmini ve parlaklığını arttıracaktır.
 
ŞEFLERİN ÖZEL YEMEK TARİFLERİBöbrek hastalığı olan kişilerin sıvı oranı yüksek besinler tüketmeleri gerekir. Bu yüzden böbrek hastalarının su oranı yüksek bamya sebzesini düzenli tüketmelerinde fayda vardır.
Üst solunum yolları hastalığına yakalanmamak içinde bamya, tüketilmesi gereken besinlerden biridir. Zararlı hücrelere karşı bağışıklığı güçlendirerek kansere yakalanma riskini azaltır. 200 gram bamyayı 30 dakika boyunca kaynatın. Elde ettiğiniz bamya suyuna bir diş sarımsak ve iki yemek kaşığı limon suyu ekleyerek 15 dakika dinlenmeye bırakınız. Hafta da bu sudan bir bardak içebilirsiniz.
 
Güçlü antioksidan özelliği de vücutta oluşan ödemleri idrar yoluyla kolayca atmaya yardımcı olur.
Yüksek lif içeriği sayesinde sindirimi kolaylaştıran bamya, vücuttaki atık yiyeceklerin kalıcı hasarlar vermeden kolayca vücuttan atılmasını sağlar. Ayrıca uzun süreli tokluk sağlayarak vücuda gerekli enerji desteği verir.
 
Bazı yiyecekler midedeki asit oranının dengesini bozar. Bamya suyu bu oranı dengeleyerek oluşma ihtimali olan ülser rahatsızlığını önler.


Türk Aşçı Haberleri Ve Güncel Mutfak Haberleri Not::
Eğer sizde mesleki haberinizin yada tarifinizin web sitemizde yayınlanmasını istiyorsanız; "Haberini Yada Tarifini Paylaş" sayfamızdaki kriterlere uygun bir şekilde uygun içeriklerinizi bize gönderebilirsiniz. Türk Aşçı Haberleri internet sitesinde yayınlanan yazı, haber, röportaj, fotoğraf, resim, sesli veya görüntülü şair içeriklerle ilgili telif hakları www.turkascihaberleri.com 'a aittir. Bu içeriklerin iktibas hakkı saklıdır. İlgili haber kopyalanarak başka bir site tarafından yayınlanmaya ihtiyaç duyulduğu takdirde kaynak gösterilerek ve web sitemize link verilerek kullanıması mümkündür.


  • Facebook'ta paylaş

Bu Habere Yorum Yap

   
 
 

Benzer Haberler