Ciğer Taplemesi (Ciğer Köftesi) Tarifini Denediniz mi?

Ciğer Taplemesi (Ciğer Köftesi) Tarifini Denediniz mi?

Geleneksel Türk Mutfağı ve Osmanlı Saray Mutfağında Ciğer Taplemesi nasıl yapılırdı? Yöresel Mutfaklarda ciğer..

Geleneksel Türk Mutfağı ve Osmanlı Saray Mutfağında Ciğer Taplemesi nasıl yapılırdı? Yöresel Mutfaklarda ciğerin önemi nedir, ciğerin faydaları nelerdir?
 
Ciğer Taplemesi (Ciğer Köftesi) Tarifi
Ciğer Taplemesi (Ciğer Köftesi) Kullanılan Malzemeler
 
*     1 Kg. Ciğer
*     400 Gr Kıyma
*     2 Soğan
*     1 Yeşil Biber
*     1 Su Bardağı Kuru Reyhan
*     5 + 1/4 Su Bardağı Köftelik Bulgur
*     1.5 Su Bardağı Su
*     Tuz
*     Karabiber
*     Yarım Demet Maydanoz
*     Tuz
*     Karabiber
 
Ciğer Taplemesi Servisi İçin
*     1 Çay Bardağı Zeytinyağı
*     Kırmızı Pul Biber
 
ANADOLU MUTFAĞICiğer Taplemesi (Ciğer Köftesi) Yapılış Tarifi
Koyun ciğerini ince kıyın. Soğan ve biberi de ince kıyın. (ya da her birini kıyma makinesinden geçirin) Kıymayı, reyhanı, tuz ve karabiberi ilave edin. 
Bulguru ekleyip iyice yoğurun. Yoğurma işlemi sırasında suyu az az köfte hamuruna ilave edin. 
Yoğurma işlemi tamamlandıktan sonra avuç içerisinden ceviz büyüklüğünde yuvarlak köfteler hazırlayın. 
Elinizle yassılaştırarak 1 cm kalınlığında köfteler yapın. 
Bir tencereye bol su doldurup tuz ilave ederek kaynatın. 
Köfteleri kaynar suda ara ara karıştırarak haşlayın. 
Tencerenin kapağını kapatmayın. 
Pişme işlemi tamamlanınca büyük bir süzgeçle suyunu süzerek servis tabağına alın. 
Zeytinyağını (veya tereyağını) küçük bir tavada eritin. 
Kırmızı pul biberi ekleyip kızdırın. 
Köftelerin üzerine gezdirip, kıyılmış maydanoz ile sıcak servis yapın. "Ciğer Yemekleri"
 
Türk Aşçı Haberleri Not; 
Türk aşçı haberleri olarak sizler için hazırlamış olduğumuz bu nefis ve lezzetli yemek tariflerini denediğinizde yorumlar bölümünde sizlere daha iyi hizmet edebilmek amacı ile düşüncelerinizi bizimle paylaşırsanız seviniriz.
 
Not;
Türk Aşçı Haberleri Olarak İnternet üzerinde yapmış olduğumuz bir araştırmada sizlere layık bulduğumuz “Ciğer Taplemesi (Ciğer Köftesi) Tarifi” ile ilgili alternatif bir videonun sunumundan da faydalanabilirsiniz. 
 
 
Garanti Veriyoruz: Ciğerin Faydalarını Okuduktan Sonra Koşa Koşa Kasabın Yolunu Tutacaksınız
Vitamin ve mineraller açısından son derece zengin olan sakatatlar arasında en çok tercih edileni ciğer. Onkoloji Enstitüsü Radyasyon Onkolojisi Bölümü Öğretim Görevlisi Dr. Yavuz Dizdar ciğeri et ile kıyaslıyor ve ardından şu açıklamayı yapıyor: "Eti yediğin zaman protein alırsın, ciğeri yediğin zaman protein, vitamin dahil pek çok şeyi alırsın."
 
Sağlığımız için ciğerin önemli bir kaynak olduğunun altını çizen Dr. Dizdar: "Sonuçta vitamin, mineral ve proteinler karaciğerde depolanıyor. Ciğer yiyince topluca dengeli biçimde hepsini almış oluyorsunuz. Bunun içerisinde nispeten şeker ve aminoasit de var. Aklınıza gelebilecek her türlü besleyici şey ciğerde var" diyor
 
Karaciğerin etten daha üstün olduğunu belirten doktor, ciğeri pişirme konusunda bizleri uyarıyor. Ciğerin çok fazla ısıl işlemden geçmemesini söylüyor. Eğer çok fazla ısıl işlemden geçerse besin değerlerini kaybedebiliyor. Ciğeri kızartınken de renginin kararmamasına dikkat edin. Sağlıklı bir ciğer yemek istiyorsanız renginin hafif pembemsi kalması gerekiyor.
 
Dr. Dizdar, "Karaciğer vücudun kan yapım yeri, sonra kan yapım yeri karaciğerden dalağa, oradan da kemik iliğine geçiyor. Ama karaciğerin o özelliği aynen kalıyor" şeklinde açıklamalarına devam ediyor. .
 
ANTEP MUTFAĞITeknik olarak ciğerin ince doğranıp kızartılması gerektiğini belirten Dr. Dizdar, "Piyasadaki ürünler ya Arnavut ciğeri olarak kuşbaşı şeklinde doğranmış ya da biftek gibi dilim olarak doğranmış şeklinde. Ciğer kızartıldığında içine yağ çekmesi söz konusu değil. İnsanlar 'ciğeri kızarttım yağlı oldu' der öyle olmuyor. Ama çok rahatsız ederse kalan yağı üstünden süzdürebilirler.
 
Kuzu ciğeri alıp, ince ince doğrayıp, unlayıp kısa süreli kızartacaklar, pembe kalması önemli, uzun kızarması ve koyulaşması besin değerini düşürüyor. Sonra ciğeri yağa daldırıp çıkaracaklar, kemik iliği gibi bir anda pişiverir" diyerek doğru pişirme konusunda bizleri aydınlatıyor.
 
Ciğerin faydaları nelerdir?
Demir kaynağıdır. Karaciğerdeki demir hemoglobin oluşumunu destekler. Ayda en az 2 kez tüketilmesi tavsiye edilir. Vücudun demir eksikliğinde şiddetli yorgunluk oluşur.
Diş sağlığına iyi gelir. Karaciğer, yağda eriyen A, D, E ve K2 vitaminlerini içerir. Bu vitaminler ise sağlıklı dişler için gerekli olanlardır.
 
B vitamini yönünden zengin olmasıyla unutkkanlığa iyi gelmektedir.
İçerdiği çinko sayesinde yaraların hızlı iyileşmesine yardımcı olur.
Vücut direncini artırır.
Bağışıklık sistemini güçlendirir ve hücrelerin yenilenmesini sağlar.


Türk Aşçı Haberleri Ve Güncel Mutfak Haberleri Not::
Eğer sizde mesleki haberinizin yada tarifinizin web sitemizde yayınlanmasını istiyorsanız; "Haberini Yada Tarifini Paylaş" sayfamızdaki kriterlere uygun bir şekilde uygun içeriklerinizi bize gönderebilirsiniz. Türk Aşçı Haberleri internet sitesinde yayınlanan yazı, haber, röportaj, fotoğraf, resim, sesli veya görüntülü şair içeriklerle ilgili telif hakları www.turkascihaberleri.com 'a aittir. Bu içeriklerin iktibas hakkı saklıdır. İlgili haber kopyalanarak başka bir site tarafından yayınlanmaya ihtiyaç duyulduğu takdirde kaynak gösterilerek ve web sitemize link verilerek kullanıması mümkündür.


  • Facebook'ta paylaş

Bu Habere Yorum Yap

Benzer Haberler