Patlıcan Kebabı Tarifi

Patlıcan Kebabı Tarifi

Patlıcan Kebabı Geleneksel Türk Mutfağında yemek menülerinde de sıklıkla yer almıştır. Yöresel Yemekler ve Yöresel Mutfaklar...

Patlıcan Kebabı Geleneksel Türk Mutfağında yemek menülerinde de sıklıkla yer almıştır.  Yöresel Yemekler ve Yöresel Mutfaklar da Ahali tarafından beğenilen kebab tarifleri arasında vazgeçilmez bir çeşittir. Osmanlı ve Türk Mutfağında asırlardan günümüze taşınmış olan ve farklı çeşitlerde yapılan bir lezzet mirasımızdır.  Günümüzde tercih edilen klasik kebab tarifleri arasında kendi yerini korumaktadır.
 
Patlıcan Kebabı Tarifi - Patlıcan Kebabı Nasıl Yapılır?
Patlıcan Kebabı Kullanılan Malzemeler
 
*     1 Kilo Patlıcan (Kemer Patlıcanı)
 
Patlıcan Kebabı Köftesi İçin
*     Yarım Kilo Kuzu*Dana Karışık Kıyma,
*     Yarım Demet Maydanoz,
*     4*5 Diş Sarımsak,
*     1 Adet Büyük Soğan,
*     2 Yemek Kaşığı Zeytinyağı,
*     Karabiber,
*     Tuz.
 
Nefis ve Lezzetli Kebab Tarifleri'mizden Harika Bir Tarif Olan Patlıcan Kebabı Garnitürü İçin
*     Domates,
*     Sivri Biber.
 
ŞEFLERİN ÖZEL YEMEK TARİFLERİPatlıcan Kebabı Hazırlanış Tarifi
Patlıcanları 3 parmak genişliğinde doğrayalım.
Fırın tepsisine bir kaç damla zeytin yağı damlatalım ve tepsiyi yağlayalım.
Patlıcanların şeklini bozmadan (patlıcanlar bölünmemiş gibi) tepsiye dizelim.
Önceden ısıtılmış 230° fırında 40 dakika pişirelim.(patlıcanların inceliğine ve fırının pişirme hızına göre pişirme süresi değişiklik gösterebilir)
Robota sarımsağı, maydanozu, soğanı koyalım ve robottan geçirelim.
Herhangi bir kabın içine robottan geçirdiğimiz malzemeleri, kıymayı, zeytin yağını, karabiberi, tuzu koyalım ve güzelce yoğuralım.
Harçtan küçük parçalar koparalım ve elimizle yuvarlak şekil verelim.
Patlıcan dilimlerinin arasına köfteleri yerleştirip, patlıcanları birbirine yaslayalım.
Kalan boşluklara domates, sivri biber yerleştirelim.
Köfteli Patlıcan Kebabımızı tekrar 220° fırına koyalım ve köfteler pişene kadar bekleyip, servise sunalım. Afiyet olsun.
 
Bazı Kaynaklara Göre ’Patlıcanın Anavatanı Amerika Değil Anadolu' Olduğu İleri Sürülmekte !!! 
Muğla'nın Yatağan İlçesi'ne bağlı Turgut Beldesi'nde yer alan 'Lagina Antik Kenti'nde devam eden kazılarda, Karya Uygarlığı'ndan kalma mermer bir sütun üzerinde iki bin yıllık patlıcan kabartması bulundu
 

Kazı Başkanı Doç. Dr. Bilal Söğüt, böylelikle patlıcanın anavatanının 1492 yılında keşfedilen Amerika kıtası değil, Ege olduğunun ortaya çıktığını ileri sürdü, “Amerikalılar patlıcanı Karyalılar’dan almış olmalı” dedi.
 
OSMANLI SARAY MUTFAĞI
Ligana Antik Kenti’nin Hekate Kutsal Alanı içerisinde yer alan Altar Bölgesi’nde, TÜBİTAK desteğiyle, geçen yıl başlatılan kazıların bir hafta önce start alan bu dönemki etabında ilginç bir bulgu ortaya çıkarıldı.
Pamukkale Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi’nden Doç. Dr. Bilal Söğüt’ün başkanlığında, 1 öğretim üyesi ve 7 öğrenciyle birlikte yürütülen kazı çalışmalarında, Karya Uygarlığı’ndan kalma, Augustos dönemine ait mermer bir sütun üzerinde iki bin yıllık kabartmalar bulundu.
 
Meyve, sebze ve çiçek figürlerinden oluşan kabartmalar şaşkınlık yarattı. Doç. Dr. Bilal Söğüt, kabartmalardan birinin patlıcan figürü olduğunu öne sürdü. Normal bir patlıcan büyüklüğündeki bu kabartmanın, tarihçiler arasında yaygın kabul gören, “patlıcanın anavatanının 1492 yılında keşfetilen Amerika kıtası olduğu” düşüncesini çürüttüğünü savundu.
 
Anavatanı Ege 
İki bin yıl önce, Ege topraklarında patlıcan yetiştirildiğinin ortaya çıktığını iddia eden Doç. Dr. Söğüt şöyle konuştu: 
“Patlıcanın ilk kez, henüz 500 yıl önce keşfedilen Amerika kıtasında görüldüğü söylenir. Birçok tarihçi ve bitki bilimci de bu konuda ortak fikirdedir. Hatta patlıcanın anavatanı konusunda üniversite sınavlarında sorular bile sorulmuştur. 
 
Ancak, günyüzüne çıkarılan bu kabartmalar, patlıcanın tarihte çok daha erken bir dönemde, iki bin yıl önceki Karya Uygarlığı’nda yetiştirildiğini ve yendiğini ortaya koyuyor. Bu önemli bir bulgudur. Patlıcanın anavatanı Amerika değil, Ege topraklarıdır. Amerikalılar patlıcanı Karyalılar’dan almış olmalı.” 
 
Daha Önceki Patlıcan Hakkındaki İddialar
Patlıcan, bilimsel adıyla Solanum melongena, Solanaceae familyasına ait olup, ılık iklimlerde tek yıllık, tropik iklimlerde ise küçük bir ağaç şeklinde büyüyen bir kültür bitkisidir. Patlıcanın ilk yetiştiriciliği M.Ö 5.yy'da Hindistan'da gerçekleştirilmiştir. Bu tarihten sonra Afrika'ya sonra Doğu Akdeniz'e ve Avrupa'ya getirilmiştir. Avrupa'ya getirilmesi 16. yy'da İspanyollar tarafından gerçekleştirilmiştir.
 
AŞÇI DERNEK FEDERASYONPatlıcanın faydaları ve Patlıcanın zararları nelerdir?
Patlıcanın faydası yok diye düşünüyorsanız yanılıyorsunuz. İşte patlıcanın bilinmeyen özellikleri...
Patlıcan düşük kalori içerdiği için tercih ediliyor. Ayrıca sindirim sistemini rahatlatması faydaları arasında bulunuyor. Patlıcan özellikle yaz aylarında sofraları şenlendiren sebzeler arasında yer alır. Birçok organa şifa dağıtır.
 
İşte patlıcanın faydaları:
*Sindirim sistemini rahatlatır, kolay dışkılamayı sağlar.
*Yüksek oranda lif içermesi sebebiyle kabızlığı önler.
*Bağırsakları yumuşatır.
*A, B1, B2, C vitaminlerince zengindir. Ayrıca kalsiyum, potasyum ve demir minerallerini bulundurur.
*Kolesterolün düzenlenmesine yardım eder. Tabii kızartma, oturtma gibi yemeklerini hazırlarken çok yağlı yapmamaya özen göstermelisiniz.
*Kan basıncını arttırır.
*Kalp hastalıklarının önlenmesine yardım eder.
*Zayıflamaya yardım eder. Düşük kalori içeriği nedeniyle kilo aldırmaz.
*Beyine de fayda sağlar.
*Yüksek miktarda su içeriği nedeniyle cildi nemlendirir.
*Kansere yakalanma oranını düşürür.
*Kuru cilt ve kuru saçlara iyi gelir.
*Diyabet rahatsızlığı olanlar yani şeker hastaları için de oldukça harika bir sebzedir. Şeker hastaları da bu şifalı sebzeyi rahatlıklara tüketebilir.
*Güçlü bir antioksidandır.
*Bacaklarda ve basenlerde selülit oluşmasını önler.
 
PİLAVLARPatlıcanın zararları nelerdir?
*Bu sebze yendikten sonra ağızda ufak yaralar yada aftlar oluşturabilir.
*Böbrek yada safra kesesi rahatsızlığı olanlar için zararlı olabilecek organik asitler içerir.
*Böbrek taşı yada safra kesesi taşı olan kimselerin patlıcan, ıspanak ve pancar yaprağı gibi oksalat yönünden zengin gıdalar tüketmesi tavsiye edilmez.
 
Patlıcan kaç kaloridir?
*100 gram patlıcan yaklaşık olarak 24 kalori civarındadır.


Türk Aşçı Haberleri Ve Güncel Mutfak Haberleri Not::
Eğer sizde mesleki haberinizin yada tarifinizin web sitemizde yayınlanmasını istiyorsanız; "Haberini Yada Tarifini Paylaş" sayfamızdaki kriterlere uygun bir şekilde uygun içeriklerinizi bize gönderebilirsiniz. Türk Aşçı Haberleri internet sitesinde yayınlanan yazı, haber, röportaj, fotoğraf, resim, sesli veya görüntülü şair içeriklerle ilgili telif hakları www.turkascihaberleri.com 'a aittir. Bu içeriklerin iktibas hakkı saklıdır. İlgili haber kopyalanarak başka bir site tarafından yayınlanmaya ihtiyaç duyulduğu takdirde kaynak gösterilerek ve web sitemize link verilerek kullanıması mümkündür.


  • Facebook'ta paylaş

Bu Habere Yorum Yap

   
 
 

Benzer Haberler