Asma Yaprağında Hamsi Dolması “Şef Tamer ŞEN”

Asma Yaprağında Hamsi Dolması “Şef Tamer ŞEN”

Kış ayları özellikle de balık sevenler için en şanslı mevsimlerdir. Sağlık açısından...

Asma Yaprağında Hamsi Dolması “Şef Tamer ŞEN”
Asma Yaprağında Hamsi Dolması Kullanılan Malzemeler
 
*     2 Kg İri Hamsi

*     Bir Buçuk Kg Beyaz Kuru Soğan

*     2 Su Bardağı Zeytinyağı

*     2 Su Bardağı Osmancık Pirinç

*     3 Çorba Kaşığı Kuş Üzüm 
*     2 Çorba Kaşığı Dolmalık Fıstık

*     2 Tatlı Kaşığı Karabiber 

*     2 Tatlı Kaşığı Yenibahar

*     Yarım Çorba Kaşığı Salça

*     1 Tatlı Kaşığı Tuz

*     1 Demet Dereotu 

*     750 Gram Üzüm Yaprağı
 
OSMANLI SARAY MUTFAĞIAsma Yaprağında Hamsi Dolması Yapılış Tarifi
Hamsileri temizleyip kılçıklarını çıkartın. Soğanları bıçakla incecik doğrayıp zeytinyağı nda pembeleşene kadar kavurun. 
Üzerine yıkayıp süzdüğünüz pirinci ekleyip 10 dakika daha kavurun.
Ocaktan alıp içine baharatları, ince kıyılmış dereotu nu ve salçayı ekleyin. 
1-2 dakika kavurun. Ocaktan alıp soğumaya bırakın. 
Üzüm yapraklarını açıp üzerine bir adet hamsiyi iç kısmı yukarıda kalacak şekilde koyun. 
Soğumuş pirinçli harçtan bir çorba kaşığı kadar alıp hamsinin üzerine koyun. 
İkinci bir hamsiyi de dış kısmı yukarıda kalacak şekilde üzerine kapatın. 
Üzüm yaprağını, içindeki hamsi ile birlikte sarıp tepsiye dizin. 
Önceden ısıtılmış 180 derecelik fırında 30 dakika pişirin. 
Piştikten sonra üzüm yapraklarını çıkartın. 
Arzunuza göre ister sıcak ister soğuk olarak servis yapabilirsiniz.
 
Hamsinin İnanılmaz Faydaları 
Hamsiyi kılçığı beraber yiyin! 
Kış ayları özellikle de balık sevenler için en şanslı mevsimlerdir. Sağlık açısından faydaları saymakla bitmeyen tam bir vitamin kaynağı balık kışın bol olur.
 
Tavasından buğlamasına, ızgarasından mangalına ve pilavlısına kadar çok farklı şekilde tüketilen balık hakkında belki de bugüne kadar çok duymadığınız bir püf noktasından bahsedeceğiz.
 
YÖRESEL MUTFAKLARUzmanlar hamsi, istavrit gibi küçük balıkları kılçıkları ile yemeyi tavsiye ediyor. Çoğumuz ızgara ve buğlamasını yaparken hamsiyi kılçıklarından temizler ve aslında epeyce zaman harcarız.
Kılçığını, iskeletini de tüketin
Ancak Omega 3 ve kalsiyum nedeniyle kemik sağlığı için önemli bir kaynak olan hamsi ve istavriti kılçığı ile tüketmek daha yararlı. Balığın içindeki iskelette bulunan kalsiyum kemiklerin güçlenmesine yardımcı olur. Kılçık bakımından en küçük ve çiğnenebilen balık ise hamsidir.
 
Hamsinin yararları
Uzmanlar, özellikle balığın, hamileler ve yaşlılar için kalp hastalıkları, alzheimer, görme bozuklukları, ruh sağlığı, prostat, astım, şeker gibi hastalıklara karşı koruyucu olduğunu bildirmektedir.
 
Balık, Doğu Karadeniz Bölgesi’nde sıkça gözlemlenen osteoporoz hastalığının önlenmesinde de etkilidir. Osteoporoz yani kemik erimesi, çoğunlukla kemik kırıkları ile ortaya çıkar ve başta yaşlılar olmak üzere birçok kişinin yatalak hale gelmesine neden olur.
 
Uzmanlar, osteoporozdan korunmak için yapılması gerekenleri şöyle açıklıyor;
"Öncelikle; protein kalsiyum ve D vitamininden zengin beslenme, düzenli spor yapmak, düşmelere karşı dikkatli olmak gerekiyor. Doğru tedavi ve önlemlerle kırık riski yüzde 70 azaltılabiliyor. Özellikle Doğu Karadeniz Bölgesi yoğun yağış alırken az güneş almaktadır. 
 
MUTFAK TARİHİMİZDENBildiğiniz gibi yeterli D vitamini sentezi için vücudumuza güneş ışınlarının teması gerekiyor. Dolayısıyla günlük poliklinik uygulamalarında D vitamini eksikliğini ve kemik erimesini çok sık görüyoruz. Öte yandan ilimiz özellikle istavrit ve hamsi gibi deniz balıkları açısından çok şanslı. Bu balıklar özellikle içerdikleri Omega 3 ve kalsiyum açısından kemik sağlığı için büyük nimettir.”
Hangi ayda hangi balık
Balık türlerine göre sonbahar ve kış aylarında farklı sezonlar vardır. Hangi ayda hangi balığı yemeyi bilmek gerekir. Ekim ayında göç zamanında Karadeniz’den Marmara’ya doğru palamut ve lüfer geçişi olur. Kasım ayında istavrit, levrek ve hamsi zamanı olup, aralık ayı ise mezgit, hamsi ve palamut yeme zamanıdır.
 
Hamsinin faydaları
Hamside bulunan Omega-3 yağ asitlerinin kandaki kolesterolü, trigliseridi ve kan basıncını düşürerek, kalp sağlığını koruyucu etkisi ile günümüzde en fazla tercih edilmesi gereken besin maddesidir.
 
Omega-3 yağ asidi yağlı hamsilerde daha fazla bulunur. Aman hamsinin yağından korkmayın, yağında bol miktarda Omega-3, A ve D vitaminleri bulunur. Kutuplarda yaşayan Eskimolar da kalp damar rahatsızlığının olmamasının nedeni bol miktarda yağlı balık yemeleridir.
 
KEBAB TARİFLERİHamsinin Vitamin Degeri
Hamsi, yağda eriyen A ve D vitaminleri yönünden oldukça zengindir. Kas ve karaciğeri B, B1 (Tiamin), B2 (Riboflavin), Nikotinikritasit, B6 (Pridoksin), Pantotenikasit, B12 (Kobalamin) ve D vitaminleri için önemli bir kaynaktır.
 
Kalp ve damar sağlığında,
Kan basıncının düzenlenmesinde,
Kansızlığın önlenmesinde,
Büyüme ve gelişmede,
Migren ve depresyona karşı,
Sinir sisteminin desteklenmesinde,
Kemik sağlığında,
Hafızanın güçlendirilmesi,
Saç ve cilt sağlığında etkili olabileceği belirtilmiştir.
 
Not;
Türk Aşçı Haberleri olarak sizler için hazırlamış olduğumuz bu tarifi denediğinizde yorumlar bölümünde düşüncelerinizi bizimle paylaşırsanız çok seviniriz.


Türk Aşçı Haberleri Ve Güncel Mutfak Haberleri Not::
Eğer sizde mesleki haberinizin yada tarifinizin web sitemizde yayınlanmasını istiyorsanız; "Haberini Yada Tarifini Paylaş" sayfamızdaki kriterlere uygun bir şekilde uygun içeriklerinizi bize gönderebilirsiniz. Türk Aşçı Haberleri internet sitesinde yayınlanan yazı, haber, röportaj, fotoğraf, resim, sesli veya görüntülü şair içeriklerle ilgili telif hakları www.turkascihaberleri.com 'a aittir. Bu içeriklerin iktibas hakkı saklıdır. İlgili haber kopyalanarak başka bir site tarafından yayınlanmaya ihtiyaç duyulduğu takdirde kaynak gösterilerek ve web sitemize link verilerek kullanıması mümkündür.


  • Facebook'ta paylaş

Bu Habere Yorum Yap

   
 
 

Benzer Haberler