Yoğurtlu Çiğdem Aşı Tarifi

Yoğurtlu Çiğdem Aşı Tarifi

Anadolu mutfak kültüründe ve yöresel mutfaklarımızdan Gaziantep mutfağında sıklıkla hemen hemen her hanede nefis yemek tariflerimizden olan Yoğurtlu Çiğdem Aşı ahalinin de...

Anadolu mutfak kültüründe ve yöresel mutfaklarımızdan Gaziantep mutfağında sıklıkla hemen hemen her hanede nefis yemek tariflerimizden olan Yoğurtlu Çiğdem Aşı ahalinin de sınırsız beğenisini almıştır. Türk Aşçı Haberleri olarak size bu gün Yoğurtlu Çiğdem Aşı tarifini sunuyoruz.
 
Çiğdem bitkisinin faydaları nelerdir ? Çiğdem bitkisi neye iyi gelir, nasıl hazırlanır, nasıl içilir, özellikleri nelerdir, kürü nedir, ne kadar sürede kullanılmalıdır ? Çiğdem bitkisi hakkında Türk Aşçı Haberleri olarak sizin için topladığımız bilgiler aşağıdaki gibidir. 
 
Toprak altında, zarımsı bir pul ile örtülü yumru taşıyan çok senelik bir bitkidir. Yaprakları çimen yaprağına benzer. Çiçekler mor, beyaz, pembe sarımsı renklerdedir. Meyveleri çok tohumludur. Genel olarak zehirli alkaloitler taşıyan bir bitkidir. Çiğdem türlerinin bir kısmı ilkbaharda, diğer bir kısmı ise sonbaharda çiçek açmaktadır. 
 
KÖFTE TARİFLERİÇok güzel olan çiçeklerinden dolayı da bir süs bitkisidirler. Daha çok kullanılanı ve tıbbi olarak bilineni sonbahar veya güz çiğdemi (Colchicum autum nale)dır. Bu da ağustos-ekim ayları arasında çiçek açan yumrulu bir bitkidir. İlkbaharda yaprak açar. Çiçekleri ise sonbaharda, pembemsi, mor veya beyazdır.
 
 
Çiğdem bitkisinin Faydaları:
Bitkinin kullanılan kısmı tohumları ve yumrusudur. Tohumlarında sabit yağ, sakaroz ve kolisisin isimli bir alkaloit bulunur Yumrularında da kolisisin, imdin, yağ, nişasta, sakaroz bulunmaktadır. İdrar söktürür, kabızlığı giderir. Kesinlikle tavsiye edilen miktardan fazla kullanılmamalıdır. Çiğdem tohumu ve yumrusundan hazırlanan preparatlar uzun zamandan beri damla hastalığına karşı kullanılmaktadır.
 
Nefis Ve Lezzetli Antep Mutfağı'ndan Süper Bir Tarif Olan Yoğurtlu Çiğdem Aşı Tarifi
Yoğurtlu Çiğdem Aşı Kullanılan Malzemeler
 
*     2 Kg Çiğdem Kökü 
*     500 G Parça Et 
*     1/2 Bardak Nohut 
*     1 Adet Soğan 
*     5-6 Bardak Su 
*     1,5 Tatlı Kaşığı Tuz 
*     3 Kâse (Bardak) Süzme Yoğurt 
*     1 Adet Yumurta 
*     2 Yemek Kaşığı Tereyağı Veya Zeytinyağı 1 Yemek Kaşığı Haspir 
*     1/2 Tatlı Kaşığı Karabiber 
 
Yoğurtlu Çiğdem Aşı Yapılış Tarifi
Nohudu ayıklayın ve bir gece önceden ıslatın. 
Eti yıkayın ve üstünü aşacak kadar su ile tencereye koyun. 
Kaynamaya başlayınca suyun üzerinde oluşan köpükleri etin suyuna karıştırmadan kevgirle toplayıp alın. 
Soğanı ince ince kıyın, nohut ve tuz ile birlikte tencereye ekleyin. 
Çiğdem yumrularının dış zarlarını soyun ve saplarını temizleyip yıkayın. 
 
TAVUK YEMEKLERİEt ve nohut iyice pişince çiğdemleri tencereye ekleyin. 
Yoğurdu yumurta ile pürüzsüz olana kadar karıştırın. 
Kısık ateşte sürekli aynı yöne doğru karıştırarak ısıtın. 
Yoğurdu ısıtırken içine azar azar yemeğin pişme suyundan ilâve edin ve iyice ısınıp kabarmaya başlayınca karıştırarak yemeğe ekleyin. 
Karıştırmaya devam ederek bir iki taşım kaynatın ve altını kapatın. 
Tereyağı veya zeytinyağını küçük bir tavada kızdırın. 
Haspir ve karabiberi ekleyin. Çiğdem aşının üstüne gezdirin ve servis yapın. 
 
Yoğurtlu Çiğdem Aşı Not: 
Çiğdem aşına haspir konur ama bulamayan nane de kullanabilir. Yoğurtlu çiğdem aşı bahar mevsiminin artık tamamen kaybolmaya yüz tutmuş yemeklerinden biridir. Eskiden pazarlara getirilip demetler halinde satılan çiğdemi bugün bulmak çok zor. Çok nadir de olsa, meraklısı ya toplatıyor ya da arayıp buluyor. Çiğdem çiçeğinin yumru kök kısmı yemekte kullanılıyor. Çiğdem yumrusu pişince taze kestaneye benzer bir doku ve lezzet kazanıyor.
 
Çiğdemin Faydaları, Çiğdem Hangi Hastalıklara İyi Gelir
ahmur çiçeği olarak da anılan bu Bitki çok bilinen ve bahçelerde süs amaçlı kullanılan bir bitkidir. Bağımsız olarak kır bölgelerinde de yetişen bu bitkinin çeşitli renkleri olabilir. Tohumu, çiçeği ve soğanı şifa niyetine kullanılır.
 
Soğanı olduğundan zambakgillerden bir bitki çiçek türüdür. Yalnız çiçekleri zehirli olabilmektedir. Soğanı yazın sonunda toplanır.
Çiçekleri sonbaharın ilk günlerinde toplanırken soğanının toplanması için olgunlaşmasının beklenmesi gerekir. Çiğdemin soğanı güneşlik yerlerde kurutulabileceği gibi isteğe göre fırınlarda da kurutulabilir.
 

OSMANLI ŞERBETLERİ

Bu bitkinin içeriğinde zamk, şeker ve nişasta içeren maddelerin yanı sıra colchicin adlı zehir içerikli bir Maddede bulunmaktadır.
Çiğdemin zehirli olmayan hiçbir kısmı yoktur. Hekimlere danışılmadan kullanılması zarar getirir. Tohum ve çiçeklerinin şifa verdiği birçok şey vardır.
 
Kabızlığın sökülerek ishal edecek kadar etkisi vardır. İdrarın sökülmesine çok çabuk etki eder. Nikriz rahatsızlıklarında vücuttaki Ağrıların dindirilmesinde kullanılır ve çok fayda sağlar.
 
Balgam şikayeti olanların balgamını sökerek hem soluk almalarını, rahat öksürmelerini ve kolay yemekyemelerini sağlar. Bu şifalı bitkiden içeriği nedeniyle zehirlenmemek için bir defada öteden beri kullanılan miktarı en çok 4 gramdır. Bu miktarı kesinlikle geçmemek gerekir.
 
İç organların yaşadığı hemen tüm ağrı türlerini yatıştırıcı ve giderici bir etkisi vardır. Zaten enfeksiyonlarla uğraşan organların ağrısını dindirerek bağışıklık sisteminin daha etkin çalışmasını ve kişinin moralinin düzgün olmasını sağlar.
 

Dış organların daha güzel ve diri görünmesi için çiğdemin yağı kullanılabilir. Merhem haline getirilebilirse o da aynı işlevi görür.
Zor gerçekleşecek doğumlarda eskiden anne adayına yaklaşık 9 gram kadar içirilirdi. Bu zor gerçekleşmesi beklenen doğumların kolay atlatılmasını sağlamaktaydı. O zamanlar zor doğum olarak adlandırılan doğumlar, annenin yaşı veya çoklu gebelik yüzünden olanlardı.
 


Türk Aşçı Haberleri Ve Güncel Mutfak Haberleri Not::
Eğer sizde mesleki haberinizin yada tarifinizin web sitemizde yayınlanmasını istiyorsanız; "Haberini Yada Tarifini Paylaş" sayfamızdaki kriterlere uygun bir şekilde uygun içeriklerinizi bize gönderebilirsiniz. Türk Aşçı Haberleri internet sitesinde yayınlanan yazı, haber, röportaj, fotoğraf, resim, sesli veya görüntülü şair içeriklerle ilgili telif hakları www.turkascihaberleri.com 'a aittir. Bu içeriklerin iktibas hakkı saklıdır. İlgili haber kopyalanarak başka bir site tarafından yayınlanmaya ihtiyaç duyulduğu takdirde kaynak gösterilerek ve web sitemize link verilerek kullanıması mümkündür.


  • Facebook'ta paylaş

Bu Habere Yorum Yap

   
 
 

Benzer Haberler