Taze Kekik

Taze Kekik "zahter" Salatası

Taze Kekik "zahter" Salatası Anadolu mutfak kültüründe ve yöresel mutfaklarımızda yapılan bir salata çeşitidir. "zahter" Salatası Özellikle doğu mutfağımızda ve güneydoğu mutfağımızda...

Taze Kekik "zahter" Salatası Anadolu mutfak kültüründe ve yöresel mutfaklarımızda yapılan bir salata çeşitidir. "zahter" Salatası Özellikle doğu mutfağımızda ve güneydoğu mutfağımızda sevilen bir salatadır. 
 
Diğer adı da zahter salatası olan kekik salatasının, fotoğrafda olduğu gibi diri ve canlı göründüğüne bakmayın. Henüz denememiş olanlar  için söylüyorum yani yapacak olursanız fotoğraf sizde ayni şeyi yapmalısınız.
 
Siz kekiği yıkadıktan sonra az tuzla biraz ovar ve o acımsı suyunu aktırsanız daha iyi olur ama ben tuzla ovmaya pek gerek duymuyoruz ve o acımsılığı sevmeyebilirsiniz.
 
Mevsim zamanında bu nefis kekik salatasını bi deneyin, eminiz çok beğeneceksiniz.
 
Taze Kekik Salatası “zahter salatası”
Taze Kekik Salatası İçin Malzemeler
 
*     1 Demet taze kekik
*     2 Orta by domates
*     2-3 dal taze soğan
*     1 diş sarımsak
*     Mazydanoz
*     Zeytinyağ
*     1 yemek kaşığı nar ekşisi ve biraz limon suyu
*     Tuz
 
ÇORBALARTaze Kekik Salatası Hazırlanış Tarifi
Kekiğin yaprakları kopartılır ve bol suda yıkanır.
Az tuzla birkaç saniye ovulur ve bir kez suda yıkanıp süzülür.
Doğranmış domatesi, maydanozu, soğanı ve ezilmiş sarımsağıda eklenir.
Damak tadınıza göre zeytinyağı, tuzu ve limon suyuda ilave edildikten sonra karıştırılır ve servis edilir.
 
Taze Kekik Salatası Not:
Kekik çabuk kararır ve bu yüzden tuzunu ve limonu servis etmeden hemen önce ilave edip karıştırın.
 
Türk Aşçı Haberleri !!! Alternatif Videolu Tarif !!!;
Mevcut yazılı nefis tarif ile “bağlantısı olmayan” alternatif lezzet zengini ikinci bir videolu tarif seçeneğini 'de sizlere sunmak istedik. Yapmış olduğumuz bir araştırmada bu “nefis yemek tarifini” ve  uygulamasını uygun bulduğumuz “Taze Kekik "zahter" Salatası” ile ilgili alternatif video sunumundan ‘da faydalanabilirsiniz. Videodaki meslektaşımıza teşekkür eder, mutfağımız adına çalışmalarında başarılar dileriz.
 
 
Türk Aşçı Haberleri Olarak;
Sizler için hazırlamış olduğumuz bu nefis ve lezzetli yemek tarifini denediğinizde sayfanın en altında bulunan yorumlar bölümüne düşüncelerinizi yazarak bizimle paylaşmanızı ümit ederiz… 
 
Zahterin faydaları nelerdir?
Narin, hoş kokusuyla zahter yaygın olarak Doğu Avrupa ve Amerikan mutfaklarında kullanılan popüler bir ot haline gelmiştir. Botanik olarak, lamiaceae ailesine aittir ve Latince ismi satureja hortensis olarak bilinmektedir. Farklı iklim koşullarına uyum sağlayabilen zahter, büyümek için güneşe ihtiyaç duymaktadır. Genelde yüksekliği yaklaşık 40-60 santimetreye ulaşabilmektedir.
 
Bitkinin koyu yeşil, düzgün yaprakları ve küçük mor çiçekler açar. Birkaç yabancı çeşidi dışında bahçe zahterleri de bulunmaktadır. Özellikle bitkisel bir çay olarak kullanılmaktadır. Akdeniz ve Orta Doğu ülkelerinde yetişen ve yüksek uçucu yağ içeren zahter, karvakrol ve timol kimyasal bileşiklerini barındırmaktadır.
 
Zahterin Sağlığa Olan Faydaları
Genel sağlık için faydalıdır: Zahter baş ağrısı, kolik, öksürük ve mide bozuklukları gibi bir dizi sağlık rahatsızlıkları tedavi etmek için kullanılır. Bu bitki tüberküloz hastalığının tedavisinde bile etkili olabilmektedir. İçine biraz bal katılarak hazırlanan zahter çayı öksürük gibi durumlarda faydalı olabilmektedir. Eğer rahatsız edici öksürük nöbetleri geçiriyorsanız, hemen kendinize bir fincan zahter çayı hazırlamalısınız.
 
 
Zahter Kolesterolü düşürür:
Birçok açıdan fayda sağlayabilen zahter bitkisi, antioksidan özellikler göstermektedir. Aynı zamanda, iyi bir lif kaynağı olan zahter bitkisi kötü kolesterolü düşürmek için yardımcı olabilmektedir. Diğer yandan, vücuttaki iyi kolesterol düzeylerini de artırmaktadır. Büyük miktarda B vitamini, demir, kalsiyum ve çinko içeren zahter, sağlığı desteklemektedir.
 
Zahter Enfeksiyonlarla mücadele eder: 
Zahter mantar enfeksiyonları ile mücadeleye yardımcı olabilecek birçok özelliğe sahiptir. E. coli ve Ballus gibi bakterilerle mücadele için yararlı olan antibakteriyel özelliklerini sunmaktadır. Hem mantar sorunlarından kurtulmak hem de nefesi açmak için zahter bitkisiyle hazırlanmış suları kullanabilirsiniz.
 
ETLİ YEMEKLERZahter Vitamin ve mineraller açısından zengindir: 
Birkaç temel mineraller ve vitaminler bakımından zengin olan zahter, aynı zamanda, optimum sağlık sağlanmasına yardımcı olmaktadır. Zahter yaprakları potasyum, demir, kalsiyum, magnezyum, manganez, çinko ve selenyum açısından mükemmel bir kaynaktır. Potasyum, hücrelerin fonksiyonunda önemli bir rol oynamaktadır. Aynı zamanda, kalp hızı ve kan basıncına etki etmektedir. Manganez içeriği ise, antioksidan olarak çalışmaktadır. Demir bilindiği kırmızı kan hücrelerinin oluşturulması için vücut tarafından kullanılmaktadır.
 
Zahter Stresle mücadele eder: 
B vitaminleri, A vitamini, C vitamini, tiamin ve piridoksin gibi çeşitli vitaminleri barındırmaktadır. Zahter kuru bir biçimde tüketildiğinde içerdiği piridoksin sayesinde stresle mücadele etmeye yardımcı olmaktadır. GABA düzeylerine etki ederek beyinde önemli bir rol oynamaktadır.
 
Zahter Kanserden korur: 
Zahterde bulunan C vitamini antioksidan olarak çalışmakta ve serbest radikallerle mücadele etmektedir. Böylece, serbest kalmaması için iltihabı da önlemektedir. A vitamini ise diğer yandan,  sağlıklı mukus zarları ve cildin koruması için yardımcı olmaktadır. Göz sağlığı içinde iyi bir destekçi olan A vitamini, akciğer ve ağız boşluğu kanserinden de korumaktadır.
 
Zahter Soğuk algınlığı ve griple mücadele eder: 
Zahter soğuk algınlığı ve grip mevsiminde bir çay olarak kullanılabilmektedir. Bu bitkisel çay soğuk algınlığı ya da gribe yakalanma şansını azaltabilmektedir. Zahter yatıştırıcı yağlar içermesi sayesinde soğuk algınlığı ve grip sırasında yaşanan boğaz ağrısı, boğaz kaşıntısı ve öksürükle mücadele edebilmektedir.
 
Zahter Sindirim sistemini destekler: 
Zahter ile hazırlanan çay bozuk mide, şişkinlik ve ishal için rahatlatıcı bir özellik göstererek sindirim sistemini desteklemektedir. Özellikle, ishali önlemek için bir tonik olarak kullanılabilmektedir. Hafif bir diüretik olan zahter, idrar söktürücü olarak fayda sağlamaktadır. Zahter çayı içmek ayrıca sağlıklı bir karaciğer ve mesane sağlığı için de son derece etkilidir.


Türk Aşçı Haberleri Ve Güncel Mutfak Haberleri Not::
Eğer sizde mesleki haberinizin yada tarifinizin web sitemizde yayınlanmasını istiyorsanız; "Haberini Yada Tarifini Paylaş" sayfamızdaki kriterlere uygun bir şekilde uygun içeriklerinizi bize gönderebilirsiniz. Türk Aşçı Haberleri internet sitesinde yayınlanan yazı, haber, röportaj, fotoğraf, resim, sesli veya görüntülü şair içeriklerle ilgili telif hakları www.turkascihaberleri.com 'a aittir. Bu içeriklerin iktibas hakkı saklıdır. İlgili haber kopyalanarak başka bir site tarafından yayınlanmaya ihtiyaç duyulduğu takdirde kaynak gösterilerek ve web sitemize link verilerek kullanıması mümkündür.


  • Facebook'ta paylaş

Bu Habere Yorum Yap

Benzer Haberler