Aşçı Kimdir, Aşçı Ne İş Yapar?

Aşçı Kimdir, Aşçı Ne İş Yapar?

Aşçının görevleri; Yiyeceklerin hazırlanması esnasında bütün gerekli araç gereçlerin malzemelerin...

Aşçı Kimdir, Aşçı Ne İş Yapar?
İnsanların açlık ihtiyacının giderilmesi amacıyla her gün düzenli olarak gerekli yiyeceklerin belli bir plan çerçevesinde, bilgi ve tecrübesini kullanarak hijyen kurallarıyla birleştirerek servise hazır duruma getiren kişi aşçı adı verilir.
 
Aşçının görevleri;
Yiyeceklerin hazırlanması esnasında bütün gerekli araç gereçlerin malzemelerin kontrolünü sağlamak,
Hazırlanacak yemek için gerekli olan malzemelerin nasıl hazırlanacağını nereden temin edileceğini yardımcılarına anlatmak,
Hazırlanacak yemekler kullanacağı malzemeleri tarife uygun biçimde tencere tavaya ya da karavanaya koymak,
Yapacağı yemeğin türüne göre gerekli her türlü malzeme ve aracı hazır hale getirmek, hazırlanmak istenen yemeği pişirme işlemi bittikten sonra frigo içinde bekletmek,
 
COĞRAFİ İŞARETLERServis yapılması gereken yemekleri sıcak ortamları koyup saklamak, sipariş alınan yemekleri hazırlamak,
Gerektiği durumlarda bizzat yemekleri tabakları kendisi yerleştirerek servise hazır hale getirmek,
Mutfakta kullanılan her türlü araç gereçleri bakımını ve temizliğini yapmak ve yaptırmak,
 
Aşçıların kullandığı alet araç gereçler;
Her türlü mutfak araç ve gereçleri sayılabilir. Bunlar; bıçak, fritöz, ocak, fırın, karavana, mikser, rende ve benzerleri. Ayrıca işini kolaylaştıracak olan ekmek yapma, hamur yoğurma, ekmek kesme ve salam kıyma makinası, buharlı islim cihazı, dondurma kesici gibi doğrayıcı ve kesici cihazlar da aşçıların kullandığı araçlar arasında sayılabilir.
Aşçı olabilmek için gerekli özellikler
 
yeme içme ile ilgili olmak
iyi bir damak tadı sahibi olmak
güçlü ve sağlıklı bir beden yapısına sahip olmak
koku alma tat alma duyularının gelişmiş olması
titiz, sorumluluk sahibi ve hijyen kurallarına uyan biri olmak
iş planlama uygulama yeteneğine sahip olmak
 
hızlı ve çabuk karar verebilmek
anlayışı, güleryüzlü, yardımsever
yaratıcı üretici fikirler elde etmek
disiplinli, düzenli arkadaşlarıyla iletişimi iyi olması gerekir.
Çalışma ortamları şartları
 
Aşçılar sürekli yemek hazırlanan bölümde görev yaptıkları için sıcak ve nemli ortamlarda bulunmak durumdadırlar, çalışırken mesleğin gerektirdiği önlük adı verilen özel kıyafetler giymek zorundadırlar, zaman zaman işçilerle işveren arasında iletişim görevini üstlenir, yeme içme işleri çoğu zaman gündüz yapıldığı için gündüz yapılan bir meslek gibi düşünse de bazı durumlarda sabaha kadar çalıştığı ortamlar oluşabilir.
 
TESCİLLİ YEMEKLERAşçının iş bulma imkanı ve Aşçının maaşı
Otel, turizm bölgelerinden çalışan bu meslek erbabı kişiler için oldukça fazla iş bulma imkanı düşünülse de sezonluk bir çalışma dönemi olduğunu da göz önünde bulundurmak gerekir. Alınması gereken eğitim meslek liseleri çok programlı liselerin gıda teknolojisi, mutfak hizmetleri bölümlerinde alınır. Ayrıca yükselmek isteyenler üniversitelerin ilgili bölümlerinden kendini geliştirebilirler. Ayrıca Turizm Bakanlığı’na bağlı eğitim merkezlerinde işgücü yetiştirme kurslarında, halk eğitim merkezlerinin açtığı kurslar sayesinde aşçılık mesleği hızlı bir şekilde öğrenilebilir.
 
Eğitimler sonunda çıraklık eğitimini bitirenlere kalfalık belgesi verilir, meslek lisesini bitirenlere de teknisyen ünvanı verilir. Ayrıca Türkiye İş Kurumu ve Turizm Bakanlığı tarafından açılan kursları bitirenlere de sertifika verilip aşçı ünvanı verilir.
 
Aşçının Çalışma alanları ve Aşçının iş imkanları
Günümüz insanlar hazırcılığa alıştığı için evde bile yeme içme alışkanlığı kaybedilmek üzere. Bu sebeple bu meslekte oldukça fazla para olduğu söylenebilir. Ancak her meslekte olduğu gibi işini en iyi şekilde yapanların para kazanabileceğini söylüyoruz.
 
Aşçı olanların iş bulma alanları;
yatılı okul mutfaklarında, hastanelerde, fabrika mutfaklarında, askeri mutfaklarda, işyeri mutfaklarında, yemek fabrikalarında, otel mutfaklarında, açık büfelerde ve benzer her türlü günlük yeme içme ile ilgili açılan kurum ve kuruluşlarda sayısız iş bulma imkanları mevcuttur. Yerine göre kendini kanıtlamış bir aşçı oldukça fahiş fiyat ücret alabilmektedir.


Türk Aşçı Haberleri Ve Güncel Mutfak Haberleri Not::
Eğer sizde mesleki haberinizin yada tarifinizin web sitemizde yayınlanmasını istiyorsanız; "Haberini Yada Tarifini Paylaş" sayfamızdaki kriterlere uygun bir şekilde uygun içeriklerinizi bize gönderebilirsiniz. Türk Aşçı Haberleri internet sitesinde yayınlanan yazı, haber, röportaj, fotoğraf, resim, sesli veya görüntülü şair içeriklerle ilgili telif hakları www.turkascihaberleri.com 'a aittir. Bu içeriklerin iktibas hakkı saklıdır. İlgili haber kopyalanarak başka bir site tarafından yayınlanmaya ihtiyaç duyulduğu takdirde kaynak gösterilerek ve web sitemize link verilerek kullanıması mümkündür.


  • Facebook'ta paylaş

Bu Habere Yorum Yap

   
 
 

Benzer Haberler