Havuçlu Muffin Tarifi


Havuçlu Muffin Tarifi


Girdiği her tarife ayrı bir lezzet katan tarçının havuçla olan uyumu dillere destan! Beş çayına en çok yakışan muffinler için. Tarçın için insanlık tarihinin bilinen en eski baharatı dersek yanlış...

Evliya Çelebinin Ve Yabancı Seyyahların Kayıtlarında Osmanlı Saray Mutfağında “Havuç” Hakkında Bazı Dipnotlar;
 
Bir başka örnek ise Hasankeyfliler ve Siirtliler arasında geçen sürtüşmedir. Hasankeyf in büyük şalgamı Siirt'e hediye yollanınca, Siirtliler, büyük kırmızı havuçlarından birini Hasankeyf in şalgamında delik açıp içine sokup geri yollamışlar. Bu hakaret üzerine Hasankeyfliler Siirt'e saldırmışlar [IV 329, V 6]. Bu hikaye Evliya Çelebi'nin hoşuna gitmiş olacak ki iki yerde anlatıyor.
 
Elma dolması, etli ayva dolması ve kavun dolması Osmanlıdan önce Abbasî Arap mutfağında var. Dolmalar Arap mutfağından geliyor. Bamya ve havuç dolması bile var..!
 

YÖRESEL MUTFAKLAR

Söz gelimi dolma çeşitlerini şöyle anlatır:
“Taze kabakların, patlıcanların içi oyulur ve ince kıyılmış koyun eti ile doldurulur. Sarımsak, baharat ve tuz ilave edilir, sade suda pişirilir. Bu tür yemeklerin üzerine yoğurt dökerler.
Havuçları da aynı şekilde dolduruyorlar. Kıymayı asma yaprağının içine koyup elmalı börek tatlısı gibi pişiriyorlar. Sarılan yaprakların altına ekşi erik koyup suda pişiriyorlar. Bu da Türklerin nezdinde pek makbul bir yemekmiş. Bu maksatla her yerde yaprak satılıyor.
 
Girdiği her tarife ayrı bir lezzet katan tarçının havuçla olan uyumu dillere destan! Beş çayına en çok yakışan muffinler için.
Tarçın için insanlık tarihinin bilinen en eski baharatı dersek yanlış olmaz herhalde...
Güney Asya, Orta Amerika ve Brezilya'da yetişen ağaç kabuklarının soyulup iç kısmının kurutulmasıyla elde edilen tarçın, Osmanlı mutfağında da sık sık kullanılırdı. Girdiği her yemeğe ayrı bir lezzet katan tarçının havuçla olan mükemmel uyumu ise dillere destan! "Havuçlu Tarifler"
 
Havuçlu Muffin Kullanılan Malzemeler
*     4 adet yumurta

*     2 su bardağı şeker

*     2 su bardağı un

*     1 su bardağı sıvıyağ

*     4 adet havuç rendesi

*     1 kase ceviz

*     2,5 çay kaşığı tarçın

*     1 paket kabartma tozu
 
Havuçlu Muffin Hazırlanış Tarifi
Öncelikle 4 adet yumurta ile şeker çırpılır.
Kuru malzemeler sırasıyla un, kabartma tozu, rendelenmiş havuçlar, tarçın ve en son rondodan geçirilmiş (iri parçalı olması daha leziz yapacaktır) ceviz eklenerek bir kez daha çırpılır. 
Son olarak sıvıyağ eklenir spatula yardımıyla bir kez karıştırılır.
Dilerseniz kek kalıbına dilerseniz de muffin kalıplarına koyduğunuz kek karışımını 175 derecede 40-45 dakika pişirmeniz yeterli olacaktır.
 
OSMANLI SARAY MUTFAĞIHavuçlu Muffin Püf Noktası
Havuç, tarçın ve ceviz içerdiği için oldukça yoğun aromalı ama bir o kadar da hafif bir muffin olacak.
Üzerine sadece karamelize olmuş ceviz parçacığı koyun yeter...
(Cevizi karamelize yapmak için; tavaya bir parça esmer ya da beyaz şeker koyup birazcık da bal ekleyin ve cevizleri arkalı önlü bir kere çevirin yeter)
 
Havucun Besin Değerleri
Havuç kolay yetişen, lezzetli ve yüksek besin değerlerine sahip bir sebze. Hem çocuklar hem de yetişkinler tatlı bir besin olması ve çıtır çıtır dokusu sâyesinde havucu severler. Bu yüzden havucun yıl boyunca tüketilen, popüler bir sebze olmasına şaşırmamak lazım. 
 
Her ne kadar bütün yıl havucu manavlarda görseniz de, yaz ve sonbaharda çıkan yerli havuçlar en tazesi ve en lezzetli olanları. Havucun gözler için çok faydalı olduğunu duymuşsunuzdur. Ama havucun faydaları bununla bitmiyor. Havucun faydalarına geçmeden önce besin değerlerine bir göz atalım.
 
Yaşam editörleri tarafından hazırlanan hastalık kartlari ilgili hastalığa ait en çok merak edilen sorulara kısaca yanıt verir. Havuçta A vitamini, K vitamini,  C vitamini, B6 vitamini, potasyum, folik asit, niasin ve tiamin bulunur.
 
Havuç Kaç Kaloridir?
Orta büyüklükteki bir havuç (61 gram) 25 kaloridir.

 



Türk Aşçı Haberleri Ve Güncel Mutfak Haberleri Not::
Eğer sizde mesleki haberinizin yada tarifinizin web sitemizde yayınlanmasını istiyorsanız; "Haberini Yada Tarifini Paylaş" sayfamızdaki kriterlere uygun bir şekilde uygun içeriklerinizi bize gönderebilirsiniz. Türk Aşçı Haberleri internet sitesinde yayınlanan yazı, haber, röportaj, fotoğraf, resim, sesli veya görüntülü şair içeriklerle ilgili telif hakları www.turkascihaberleri.com 'a aittir. Bu içeriklerin iktibas hakkı saklıdır. İlgili haber kopyalanarak başka bir site tarafından yayınlanmaya ihtiyaç duyulduğu takdirde kaynak gösterilerek ve web sitemize link verilerek kullanıması mümkündür.


  • Facebook'ta paylaş

Bu Habere Yorum Yap

Benzer Haberler