Pezik Kökü Turşusu Tarifi

Pezik Kökü Turşusu Tarifi

Pazı Sapı, Dal Turşusu, pazı sapı kökü turşusu, “pezük” sadece turşu olarak ta değil, farklı çeşitlerde yapılan yemekler, iştah açıcılar, yumurtalı yemekler ve salatalarda da kullanılmaktadır.

Tarihi lezzet miraslarımızdan Pezik Kökü Turşusu; Geleneksel Türk Mutfağı ve Yöresel Mutfaklar da (özellikle Anadolu ve İstanbul mutfağın da) ahalinin her kesiminde basit ve önemli bir yer teşkil eden bir Turşu çeşididir. Pazı Sapı, Dal Turşusu, pazı sapı kökü turşusu, “pezük” sadece turşu olarak ta değil, farklı çeşitlerde yapılan yemekler, iştah açıcılar, yumurtalı yemekler ve salatalarda da kullanılmaktadır. Türk Aşçı Haberleri olarak bu geleneksel lezzetimizin tarifini sizler için hazırladık. 
 
Pezik Kökü Turşusu Tarifi
Kullanılacak Malzemeler (4 Kişilik)
 
*    1 Kg Pezik Kökü
*    1 Baş Sarımsak
*    1 Çay Bardağı Sirke
*    Kırmızı Biber, Kaya Tuzu
 
Pezik Kökü Yapılış Tarifi
Pezik kökleri yıkanır, haşlanır.
Soğuduktan sonra temiz bir cam kavanoza yerleştirilir.
Üzerine sirke, biber, tuz ve sarımsaklar ilave edilir.
Serin, ışık almayan bir yerde saklanır.
Arzuya göre 5-10 gün içinde tüketilmeye başlanır.
 
TESCİLLİ YEMEKLERPezik Nedir?
Pancar bitkisini hepimiz biliriz. Toplumumuzda sıkça tüketilen ve genellikle turşusu yapılan son derece faydalı bir ılıman iklim bitkisidir. Pezik, pancarın toprak üstünde kalan sapıdır. Pazı ise yaprağıdır.  Değeri çokça bilinmeyen, hatta kesilip atılan bu parçanın yani peziğin faydaları ortaya çıkınca gündemi oldukça meşgul etmeye başladı. Pezik turşusunun tüketimi, pancar turşusu kadar yaygın olmasa da dillerden düşmeyen faydaları son günlerde pezik turşusunu hatta çiğ ve hafif haşlanmış olarak tüketimini bir anda yaygınlaştırdı. Peki, hangi faydalarından dolayı pezik bu kadar popüler hale geldi?
 
Sinir Yatıştırıcısı Pezik!
Sosyal ve aile hayatımızın hemen hemen her aşamasında yaşanılan sorunlar ve aksaklıklar, ister istemez bizleri stresi bol bir hayatın içine çekiyor. Stres ise artık günümüzde sayamayacağımız kadar fazla hastalığın doğrudan veya dolaylı olarak tetikleyicisi konumundadır. Yani çağın hastalığıdır! Dolayısıyla insanlar da stresten uzak durmanın ve etkilerini en aza indirgemenin yollarını aramaya başladı.
 
Ağrı kesiciler, antibiyotikler ve sakinleştiriciler gibi yığınla kimyasalların hayatımıza girmesine rağmen stresin etkilerini bitirmek için son günlerde birçok bitkinin adı geçiyor. İşte pezik de bu bitkilerden biri! İçinde bulundurduğu B vitamini, B6 vitamini ve fosfor sayesinde strese iyi geldiği ve sakinleştirici bir etkiye sahip olduğu söyleniyor. Stresi az, sakin günleri bol bir hayat için peziği mutlaka denemelisiniz.
 
Pezik İle Karaciğer
İçerdiği B ve B6 vitaminleri sayesinde karaciğer hastalıklarına karşı koruyucu bir etkisi olduğu düşünülen pezik, ayrıca karaciğere bağlı hastalıkların tedavisinde de etkili olduğu söyleniyor.
 
Sindirim Bozuklukları Ve Pezik
Çok miktarda vitamin ve fosfor içerdiği bilinen pezik sindirime faydalı olduğu söyleniyor. İçerdiği yüksek oranda lif miktarı ile sindirim sistemini güçlendirip, vücudumuzdaki atıklardan kurtulmaya yardımcı olduğu biliniyor. Bunun için çiğ olarak salatalarda veya hafif haşlanmış olarak tüketilebilir.
 
TÜRK MUTFAĞIKanser ve Pezik
Birçok hastalığın koruyucusu olduğu söylenen doğa mucizesi pezik, Avrupa’da yapılan bazı araştırmalara göre kanser, lösemi ve vereme karşı koruyucu etkisi kanıtlanmış ve tedavisinde de yardımcı olduğu söyleniyor.
Sivilcelere Veda!
Peziğin bir başka mucizesi ise cilt bakımı ve sivilcelere karşı gösterdiği etki. Gençler, ergenlik dönemleri kabusu olan sivilceler için son zamanlarda pezik kullanmaya başladı. Haşlanıp iyice ezilen pezik macun kıvamına geldikten sonra maske yapılarak kullanılıyor. Son derece doğal olan bu yöntemin faydasını göreceksiniz.
 
Kalp Damar Sağlığı Uzmanı Pezik!
Pezik içerdiği betalain grubunu madde sayesinde hücre, enzim ve proteinleri korur. Bu madde sadece kalp ve damar dostu değil diğer tüm iç organlar korunmasına yardımcı olur. Ayrıca damarların genişlemesini sağlayarak tansiyon düşürücü etkisi olduğu söylenebilir.


Türk Aşçı Haberleri Ve Güncel Mutfak Haberleri Not::
Eğer sizde mesleki haberinizin yada tarifinizin web sitemizde yayınlanmasını istiyorsanız; "Haberini Yada Tarifini Paylaş" sayfamızdaki kriterlere uygun bir şekilde uygun içeriklerinizi bize gönderebilirsiniz. Türk Aşçı Haberleri internet sitesinde yayınlanan yazı, haber, röportaj, fotoğraf, resim, sesli veya görüntülü şair içeriklerle ilgili telif hakları www.turkascihaberleri.com 'a aittir. Bu içeriklerin iktibas hakkı saklıdır. İlgili haber kopyalanarak başka bir site tarafından yayınlanmaya ihtiyaç duyulduğu takdirde kaynak gösterilerek ve web sitemize link verilerek kullanıması mümkündür.


  • Facebook'ta paylaş

Bu Habere Yorum Yap

   
 
 

Benzer Haberler