Tilkişen Kavurması

Tilkişen Kavurması

Tilkişen otu, Kedirgen otu olarak halk arasında cogunlukta Dilfilcan otu bitkisi olarak ta bilinen...

Tilkişen otu, Kedirgen otu olarak halk arasında cogunlukta Dilfilcan otu bitkisi olarak ta bilinen sebze; Osmanlı ve Türk mutfağı ve geleneksel Türk mutfağında da sıklıkla yöresel yemeklerde kullanılan sebzelerden biridir. Bu sebzelerden geleneksel mutfaklarımızda ve bölgesel mutfaklarımızda birçok yemek çeşitleri, salatalar, iştah açıcılar, yoğurtlular, zeytinyağlılar ve soğuk mezelerimiz yöresel yemekler adı altında bir çok farklı çeşitlerde yapılmaktadır.
 
Türk aşçı haberleri olarak size bu yemek tarifimizde Sarmaşık otu nedir? Tilkişen otu nerede yetişir, Dilfilcan otunun faydaları nelerdir? Konularında bilgilendirmek istiyoruz. Türk aşçı haberleri olarak sizlere sunmuş olduğumuz yemek tarifleri hakkında negatif yada pozitif yorumlarınızı belirtirseniz seviniriz.
 
Tilkişen Kavurması (Sarmaşık) Tarifi
Kullanılacak Malzemeler
 
*    2 Demet Tilkişen
*    8-10 Adet Taze Soğan
*    3-4 Adet Taze Sarımsak
*    2 Adet Kuru Soğan
*    1 Çay Bardağı Zeytinyağı
*    3-4 Adet Yumurta
*    1 Tatlı Kaşığı Domates Salçası (İstenirse)
*    1 Çay Kaşığı Pul Biber
 
OSMANLI VE TÜRK TATLILARITilkişen Kavurması Yapılış Tarifi
Tilkişenler elde yarım santim kalınlığında kırılır, yıkanıp suyu süzülür.
Taze soğan ve sarımsaklar ayıklanıp yıkanarak ince ince kıyılır.
Kuru soğanlar yemeklik doğranır.
Tavada zeytinyağı kızdırılıp yemeklik doğranmış kuru soğanlar sarartılır.
İnce kıyılmış taze soğan, taze sarımsaklar ilave edilip 3-5 dakika kavrulur.
Üzerine tilkişenler ilave edilip, tuzu konulur, ara sıra karıştırılarak yumuşayıncaya kadar kavrulur.
İstenirse salça ilave edilip kavrulur.
Yumurtalar ayrı bir kapta çırpılarak ilave edilir, karıştırılarak 5 dakika kavrulur.
Servis tabağına alınarak üzerine pul biber serpilip servis edilir.
 
Kedirgen (Tilkişen) Nedir?
Kedirgen otu daha çok ege bölgesinde tanınan yabani kuşkonmaz otudur. Tilkişen ve sarmaşık olarak ‘ta bilinir. Tilkişen’in Fethiye’de ki adı Dilkemendir. özellikle ege bölgesinin dik yamaçlarında kendiliğinden yetişen toplaması oldukça güç bir bitkidir. yumurtalı kedirgen ege bölgesinde en çok tercih edilen  kedirgen yemeğidir.. aynı zamanda kedirgen otunun kavurması ve salatası da yapılmaktadır.
 
Birçok hastalığa karşı panzehir olarak bilinen kedirgenin, kış döneminden bahar dönemine geçişte Vücudun hastalıklara karşı korunmasına  katkı sağladı belirtiliyor. Aydın ve çevresinde oldukça çok talep gören kedirgen otu aynı zamanda Aydın ilinin kırsal kesiminde oturan bir çok insanın geçim kaynağıdır.
 
Kedirgen (Tilkişen) Otunun İki Çeşidi Vardır;
Dilfilcan: 
Sürgün uçları yapraksızdır. Rengi kahverengidir. Bitkisi yeşil ince ve dikenlidir.
 
Sarmaşık: 
Sürgünleri ileri derecede olgunlaştığında yaprakları çıkar. Rengi yeşil tonlarıdır. Dere kenarlarında ve nemli yerlerde yetişir. Her ikisi de yaygın olarak tavada yumurtalı yemek olarak ve ayrıca sulu çorbası da yapılarak tüketilir.
 
Tilkişen dikenli olan  çalısının köklerinden bahar aylarında çıkar. Eğer koparılmazlarsa çıkan bu filizler de çalı formunu alırlar. Taze olan filizler (tilkişen) toplanarak yenilebilir.Üşütmeye karşı tilkişen kaynatılıp suyu içildiğinde üşütmeye iyi geldiği, dikenli çalı kısmının kaynatılıp suyunda banyo yapıldığında da alerjiye iyi geldiği söyleniyor.


Türk Aşçı Haberleri Ve Güncel Mutfak Haberleri Not::
Eğer sizde mesleki haberinizin yada tarifinizin web sitemizde yayınlanmasını istiyorsanız; "Haberini Yada Tarifini Paylaş" sayfamızdaki kriterlere uygun bir şekilde uygun içeriklerinizi bize gönderebilirsiniz. Türk Aşçı Haberleri internet sitesinde yayınlanan yazı, haber, röportaj, fotoğraf, resim, sesli veya görüntülü şair içeriklerle ilgili telif hakları www.turkascihaberleri.com 'a aittir. Bu içeriklerin iktibas hakkı saklıdır. İlgili haber kopyalanarak başka bir site tarafından yayınlanmaya ihtiyaç duyulduğu takdirde kaynak gösterilerek ve web sitemize link verilerek kullanıması mümkündür.


  • Facebook'ta paylaş

Bu Habere Yorum Yap

   
 
 

Benzer Haberler