Çortutu Pancarı Tarifi

Çortutu Pancarı Tarifi

Şalgam Havucu, Şeker Pancarı, Kırmızı Pancar; Osmanlı Ve Türk Mutfağı Ve Geleneksel Türk Mutfağında Da Sıklıkla Kullanılan Sebzelerden Bazılarıdır. Bu Sebzelerden Yöresel...

Şalgam Havucu, Şeker Pancarı, Kırmızı Pancar; Osmanlı Ve Türk Mutfağı Ve Geleneksel Türk Mutfağında Da Sıklıkla Kullanılan Sebzelerden Bazılarıdır. Bu Sebzelerden Yöresel Mutfaklarımızda Ve Bölgesel Mutfaklarımızda Birçok Yemek Çeşitleri, Salatalar, İştah Açıcılar Ve Soğuk Mezeler Yöresel Yemekler Adı Altında Ahali de Yapılmaktadır. 
 
Çortutu Pancarı Tarifi
Kullanılacak Malzemeler (8 Kişilik)
 
*    250 Gram Şalgam Turşusu
*    50 Gram Bulgur
*    1 Adet Orta Boy Kuru Soğan
*    100 Gram Tereyağı
*    2 Yemek Kaşığı Salça
*    1 Tatlı Kaşığı Tuz
*    2 Su Bardağı Su
 
Çortutu Pancarı Yapılış Tarifi
1. Kuru soğan ayıklanıp yıkanıp yemeklik doğranır.
2. Tereyağı eritilir, soğanlar eklenip öldürülür, salça ilave edilir.
3. Suyu süzülmüş turşu taneleri eklenip karıştırılır.
4. 2 su bardağı su eklenip pişirilir.
5. Pişen şalgamların üzerine bulgur eklenerek yumuşayıncaya kadar pişirilir.
6. Sıcak olarak servis edilir.
 
ANTEP MUTFAĞIŞalgamın  faydaları Nelerdir?
Şalgam suyunun faydaları Nelerdir?
Ülkemize has birçok yiyecek ve içecek vardır. Bunların bazıları ilk  önce yerel bölgelerde yaygınlaşmış, sonra tüm Türkiye geneline yaygınlaşmış, daha sonrada dünyaya yayılmıştır. Buna örnek olarak şalgamı verebiliriz. Şalgam suyu, Güney Doğu ve Doğu Akdeniz bölgesine has bir içecek olmuş, daha sonrada kebablı yemeklerin ayrılmaz parçası olarak Türk insanının vazgeçilmez bir damak tadı haline gelmiştir. 
 
Şalgam Turpgiller ailesinden olan Şalgam bitkisinden yapılan Çukurova’ya özgü bir  içecektir. Kırmızı renkli, bulanık görünüşlü ve ekşimsidir. Acılı ve acısız çeşitleri mevcuttur.
 
Şalgama acı olarak genellikle acı süs biberi turşusunun suyu kullanılır.
Damak tadına göre 1/3 ila 1/6 oranında şalgama katılabilir. Ancak şalgam acısıyla karıştırıldıktan sonra fazla bekletilmemelidir, şalgam bozulabilir. O yüzden acıyı şalgamı içmeden önce katmak daha iyi olur. Şalgamla beraber siyah havuç ikram edilir. Mayalanma sürecine de dahil olmuş bu siyah havuçlar, şalgam suyunun içinde dururlar. Bunlara tane denir, yöre aksanı sebebiyle dene dendiği bilinmektedir.
 
Şalgam suyu Adana ve Tarsus’ta sadece şalgam diye ifade edilir. Şalgam genellikle kebap çeşitleriyle birlikte tüketilir.
Şalgamın anavatanı Tarsus olarak bilinir ve Tarsus’a patentlenmiştir.  Buna rağmen nüfustan dolayı en çok Adana’da tüketilir. Ermeniler tarafından ilk olarak yapıldığı söylenmektedir. Plastik şişede tadının bozulması daha kolay olduğu için genelde cam şişelerde tercih edilir.
 
Şalgam Suyunun Yapımı
Şalgam yapımında şalgam, kırmızı havuç, bulgur unu, tuz, maya ve su kullanılır. Şalgam suyunun fermantasyonu iki aşamada gerçekleşir.
Birinci aşama; ekşi maya, tuz ve su ile karıştırılarak bulgurun hamur haline getirilmesidir.
 
İkinci aşama;
bulgurun su ile ekstaraksiyonu sonucu elde edilen sıvının dilimlenmiş şalgam ve kırmızı havuç ile fermantasyonudur.
 
Şalgamın Suyunun Faydaları
İnsan sağlığı için pek çok faydaları vardır.
İştahı açar,
Laktik asit içerir, sindirimi kolaylaştırır.
B grubu vitaminleri içerir, sinirleri yatıştırır.
Mide ve karaciğere faydalıdır,
Kalsiyum, potasyum ve demir içerir, kemik ve dişleri kuvvetlendirir.
Afrodizyak özelliği vardır.
100 gramında 20 kalori olan şalgam, A–B–C vitamini içerir. Kalp, damar ve göz sağlığı için faydalıdır.
İdrar söktürücü, romatizma, nikris ağrılarına, mafsal şişliklerine, böbrek kumu ve taşının dümsine, apse, dolama, kan çıbanı, donma, ergenlik sivilceleri, egzama, göğsü yumuşatıcı, akciğer ve bronşları temizler, boğaz iltihabına, pekliğe, şeker hastalarına verilir.
 
COĞRAFİ İŞARETLERToksinleri atmaya yarayan, süt asidi, fosfor, kalsiyum, potasyum, stresi önleyip sinirleri yatıştır.
Şeker ve vitamin yönünden çok zengin olan şalgam arsenik, kalsiyum ve madeni tuzlar içerir. Kansızlık için ideal bir ilaç olup, yaprakları da kökü gibi kalsiyum demir, bakır ve iyot içerir.
Vücutta şişliklerin üstüne konduğu gibi,el ve ayağı donanlara haşlanıp lapası sürülür.
Haşlanan suyu ile saçlar yıkandığında beyazlaşmayı önler. Kökünün haşlanıp içilmesi sindirim güçlüğünü giderir. Nikris hastalığına iyi gelir.
 
 
Akciğer ve bronşları temizleyen şalgam,pekliği giderdiği gibi bazı cilt hastalıklarında da merhem gibi kullanılır.
Yaşlıların ayak üşümelerini gidermek için; kalın, etlice soyulmuş, 2 şalgam kabuğu, 1 çay bardağı ısırgan otu ile 1 litre suda haşlanıp haftada 2 gün ayaklar bu suyla yıkanır.
 
Şalgamın Suyunun Zararları
Tansiyonun olanlara fazla kullanım zararlıdır.
Hamileler kullanmamalıdır.


Türk Aşçı Haberleri Ve Güncel Mutfak Haberleri Not::
Eğer sizde mesleki haberinizin yada tarifinizin web sitemizde yayınlanmasını istiyorsanız; "Haberini Yada Tarifini Paylaş" sayfamızdaki kriterlere uygun bir şekilde uygun içeriklerinizi bize gönderebilirsiniz. Türk Aşçı Haberleri internet sitesinde yayınlanan yazı, haber, röportaj, fotoğraf, resim, sesli veya görüntülü şair içeriklerle ilgili telif hakları www.turkascihaberleri.com 'a aittir. Bu içeriklerin iktibas hakkı saklıdır. İlgili haber kopyalanarak başka bir site tarafından yayınlanmaya ihtiyaç duyulduğu takdirde kaynak gösterilerek ve web sitemize link verilerek kullanıması mümkündür.


  • Facebook'ta paylaş

Bu Habere Yorum Yap

Benzer Haberler