Ahududulu Pelte Tarifi

Ahududulu Pelte Tarifi

Pelteşîn Tarifi: Bir fincan nişasta otuz fincan su. Evvela nişasta kıl ele- kden geçe ve nişastanın kokusu...

Ahududulu Pelte ; Osmanlı saray mutfağı, Osmanlı ve Türk Mutfağı, Geleneksel Türk Mutfağı, Yöresel Yemekler ve Yöresel Mutfaklar da (özellikle doğu ve güneydoğu Anadolu bölgesi) pelte çok önemli bir yer teşkil ve kış hazırlıkları içerisindedir. 
 
Ahududulu Pelte Tarifi
Ahududulu Pelte Kullanılan Malzemeler
 
*     3 Su Bardağı Dondurulmuş Ahududu
*     2 Su Bardağı Su
*     4 Tepeleme Tatlı Kaşığı Mısır Nişastası
*     1+ 1 Su Bardağı Toz Şeker (Damak Tadına Göre Eksiltilip Fazlalaştırılabilir)
 
Nefis ve Lezzetli Osmanlı Ve Türk Tatlıları 'ndan Ahududulu Pelte Hazırlanış Tarifi
Ahududuların üzerine 2 su bardağı suyu ilave ederek çözünmesi için bir saat kadar bekliyoruz.
Blendırdan geçirip tel süzgeç ile süzüyoruz.
Nişasta ve şekeri ilave edip muhallebi kıvamında pişiriyoruz.
Ocağın altını kapattıktan sonra bir müddet daha karıştırıp hafif ılındıktan sonra kalıplara boşaltıyoruz.
Bir gece buzdolabında bekletip ertesi gün servis yapıyoruz.
 

BALIK YEMEKLERİ

Mecmuâ-İ Fevaid’de Yer Alan Tariflerden;
Pelteşîn Tarifi: 
Bir fincan nişasta otuz fincan su. Evvela nişasta kıl ele- kden geçe ve nişastanın kokusu gidince (ye kadar) kaynatıp lezzet verecek kadar şeker ve gülâb yahut çiçek suyu koyup bir miktar dahi şeker ile kay- natıp sonra bir iki adet limon suyunu pak astardan süzüp onu dahi itidal üzere koyup cüzi karıştırdıkdan sonra indirip salep fincanları ile istimal oluna.
 
Buğday nişastası nasıl elde edilir?
Bir makinede suyla birlikte ezilen buğday tanelerinden glüten ve nişasta birlikte ayrılır. Daha sonra ikincil bir işlem kullanılarak glüten ve nişasta birbirlerinden ayrılır. Burada iki yöntem uygulanır. Az miktarlar için durultma yöntemi kullanılır. Daha fazla miktarlar veya hızlı işlem için santrifüj kullanılır.
 
Bu yöntemle hızla çevrilen malzeme iç kısmı nişasta dış kısmı glüten olacak şekilde ayrılır. Nişasta buradan alınarak kurutma işlemi uygulanır. Buğday nişastası bu şekilde elde edilmiş olur.
 
Buğday nişastasının kullanım alanları
Genellikle evlerde ve gıda sektörün de gördüğümüz nişasta tekstil sanayinde de kullanılmaktadır. Gıda sektöründe birçok tatlı çeşidinde, unlu mamullerde ve çocuk mamalarında kullanılmakta. Bir başka kullanım alanı olan tekstil sanayinde pamuklu dokuma işleminde apre ve haşıl olarak kullanılmaktadır.
 
OSMANLI ŞERBETLERİBuğday nişastasının faydaları
Gıda sektöründe olduğu kadar güzelleşmeniz için de kullanabileceğiniz nişasta sağlık için de birebir. Buğday nişastası lapası göğüs ve deri hastalıklarında kullanılabilir. İltihaplanmalar ve tentürdiyot zehirlenmesi için suyla karıştırılıp içilirse zehrin vücuttan atımında faydalı olur. Bağırsak problemlerinde ağrı gidericidir. Çamaşırlarda kolalama işleminde kullanılır. Badem yağı ile birlikte macun yapılıp yendiğinde göğüs ağrılarını giderir ve öksürüğü giderir.
 
Buğday nişastasının zararları
Buğday nişastasının zararları içerisinde en bilineni aşırı tüketiminin vücutta şeker gibi depolanması ile kilo aldırmasıdır. Nişasta bazlı şeker en zararlı şeker türüdür. İnsülin direncini arttırarak şeker hastalığına yakalanma riskini arttırır.
 
Buğday nişastası muhallebisi
1 litre süt, 1 su bardağı toz şeker ve 3 yemek kaşığı buğday nişastası kullanarak kolayca hazırlayacağınız bu tarif için nişastayı bir kase içerisine alın ve bir çay bardağı süt ile eritin. Daha sonra diğer malzemeleri ekleyerek orta ateşte kaynatın. Muhallebi kaynayıp yoğunlaşınca ateşten alın ve kaselere paylaştırın.
 


Türk Aşçı Haberleri Ve Güncel Mutfak Haberleri Not::
Eğer sizde mesleki haberinizin yada tarifinizin web sitemizde yayınlanmasını istiyorsanız; "Haberini Yada Tarifini Paylaş" sayfamızdaki kriterlere uygun bir şekilde uygun içeriklerinizi bize gönderebilirsiniz. Türk Aşçı Haberleri internet sitesinde yayınlanan yazı, haber, röportaj, fotoğraf, resim, sesli veya görüntülü şair içeriklerle ilgili telif hakları www.turkascihaberleri.com 'a aittir. Bu içeriklerin iktibas hakkı saklıdır. İlgili haber kopyalanarak başka bir site tarafından yayınlanmaya ihtiyaç duyulduğu takdirde kaynak gösterilerek ve web sitemize link verilerek kullanıması mümkündür.


  • Facebook'ta paylaş

Bu Habere Yorum Yap

   
 
 

Benzer Haberler