Zeytinyağlı Yalova Patlıcanı Tarifi

Zeytinyağlı Yalova Patlıcanı Tarifi

Patlıcanın Faydaları Nelerdir? Lifli ve karbonhidrat bakımından düşük dozda olan patlıcan diyabet...

Zeytinyağlı Yalova Patlıcanı Osmanlı saray mutfağında padişah sofralarında ve saray ağalarına verilen önemli ziyafetlerde yemek menülerinde yer almıştır. İlerleyen zamanlarda ise Osmanlı ve Türk Mutfağı, Geleneksel Türk Mutfağı, Yöresel Yemekler, Yöresel Mutfaklar da tencere yemekleri ve tercih edilen zeytinyağlılarımız arasında kendi yerini almıştır.
 
Zeytinyağlı Yalova Patlıcanı Tarifi
Zeytinyağlı Yalova Patlıcanı Kullanılan Malzemeler
 
*   1 Kilogram Patlıcan

*   2 Adet Büyük Kuru Soğan

*   5 Diş Sarımsak

*   3 Adet Büyük Domates

*   3 Adet Çarliston Biber

*   3 Yemek Kaşığı Zeytinyağı

*   Tuz

*   1 Tatlı Kaşığı Toz Şeker

*   Karabiber

*   Bir Tutam İnce Kıyılmış Maydanoz
 
 
Zeytinyağlı Yalova Patlıcanı Hazırlanış Tarifi
Patlıcanların kabuğunu tamamen soyun, istediğiniz irilik ve şekilde dilimleyin. Bol tuzlu suda beklemeye bırakın.
Kuru soğanları salata yapar gibi, yarım ay şeklinde doğrayın. Domateslerin kabuklarını soyun ve yemeklik doğrayın. Sarımsakları ayıklayın ve ve her birini 2'ye bölün. Biberlerin çekirdeklerini çıkarıp iri iri doğrayın.
Patlıcanları tuzlu sudan çıkarın, yıkayın ve hafifçe sularını sıkın. Yemeği pişireceğiniz tencerenin dibine, yarım ay şeklinde doğradığınız kuru soğanları yayın. Üzerine patlıcanları, aralarına sarımsakları yerleştirin. En üstüne de domatesleri koyun. Tuz, toz şeker ve karabiber serpin. 2 yemek kaşığı zeytinyağını da sebzelerin üzerine gezdirin.
Tencerenin kapağını kapatıp, 5 dakika yüksek ısıda daha sonra iyice kısık ateşte, yemeğinizi pişmeye bırakın. Normal şartlarda domateslerin suyu bu yemeği pişirmeye yeter. Fakat gerekli görürseniz su ilave edebilirsiniz. Yaklaşık olarak yarım saat sonra yemeğiniz pişmiş olacaktır, kontrol edip ocağı söndürün. Servis yapacağınız zaman 1 yemek kaşığı zeytinyağını üzerine gezdirin, harmanlayın ve ince kıyılmış maydanozla süsleyin.
 
OSMANLI ŞERBETLERİ
Zeytinyağlı Yalova Patlıcanı Not:
Zeytinyağlı yemekleri mutlaka iyi kalite bir zeytinyağıyla pişirin. Hatta en iyisi zeytinyağlıları sebzelerin kendi suyuyla pişirmek ve zeytinyağını da servis sırasında eklemek.İmkan varsa, yemeği tencerede soğumaya bırakın. Aceleniz varsa, biraz ılınmasını bekleyin ve yine tenceresiyle buzdolabına kaldırın, soğutun.
 
Patlıcan Çeşitleri Nelerdir?
Pek çok çeşidi bulunan patlıcanın halk arasında farklı isimlerle anıldığı bilinmektedir. Buna bağlı olarak sevildiği, lezzetli ve bir o kadar da şifa kaynağı olduğu unutulmamalıdır. Türkiye’de en çok yetiştirilen patlıcan türleri; kemer patlıcan ve halkapınar patlıcanıdır. Bu ikisi dışında bostan patlıcan adı verilen yuvarlak ve etli patlıcan da sıkça tercih edilmektedir. Bilhassa salata için en ideal patlıcanın bostan olduğu bilinmektedir.
Bunlarla beraber; kirmastı, Yalova, Balıkesir ve gönen tombik patlıcanları da bulunmaktadır.
 
Türkiye’de yetiştirilen patlıcanların dışında ithal getirilen ve halk tarafından tercih edilen patlıcan türleri de bulunmaktadır. Long purple, viserba ve black beauty ithal getirilen patlıcan türlerinden yalnızca birkaçıdır.
 
Patlıcanın Özellikleri Nelerdir?
Yaprakları küçük, dar ve ince olan patlıcanın; yaprak kısmı ve gövdesi yeşil renklidir. Mor renk meyve veren bitki genellikle 5 çiçekle açmaktadır. Büyük yaprakları dikenli ve iri yapıda olan bitkinin, meyveyi korumak için daha sert yapıda olanları da vardır. Birçok meyve çeşidi üretse de meyvelerin maksimum uzunluğu 30 cm olmaktadır. Ağırlığı ise çoğunlukla 100 ile 400 gr arasında değişkenlik göstermektedir.
 
Yetişme döneminde istenilen hava koşulları ortaya çıkmadığında gereğinden fazla liflenme ya da odunlaşma meydana gelebilmektedir. Bu nedenle dikkatli takip edilmelidir. Bir bitkiden 30’a yakın meyve alındığı bilinmektedir.
 
Patlıcanın Faydaları Nelerdir? 
Lifli ve karbonhidrat bakımından düşük dozda olan patlıcan diyabet hastaları için oldukça besleyicidir. Aynı özelliği kişinin sindirimini ve boşaltımınıkolaylaştırmaktadır.  Kolesterolü dengede tutan patlıcan, kalp sağlığını korumaktadır. Kan dolaşımı için haftada bir kez patlıcan yemek, olumlu sonuç elde etmenizi sağlayacaktır.
 
Patlıcanda bulunan nasunin maddesi fazla demirin emilimini sağlar.
Bununla beraber vücudunuzda demir seviyesi için patlıcan tüketirseniz faydası olduğunu görebilirsiniz. İçinde belli düzeyde nikotin bulunan patlıcan, sigarayı bırakmak isteyen kişilere yardımcı olmaktadır. Nikotin sıkıntısı yaşayanlar için patlıcan tüketimini arttırmak etkili olacaktır.
 
SALATA TARİFLERİ
A vitamini deposu olan patlıcan aynı zaman bünyesinde C, E, K, potasyum, sodyum ve magnezyum içermektedir. Bu sayede patlıcan beyin fonksiyonlarının ve hafızanın doğru işlenmesine yardımcı olur.
 
Patlıcanın Kullanım Alanları Nelerdir?
En sık kullanım alanı mutfak olan patlıcanın imambayıldı, musakka, közleme salata ve dolma olarak hazırlandığı bilinmektedir. Bunun dışında türlü adıyla birçok sebze yemeğinin içinde de yerini almaktadır.  Patlıcanın közlenmesiyle yapılan salata ve yemekler özellikle Antakya yöresinde çok ünlüdür.
 
Mutfak dışında bir diğer kullanım alanı ise cilt ve saç bakımıdır. Patlıcan kabuklarının hem saç rengine hem de cilt gerginliğine iyi geldiği bilinmektedir.


Türk Aşçı Haberleri Ve Güncel Mutfak Haberleri Not::
Eğer sizde mesleki haberinizin yada tarifinizin web sitemizde yayınlanmasını istiyorsanız; "Haberini Yada Tarifini Paylaş" sayfamızdaki kriterlere uygun bir şekilde uygun içeriklerinizi bize gönderebilirsiniz. Türk Aşçı Haberleri internet sitesinde yayınlanan yazı, haber, röportaj, fotoğraf, resim, sesli veya görüntülü şair içeriklerle ilgili telif hakları www.turkascihaberleri.com 'a aittir. Bu içeriklerin iktibas hakkı saklıdır. İlgili haber kopyalanarak başka bir site tarafından yayınlanmaya ihtiyaç duyulduğu takdirde kaynak gösterilerek ve web sitemize link verilerek kullanıması mümkündür.


  • Facebook'ta paylaş

Bu Habere Yorum Yap

Benzer Haberler