Zeytinyağlı Yer Elması Tarifi

Zeytinyağlı Yer Elması Tarifi

Yer almasının faydaları Patatese benzeyen şekli ve yetiştirilmesi ile dikkatleri üzerine toplayan, faydaları...

Zeytinyağlı Yer Elması Tarifi
Zeytinyağlı Yer Elması Kullanılan Malzemeler
 
*   1 Kg Yer Elması
*   1 Adet Kuru Soğan
*   2 Adet Havuç
*   1 Çay Bardağı Zeytinyağı
*   1 Adet Portakalın Suyu
*   1 Su Bardağı Sıcak Su
*   1 Tatlı Kaşığı Toz Şeker
*   1 Tatlı Kaşığı Tuz
 
Nefis Ve Lezzetli Zeytinyağlılar'ımızdan Harika Bir Tarif Olan Yer Elması Hazırlanış Tarifi
Yer elmaları ve havuçları temizleyip doğrayın.
Zeytinyağı koyduğunuz tencerede havuçları 2-3 dakika kavurun.
İnce ince doğradığınız soğanı tencereye ekleyin, soğanlar pembeleşinceye kadar kavurun.
Toz şekeri tencereye ekleyin.
Yer elmalarını ekleyin, 3-4 dakika pişirin.
Portakal suyunu tencereye ekleyin.
Sıcak su ve tuzu ekleyin.
Düdüklü tencerede 6 dakika pişirin.
 
Yer almasının faydaları
Patatese benzeyen şekli ve yetiştirilmesi ile dikkatleri üzerine toplayan, faydaları ile kış aylarının bir numaralı sebzesi haline gelen yer elmasının faydaları nelerdir? Yer elması nerede yetiştirilir? Yer elması nasıl tüketilir? Yer elmasının besin değerleri nelerdir?
 
Yer elması toprak altında yetişen bir kış sebzesidir. Bileşikgiller ailesine bağlı olup, anavatanı Kuzey Amerika olmasına rağmen Avrupa ve Türkiye de de bir sebze bitkisi olarak yetiştirilmektedir. Dikildikten 40 hafta sonra sökülür. Toprak dışında kalan bitki kısmı 1,5 metreye kadar uzamaktadır. Sağlık için de oldukça faydası olan yer elmasının içerisinde yüksek oranda vitamin ve mineral bulunmaktadır. Her yaştan kişinin yer elması tüketmesi sağlık açısından ciddi faydalarda bulunacaktır.
 
Yer elmasının yetiştirilme şekli patates anımsatırken tadı ise, turp ve enginara benzemektedir ve bu tadın oluşmasına neden olan etken ise, yapısında barındırdığı inülin maddesidir. İçeriğinde nişasta barındırmaması nedeni ile şeker yani diyabet hastaları ve tansiyon hastaları da korkmadan tüketebilir. Bu bitkiyi kolesterolünden şikayet edenler de kullanabilir. Yeni doğum yapmış annelere de şifası vardır. Bebeğini emziren anneler tüketmelidirler. Yaraların iyileşmesini sağlar, hücreleri korur. Kalp hastalıklarına yakalanma riskini azaltır.
 
Yer Elması Besin Değerleri
Folik asit, potasyum, demir ve lifler bakımından oldukça zengin olan bu besinin 100 gramında 75 kalori bulunmaktadır.  Ortalama bir adet yer elması 110 gram ağırlığına ve 82 kalori değerine sahiptir.
 
Düşük kalorili bir besin olan yer elması 100gram içerisinde Karbonhidrat 17.44(g), Protein 2(g), Yağ 0.01(g),Lif 1.6(g),Kolesterol 0(mg),Sodyum 4(mg),Potasyum 429(mg), Kalsiyum 14(mg),Vitamin A 20(iu), Vitamin C 4(mg), Demir 3.4(mg). içerir.
ETLİ YEMEKLER
Yer Elmasının Faydaları Nelerdir?
Yer elması içerisinde birçok hastalığa karşı koruyucu özelliği bulunan “inülin” maddesi bulunur. Bu maddenin bağırsaklar üzerinde önemli fonksiyonları vardır. Özellikle kolon kanserine karşı büyük koruma sağlar.

İçerdiği demir minerali bakımından zengin oluşu sayesinde kansızlığa iyi gelir.
Yer elması madde ve potasyum bakımından zengin olduğundan kalp damar hastalıklarından korur.
Potasyum kaynağı olan yer elması, kalp ritmi düzensizliklerine olumlu etki etmektedir.
Birçok kanser türüne karşı direnç sağlar.
Yüksek oranda B ve C vitamini içerir. Bağışıklık sisteminin güçlenmesini sağlar.
İdrar söktürür ve kabızlığı giderir.
Cildi güzelleştirir. Daha parlak ve güzel bir görünüm elde etmenizi sağlar.
Böbreklerin düzenli çalışmasını sağlar. 
Basur şikayetlerini azaltır.
Göz sağlığını korur.
Besleyicidir ve vücut direncinin artmasını sağlar.
Göğsü yumuşatır ve öksürüğü keser.
Haşlanmış suyu ile saçların yıkanmasında saçları parlatır ve saç diplerini kuvvetlendirir.
İçeriğinde nişasta bulunmadığından dolayı şeker hastalarına önerilir. Kan şekerini düzenleyici özelliği vardır. Şeker hastalarının bu sebzeyi çiğ olarak ya da haşlayıp tüketmeleri gerekir.
Kabızlığı çözer ve idrarı söktürür.
Hemoroitlere iyi gelmektedir.
Böbreklerin, safranın ve pankreasın düzenli çalışmasını sağlar.
Fosfor bakımından da zengin oluşu kemik sağlığı için önemlidir. Özellikle yaşa bağlı kemik rahatsızlıklarının önüne geçmek için yaşlılarca tüketilmesinde fayda vardır.  Kemik erimesine karşı koruyucudur.
Romatizma, mafsal ve nikris ağrılarını hafifletir.
Mide ağrılarına iyi gelir.
Kilo vermek içi diyet ve spor yapanlarda ara öğün olarak kullanılabilecek kadar düşük bir kaloriye sahip olması nedeni ile de diyet yapanlara önerilmektedir.
Hücreleri onarıcı etkisi olduğundan, gençleşmeyi sağlar.
Haşlanarak lapası çıkarılan yer elmasının lapa hali, şişlikler üzerine konulması halinde şişliklere de iyi gelmektedir.
Stres ve halsizlik gibi sorunlara iyi gelir.

Yer Elması nasıl yenilir?
Yer elmasının kabukları patates gibi soyularak çiğ olarak yenilebilir. Özellikle şeker hastalığı olanların yer elmasını çiğ olarak tüketmesi önerilmektedir. Suyu çıkarılıp içilebileceği gibi, patates gibi kızartılması ya da tuzlu suda kaynatılarak, pişirilerek tüketilmesi de mümkündür. Dilerseniz salatalarınıza doğrayıp ya da rendeleyip yemeniz de mümkün. 
 
Yer elması kökleri haşlanıp yemeği yapılabilir. Yine soğan, havuç ve patatesle birlikte zeytinyağı konularak normal yemeği de yapılabilir. (bu tarz yemeğine portakal suyu ve limon suyu eklenip farklı bir tat da elde edebilirsiniz.)
 


Türk Aşçı Haberleri Ve Güncel Mutfak Haberleri Not::
Eğer sizde mesleki haberinizin yada tarifinizin web sitemizde yayınlanmasını istiyorsanız; "Haberini Yada Tarifini Paylaş" sayfamızdaki kriterlere uygun bir şekilde uygun içeriklerinizi bize gönderebilirsiniz. Türk Aşçı Haberleri internet sitesinde yayınlanan yazı, haber, röportaj, fotoğraf, resim, sesli veya görüntülü şair içeriklerle ilgili telif hakları www.turkascihaberleri.com 'a aittir. Bu içeriklerin iktibas hakkı saklıdır. İlgili haber kopyalanarak başka bir site tarafından yayınlanmaya ihtiyaç duyulduğu takdirde kaynak gösterilerek ve web sitemize link verilerek kullanıması mümkündür.


  • Facebook'ta paylaş

Bu Habere Yorum Yap

   
 
 

Benzer Haberler