Kayseri Yağlaması Tarifi

Kayseri Yağlaması Tarifi

Ünlü Gezgin Evliya Çelebi 17. Yüzyılda yazmış olduğu Seyahatname adlı eserinde Kayseri...

Kayseri Yağlaması "Şebit" Tarifi
Kayseri Yağlaması "Şebit" Tarifi İçin Malzemeler
 
Kayseri Yağlaması Şebit Hamuru için;
*    1 su bardağı ılık süt,
*    Yarım su bardağı ılık su,
*    3-4 yemek kaşığı sıvı yağ,
*    1 paket toz maya,
*    1 tatlı kaşığı kadar tuz,
*    3 buçuk-4 su bardağı kadar un.
 
Kayseri Yağlaması "Şebit" Kıymalı harcı için;
*    Yarım kilo kadar kıyma,
*    1-2 tane soğan,
*    1 tane yeşil biber,
*    1-2 tane domates,
*    1 yemek kaşığı kadar domates salçası,
*    1 tatlı kaşığı biber salçası,
*    Tuz,
*    Karabiber.
 
Kayseri Yağlaması "Şebit" Yoğurt sosu için;
*    1 kase yoğurt,
*    Az tuz.
 
Kayseri Yağlaması "Şebit" Yapılış Tarifi
Kayseri yağlaması şebit hamurunu hazırlamak için, süt, su, yağ ve maya, derin bir kap içerisinde karıştırılır. Elde edilen karışıma tuz ve un ilave edilerek güzelce yoğrulur ve ele yapışmayan, yumuşak kıvamlı bir hamur elde edilir. Elde edilen hamurun üzeri örtülür ve mayalanması için yarım saat kadar dinlendirilir.
 
Kıymalı sosunu hazırlamak için, tavaya sıvı yağ koyulur ve üzerine kıyma ilave edilip, karıştırarak kavrulur. Kavrulan kıymanın üzerine, küp küp doğranmış soğan ve biberler eklenip, kavurmaya devam edilir. Son olarak küp küp doğranmış domates, salça, tuz ve karabiber eklenip, karıştırılır. Çok az su ilavesi yapılarak hafif sulu olacak şekilde pişirilir (yufkaların pişirme işleminin bitmesine yakın, sos tekrar ısıtılacak) .
 
Mayalanan hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar kopartılır ve avuç içerisinde yuvarlanarak bezeler hazır edilir (17-18 tane beze çıkıyor). Elde edilen bezelerin üzeri, kurumalarını önlemek için örtülür. Bezeler hafif unlu tezgah üzerinde merdane yardımı ile pasta tabağı büyüklüğünde açılır. Açılan yufkalar, kızdırılmış yağsız teflon tavada, arkalı önlü çevrilerek pişirilir.
 
Pişirilen yufkalar üst üste koyulur ve üzerileri temiz havlu bir bez ile örtülür. Yufkaların pişirme işleminin bitmesine yakın, hazırlanan kıymalı sos ısıtılır.
 
Yufkalar henüz sıcakken, 1 adet yufka, servis tabağına koyulur ve her yerine kıymalı sostan sürülür. Üzerine başka bir yufka koyulup, tekrar her yerine kıymalı sostan sürülür. Bütün yufkalar ve kıymalı sos bitene kadar, aynı işleme devam edilir. Hazırlanan Kayseri yağlaması şebit, ortadan ve yandan kesilerek dört parçaya bölünür ve yoğurt eşliğinde servis edilir.
 
Kayseri yağlaması "Şebit" Not; 
Yufkaların pişirme işlemi uzun olduğu için öncelikle kıymalı sosu hazırlayın. Yufkaların pişirme işleminin bitmesine yakın, sosu ısıtın ve yufkaların arasına sürün. Böylece yufkalar soğumamış olur.
 
Biz yoğurt sosuna batırarak yemeyi tercih ettik ama, arzuya göre yoğurt sosunu üzerine dökerek te yiyebilirsiniz. Yerken ince kıyılmış maydanoz ilave edebilirsiniz.
 
Kayseri Mutfağı Hakkında Genel Bilgiler
Kayseri, İç Anadolu Bölgesinin en kalabalık şehirlerinden biridir. Sahip olduğu birçok yöresel ve kültürel zenginlik vardır. Bunların başında da mutfak kültürü gelmektedir.
 
Türkiye’nin hemen her şehrinde olduğu gibi Kayseri’de de kendine has yöresel lezzetler bulunmaktadır. Sebze yemeğinden, et yemeğine, salata çeşitlerinden tatlılarınakadar kendini diğer şehirlerden ayıran bir mutfak kimliğine sahiptir.
 
Kayseri adıyla özdeşleşmiş olan 2 ünlü lezzeti vardır: pastırma ve sucuk. Bu lezzetlerin ünü yurtdışına kadar taşınmıştır. Kayseri’de pastırmacılık, Orta Asya’dan gelen Türkler ile başlamış ve zamanla gelişmiştir.
 
Ünlü Gezgin Evliya Çelebi 17. Yüzyılda yazmış olduğu Seyahatname adlı eserinde Kayseri’den şu şekilde söz eder:
“Makulat ve imalata has beyaz ekmeği, lavaşa yufkası, katmerli böreği, lahm-ı kadit namı ile şöhret bulan kimyonlu sığır pastırması ve nilskli et sucuğu bir tarafta yoktur” (Evliya Çelebi, 1970).
 
Evliya Çelebi’nin  bu yazısından; 17.yy’a kadar dayanan bir pastırma imalatı geleneğinin olduğu söylenebilmektedir.
 
Kayseri de geleneksel yaşam tarzının sürdürüldüğü dönemlerde, beslenme ve tüketim alışkanlıkları günümüzden oldukça farklılık taşımaktaydı. Şehir hayatının insanlara sunduğu olanaklar bu alışkanlıkları ve beslenme biçimini değişime uğratmıştır.
 
Kayseri’nin yöresel yemekleri ise bu değişimden etkilenmeden geleneksel lezzetlerle sofralardaki yerini almaya devam etmektedir.
 
Kayseri mutfağında da tıpkı diğer mutfaklarda olduğu gibi günlük sofraların dışında, ziyafetlerde ve düğünlere özgü özel yemekler hazırlanır: Açma börek ve kıvrım börek bu lezzetler arasındadır.
 
Ağırlıklı olarak unlu ve etli besinlerden oluşan bir yemek kültürü bulunmaktadır. Mantı; içlerinde en gözde olanıdır. Öyle ki yapılan araştırmalara göre Kayseri’de 36 çeşit mantı pişirilmektedir. Bunlar arasında en yaygın olanı ise etli mantıdır.
 
Mantının geçmişi ise Osmanlıya kadar dayanmaktadır.  Hamur işinin çok sık tüketildiği Kayseri sofralarında en çok tüketilen yiyecekler olarak; çorba, erişte ve makarnadan oluşan Aşma-Karna ve  su böreği, kuru börek, tandır böreği, katmer yer almaktadır.
 
Aşma karna kesimi kışa hazırlık olarak yaz sonunda ve sonbahar mevsiminde yapılır. Kadınlar arasında yapılan bir uygulamadır.

 



Türk Aşçı Haberleri Ve Güncel Mutfak Haberleri Not::
Eğer sizde mesleki haberinizin yada tarifinizin web sitemizde yayınlanmasını istiyorsanız; "Haberini Yada Tarifini Paylaş" sayfamızdaki kriterlere uygun bir şekilde uygun içeriklerinizi bize gönderebilirsiniz. Türk Aşçı Haberleri internet sitesinde yayınlanan yazı, haber, röportaj, fotoğraf, resim, sesli veya görüntülü şair içeriklerle ilgili telif hakları www.turkascihaberleri.com 'a aittir. Bu içeriklerin iktibas hakkı saklıdır. İlgili haber kopyalanarak başka bir site tarafından yayınlanmaya ihtiyaç duyulduğu takdirde kaynak gösterilerek ve web sitemize link verilerek kullanıması mümkündür.


  • Facebook'ta paylaş

Bu Habere Yorum Yap

   
 
 

Benzer Haberler