Tandırda Kaz Çekmesi Tarifi

Tandırda Kaz Çekmesi Tarifi

Tandır içinde pişirilen kaz yemeği, Kars Bölgesi’nde yüzlerce yıldan beri geleneksel olarak yapılmaktadır. Tandır içinde yakılan ateş kor haline getirildikten sonra, bunun üzerine...

Tandırda Kaz Çekmesi Tarifi -01-
Kars Bölgesi geleneksel mutfak kültürü ve yemeklerinden birini de, tandırda kaz çekmesi yemeği oluşturmaktadır.
 
Tandırda Kaz Çekmesi Yapılış Tarifi
Tandır içinde pişirilen kaz yemeği, Kars Bölgesi’nde yüzlerce yıldan beri geleneksel olarak yapılmaktadır. Tandır içinde yakılan ateş kor haline getirildikten sonra, bunun üzerine geniş ağızlı bir çömlek içine ayıklanmış ve yıkanmış bulgur ile yeterince su konularak, bırakılmaktadır. 
 
Bunun üstüne gelecek biçimde yıkanan kurutulmuş kaz demir bir çubuğa geçirilerek asılır. Çömlek içine bulgur ile birlikte konan su kaynayıp buharlaştığı için, kaz etinin fazla kurumadan pişmesi de sağlanmaktadır. Tandırın üzerine sac kapak konulur ve kazın daha çabuk pişmesini sağlamak için sacın üzeri çamur ile sıvanarak kapatılır. Kaz ve onun yağlı suyu ile pişen çömlek içindeki bulgur pilavı, 2 – 2.5 saat sonra tandırdan çıkartılır.
 
Çömlek içindeki bulgur pilavı, geniş bir tepsi içine boşaltılır. Pişen kaz eti parçalara ayrılarak, bulgur pilavının üzerine konur ve açık ekmek, lavaş veya tandır ekmeği ile birlikte sıcak sıcak servise sunulur. Bu lezzetli yemeğin yanında, genellikle kayısı, erik veya üzüm hoşafı içilmektedir.
 
Tandırda kaz çekmesi yemeği oldukça lezzetli olmasının yanı sıra, çok besleyicidir. Kurutulmuş kaz etinden yapılan bu özgün yemeğin lezzetine, diğer kümes hayvanlarında rastlanılmamaktadır. Bu yüzden bir kez bu lezzetli kaz eti ve bulgur pilavını yiyen insan, bir daha bu olağanüstü lezzeti ömrünün sonuna kadar unutamaz.
 
Kars Bölgesi insanının damak zevkini belirleyen tandırda kaz çekmesi yemeği, diğer yörelerin yemek lezzetinden çok büyük farklılık göstermektedir. Bu yüzden bu özgün yemek, yüzlerce yıldan beri geleneksel mutfaklarımızda olarak yalnızca Kars Bölgesi’nde yapılmakta ve büyük bir iştahla yenilmektedir.
 
Eğer Bahçenizde Tandırınız Yoksa Fırınınızda Da Farklı Bir Lezzet Yakalayabilirsiniz;
 
Fırında Kaz Kızartma Tarifi -02-
Fırında Kaz Kızartma Kullanılan Malzemeler
 
İki Buçuk Kg Kars Veya Ardahan Kazı
*    Yeteri Kadar Su
*    3 Su Bardağı Pilavlık Bulgur
 
Fırında Kaz Kızartma Üzerine:
*    1 Çay Bardağı Sıvı yağ
*    2 Çorba Kaşığı Salça
*    1 Çay Bardağı Yoğurt
*    1’Er Tatlı Kaşığı Pul biber Ve Karabiber
 
Fırında Kaz Kızartma Yapılış Tarifi
Kazı bol sıcak suyla iyice yıkayın. 
Üzerini geçecek kadar su ekleyin ve 2-2.5 saat haşlayıp süzün. 
Kazı fırın tepsisine alın. 
Üzeri için, bir kasede sıvı yağ, salça, yoğurt, pul biber ve karabiberi karıştırın. 
Bu karışımı kazın her tarafına bir fırça yardımıyla sürün. 
Önceden ısıtılmış 150 derece fırında üzeri kızarana kadar pişirin. 
Bulguru bir tencereye alıp üzerini geçecek kadar, kazı haşladığınız sudan ekleyin (eksik gelirse sıcak suyla tamamlayın). 
Orta ateşte, suyunu çekene kadar pişirin. 
Üzerine kağıt havlu kapatarak 10 dakika dinlendirin. 
Kazı bulgur pilavıyla birlikte servis yapın.
 
 
Fırında Kaz Kızartma Püf Noktası
Kaz eti yağlı ve tuzlu olduğu için, pilavı pişirirken ayrıca yağ ve tuz eklemeniz gerekmez.
 
Kaz Etinin Faydaları Nelerdir?
Dünyada birçok ülkenin mutfağında çeşitli şekillerde yer alan kaz eti ülkemizde genellikle Kars ve Ardahan yörelerinde bulgur pilavı ile pişirilerek servis edilir. İlkbahar aylarından sonbahar aylarına kadar bakımı gerçekleştirilen, kuluçkaya yatırılan kazlar kış mevsiminin ilk aylarında etleri yenmek üzere hazırlanır. Tuz ile ovularak saklanan kaz eti oldukça lezzetli ve faydalı bir ettir.
 
Lezzetinin yanında içinde bulundurduğu vitamin ve mineraller ile insanlar için çok yararlı bir besin kaynağıdır. 
Ağır ve yağlı bir et olan kaz etinin zararlı olduğuna dair çeşitli söylemler vardır fakat bu konuda kanıtlanmış bir bilgi yoktur. Yalnızca ağır ve yağlı olduğu için kalp ve damar rahatsızlıkları ile kolesterol gibi hastası olan kişilere önerilmemektedir.
 
Kaz eti genellikle kışın tüketilen çok değerli besin öğelerine sahip olan mineral ve vitamin kaynağıdır. Çok tuzlu ve ekstra yağlı tüketilmesi önerilmeyen kaz etinin suyu da kendi kadar lezzetli ve faydalıdır. 
 
Ardahan ve Kars yörelerinde servis edilirken genellikle bulgur pilavı bu su ile pişirilir. Bazen çorbası yapılan bazen ise boş içilen kaz eti suyunun saçlara ve cilde çok iyi geldiği bazı kaynaklar tarafından iddia edilmiştir. Günlük protein ihtiyacımızın yarısını içinde bulunduran kaz etinde A, B, E vitaminleri yüksek oranda bulunur ve B12 eksikliğine çok iyi gelir.
 
Kaz etinde bulunan fosfor ve kalsiyum diş etlerine ve kemiklere oldukça yararlıdır. İçeriğinde ki B6 vitamini bağışıklık sistemini güçlendirirken B5 vitamini de saçların doğal rengini korumaya yardımcı olabilir. 
 


Türk Aşçı Haberleri Ve Güncel Mutfak Haberleri Not::
Eğer sizde mesleki haberinizin yada tarifinizin web sitemizde yayınlanmasını istiyorsanız; "Haberini Yada Tarifini Paylaş" sayfamızdaki kriterlere uygun bir şekilde uygun içeriklerinizi bize gönderebilirsiniz. Türk Aşçı Haberleri internet sitesinde yayınlanan yazı, haber, röportaj, fotoğraf, resim, sesli veya görüntülü şair içeriklerle ilgili telif hakları www.turkascihaberleri.com 'a aittir. Bu içeriklerin iktibas hakkı saklıdır. İlgili haber kopyalanarak başka bir site tarafından yayınlanmaya ihtiyaç duyulduğu takdirde kaynak gösterilerek ve web sitemize link verilerek kullanıması mümkündür.


  • Facebook'ta paylaş

Bu Habere Yorum Yap

Benzer Haberler