Pazı Sarması Tarifi

Pazı Sarması Tarifi

Pazının Faydaları Saymakla Bitmiyor. Besin değeri olarak ıspanağa benzeyen pazı A, C ve K vitamini ile folik asit bakımından zengin. Ayrıca E vitamini, demir, magnezyum...

Pazı Sarması Tarifi -01-
Pazı Sarması Kullanılan Malzemeler
 
*   1 Demet Pazı, 
*   100 Gram Orta Yağlı Kıyma, 
*   1 Küçük Soğan, 
*   2 Yemek Kaşığı Pirinç, 
*   1 Tatlı Kaşığı Domates Salçası, 
*   1⁄4 Demet Maydanoz, 
*   1 Çay Kaşığı Kuru Nane, 
*   Tuz, Karabiber, 
*   2 Yemek Kaşığı Sıvı Yağ. 
 
Pazı Sarması Yapılış Tarifi
Pazıları yıkayın. Herbir yaprağını uzunlamasına ortadan kesin, damarlı saplarını atın. Soğanın kabuğunu soyun, küçük küpler şeklinde doğrayın. Pirinci yıkayın ve süzün. Salçayı yarım fincan ılık suda eritin. 
 
Maydanozu yıkayın, kalın dallarını ayıklayın ve yapraklarını ince ince kıyın. Kıyma, soğan, pirinç, salça, maydanoz, nane, tuz, karabiber, 2 yemek kaşığı su ve yağı karıştırın ve yoğurun. Karışımdan alarak herbir pazı yaprağının alt kısmına koyun. Kıvırarak muska gibi sarın. 
 
Açılacak kısmı alta gelecek şekilde küçük bir tencerenin dibine dizin. Sarma işlemi bitince üzerlerine porselen bir tabağı ters çevirerek koyun. Bir bardak sıcak su ekleyin. Kaynadıktan sonra kısarak 30 dakika ağır ateşte suyunu çekene kadar pişirin. Sıcak servis yapın. Arzu ederseniz sofraya yanında yoğurt ile getirebilirsiniz. "Geleneksel Türk Mutfağı, Yöresel Yemekler, Yöresel Mutfaklar, Osmanlı Saray Mutfağı, Osmanlı Yemek Kültürü, İştah Açıcılar, Tencere Yemekleri, Sebze Yemekleri, Zeytinyağlı Tarifleri"
 
Türk Aşçı Haberlerinden İlgili Tarif İçin Alternatif Tavsiye;
Sizler yapmış olduğumuz bir araştırmada nefis yemek tarifini ve  uygulamasını uygun bulduğumuz “Pazı Sarması Tarifi” ile ilgili alternatif bir videonun sunumundan da faydalanabilirsiniz
 
 
Türk Aşçı Haberleri Olarak;
Türk aşçı haberleri olarak sizler için hazırlamış olduğumuz bu nefis ve lezzetli yemek tarifini denediğinizde sayfanın en altında bulunan yorumlar düşüncelerinizi yazarak bizimle paylaşırsanız seviniriz.
 
Pazının Faydaları Saymakla Bitmiyor. Pazı Nedir?
Besin değeri olarak ıspanağa benzeyen pazıda yok yok! Başta kanser olmak üzere, şeker ve hemoroid gibi hastalıklardan koruyan pazı, aynı zamanda kemikleri ve gözleri güçlendiriyor.
 
Yeşil yapraklı sebzelerin faydaları saymakla bitmiyor. Pazının da hastalıklarla mücadele ettiğini söyleyen uzmanlar, "Bol bol pazı tüketin" diye öneriyor. Besin değeri olarak ıspanağa benzeyen pazı A, C ve K vitamini ile folik asit bakımından zengin. Ayrıca E vitamini, demir, magnezyum ve kalsiyum mineralleri de bulunuyor. Uzman Diyetisyen Pınar Kural Enç pazının sağlığa faydalarını şöyle anlatıyor...
 
Pazı Şekerden Koruyor 
Diyabet günümüzde birçok kişinin yakındığı bir hastalık haline gelmiştir. Şeker hastalığı bulunan kişiler her şeyi yiyemez, yediklerine dikkat etmek zorundadır. Diyabet riski altında olan ya da diyabet hastalığı olan kişiler rahatlıkla pazı tüketebilir. Bu şifalı sebze kan şekeri seviyesini düzenlemeye yardım eden siringik asit ve lifler içerir. Diyabet riski altındaysanız ya da şeker hastalığınız varsa mutlaka bol bol yeşil yapraklı sebzeler tüketmelisiniz. 
 
Pazı ile Güçlü Kemikler 
Pazı, önemli miktarda kalsiyum, magnezyum ve K vitamini içerir. Bu sebeple kemik sağlığını koruyan bir bitkidir. Kemikleri güçlendirir. Kemiklerin büyüme ve gelişimine yardım eder. Ayrıca dişlerin güçlenmesini de sağlar. 
 
Kanserle Savaş 
Birçok yeşil yapraklı sebze gibi antioksidan özelliği olan bir sebzedir. İçerdiği antioksidanlar sayesinde antikanser özelliği vardır. Yani kansere karşı koruyucudur. Özellikle kolon kanserini önlemeye yardım eder. Kanserden korunmak için bu şifalı sebzeyi tüketebilirsiniz. 
 
Hemoroid 
Hemoroid yani basur rahatsızlığına karşı çözüm arıyorsanız mutlaka pazıyı deneyip kullanabilirsiniz. Pazı haşlanarak lapası hazırlanarak basur memelerinin üzerine konursa hemoroide fayda sağlar. Aynı zamanda vücutta oluşabilecek deri hastalıklarına ve şişliklere de iyi gelir.
 
Keskin Gözler
Yüksek miktarda beta karoten içeren pazı, bu özelliğiyle göz sağlığını korumaya yardım eder. Glokom, gece körlüğü gibi göz rahatsızlıklarına 
iyi gelir.
 
Pazı Nasıl Tüketilir?
Ispanak gibi yaprakları temizlenerek yıkanır ve yemeği yapılır. Ayrıca yumurta kırılarak kavurması yenilebilir. Çiğ olarak pişirilmeden salatalara doğranabilir. Pazı dolması şeklinde sarma yapılarak da pirinçle tüketilebilir.
 
Pazı Suyu Da Şifa Veriyor
* Yemekler ile birlikte yenen pazı hazmı kolaylaştırıcı ve yardımcı olduğu için tercih edilebilir. 
* Haşlanan pazının suyu da tüketilebilir. Pazı suyu damar sertliğinin giderilmesinde fayda sağlar. Ayrıca kabızlığın giderilmesine yardımcı olur. 
* Hardal ile birlikte tüketilirse gazları giderdiği ve dalak hastalığına iyi geldigi bilinir.
 
 
 
Pazı Sarması Tarifi -02-
Pazı Sarması kullanılan Malzemeler
 
*    2 demet pazı
*    3-4 adet orta boy soğan
*    1,5 çay bardağı kadar sıvı yağ
*    1-1,5 yemek kaşığı salça
*    1 su bardağı pilavlık bulgur
*    Yarım su bardağı pirinç
*    Yarım demetten az maydanoz
*    tuz, 
*    karabiber, 
*    pul biber, 
*    nane
*    Kaynar su
 
Pazı Sarması Hazırlanış Tarifi
Öncelikle orta boy bir tencerede su kaynatılır. 
Pazılar yaprak yaprak yıkanır ve sapları kesilerek (atmayın) kaynayan suya azar azar bastırılıp çıkarılır. 
Hepsi bittikten sonra soğuk sudan geçirilip süzülmeye bırakılır. 
Bulgur ve pirinç karışımı da güzelce yıkanarak süzülür.
İçi için 1 su bardağı kadar su kaynatılır. 
Soğanlar yemeklik doğranır ve sıvıyağda pembeleştirilir. 
Salça ve baharatlar eklenir ve karıştırılır. 
Bulgur ve pirinç karışımı da eklenir. 
Son olarak kıyılmış maydanoz konulur. 
Tuzu eklenip iyice karıştıktan sonra çok az üzerine çıkacak kadar sıcak su eklenir ve kısık ateşte suyu çekene kadar pişirilir. (tam pişmeyecek hafif kıtır kalacak) 
Kapağı kapatılıp soğutulur. 
Sarmayı pişireceğimiz tencerenin en altına ayırdığımız pazı sapları serilir.. 
Serilmese de olur ama en alttaki kat genelde suyun içinde kaldığından hamur oluyor. 
Pazılar isteğe bağlı iri veya ince şekilde sarılır. 
Ben pazıyı iri sarmayı tercih ediyorum çünkü daha çok yakışıyor. 
Ama üzüm yaprağında aynı içten çok ince sarınca daha güzel oluyor. 
Sarma işlemi bittikten sonra en üstüne biraz tuz, sıvıyağ ve kaynattığımız su ilave edilerek (az gelirse pişerken ilave edilebilir)kısık ateşte pişirilir. 
Piştikten sonra biraz dinlendirip servis edilir. 
Afiyet olsun.

 



Türk Aşçı Haberleri Ve Güncel Mutfak Haberleri Not::
Eğer sizde mesleki haberinizin yada tarifinizin web sitemizde yayınlanmasını istiyorsanız; "Haberini Yada Tarifini Paylaş" sayfamızdaki kriterlere uygun bir şekilde uygun içeriklerinizi bize gönderebilirsiniz. Türk Aşçı Haberleri internet sitesinde yayınlanan yazı, haber, röportaj, fotoğraf, resim, sesli veya görüntülü şair içeriklerle ilgili telif hakları www.turkascihaberleri.com 'a aittir. Bu içeriklerin iktibas hakkı saklıdır. İlgili haber kopyalanarak başka bir site tarafından yayınlanmaya ihtiyaç duyulduğu takdirde kaynak gösterilerek ve web sitemize link verilerek kullanıması mümkündür.


  • Facebook'ta paylaş

Bu Habere Yorum Yap

   
 
 

Benzer Haberler