Zorkun Tava Tarifi - Osmaniye

Zorkun Tava Tarifi - Osmaniye

Geleneksel Türk Mutfağındaki Sebzeli Ve Etli Yemeklerimizden İleri Gelenleridir. Geleneksel Olarak Günümüzde Basta Osmaniye Mutfağı Ve Çevresinde.

Zorkun Tava; Yöresel Mutfaklarımızdan Osmaniye Mutfağında ve Osmaniye Çevresine Ait Geleneksel Türk Mutfağındaki Sebzeli Ve Etli Yemeklerimizden İleri Gelenleridir. Geleneksel Olarak Günümüzde Basta Osmaniye Ve Çevresinde Olmak Üzere Etli Yemekler Ve Fırın Yemekleri Kategorisinde Bir Çok Bölgemizde De İlgili Özel Restoranlarda Ve Ahali De İse Halen Geleneksel Adetleri Yaşatan Aileler Tarafından  Halen Yapılmaktadır.
 
Zorkun Tava Tarifi - Osmaniye Mutfağı
Zorkun Tava Malzemeler 
 
*   1.Kg Kuzu Kuşbaşı 
*   6 Adet Domates 
*   6 Adet Yeşilbiber 
*   30 Diş Sarımsak 
*   1 Yemek Kaşığı Margarin 
*   1 Çay Kaşıgı Kekik 
*   1 Çay Kaşığı Karabiber 
*   1 Çay Kaşığı Kırmızı Biber 
*   Tuz 
 
Zorkun Tava Hazırlanış Tarifi : 
Geniş bir Bakır veya aliminyum tepsi ye margarin ve kuşbaşı etleri atın, ocakta suyunu bırakıp çekene kadar bekleyin.
Halka şeklinde doğranmış yeşilbiberleri ilave edip kavurun. 
İçine küp şeklinde doğranmış dometesleri ve sarımsakları, kırmızıbiber, kekik ve tuz atıp karıştırın.
20 dakika pişirip servis yapın.
Afiyet olsun 
 
Türk Aşçı Haberleri Olarak İnternet üzerinde yapmış olduğumuz bir araştırmada sizlere layık bulduğumuz “Zorkun Tava Tarifi” ile ilgili alternatif bir videonun sunumundan da faydalanabilirsiniz

Not;
Türk Aşçı Haberleri olarak sizler için hazırlamış olduğumuz bu tarifi denediğinizde yorumlar bölümünde düşüncelerinizi bizimle paylaşırsanız çok seviniriz.
 
Osmaniye Mutfağı, Osmaniye Yemekleri Ve Osmaniye Mutfak Kültürü...
Akdeniz bölgesinde bulunan Osmaniye, bulunduğu coğrafi şartlar itibarıyla zengin bir mutfak kültürüne sahiptir. Çukurova’nın bereketli tarım alanlarından yetişen taze ürünler nedeniyle Osmaniye mutfağının bulgurla yapılan yemekleri meşhurdur.
 
Türkiye’nin her şehrinde olduğu gibi Osmaniye mutfağı’da kendine has yöresel lezzetleri bulunmaktadır. Sebze yemeklerinden, et yemeklerine, yeşilliklerden salata çeşitlerinden (gavurdağ salatası, ezme salata, çoban salata, soğan salatası, mevsim salata gibi…), tatlılarına kadar Osmaniye, kendini diğer şehirlerden ayırmaktadır.
 
Türk mutfağı ve Akdeniz mutfağının birçok özelliğini içinde barındıran Osmaniye mutfağında lezzetlerinde et önemli bir yere sahiptir. Kebabın her çeşidi ve etli yemeklerin çoğuna lokantalarında da sıkça rastlanır. Kebabın yanında özellikle şalgam suyu tüketilir.
 
Osmaniye’nin yöre mutfağının önde gelen lezzetleri; Etli kömbe (ıspanaklı ve çökelekli çeşitleri vardır). Zorkun tava zorkun pidesi eşliğinde tüketilir. Tavuk doldurma ve nohutlu dövme pilavı, kaburga dolması, lahana sarması, yaprak sarması, dolmalar(patlıcan, biber, kabak, domates…), kabak çiçeği dolması, sıkma, bazlama, kete ( ısırgan otlu, çökelekli, ıspanaklı, peynirli), Ekşili kömeç (ebegümeci), süllüm (ebegümeci, ıspanak, nar ekşisi, pul biber, zeytinyağı gibi malzemelerle yapılır. Söğürme, teleme (keçi sütü ve incir kozalağı ile yapılır. Sıcak bazlama ile tüketilir). Mahluta çorbası, tirşik, çakıldaklı çorba, pirpirim çorbası, pirpirim cacığı ‘dır. İçeceklerden bazıları; şalgam suyu, yayık ayranı, böğürtlen şurubu, meyan kökü şerbeti, gül şerbeti, kızılcık şurubu ve limonatadır.
 
Daha önce bahsettiğimiz gibi yöresel yemeklerin çoğu bulgur ile yapılır. İçli köfte, mercimek köftesi, kısır, sarmaiçi, bulgur pilavı, çiccice (domatesli pilav), mercimekli bulgur pilavı, batırık gibi…
 
Mutfağın sık sık kullanılan baharatları ise; Nar ekşisi, sumak ekşisi, teurunç ekşisi, pul biber, karabiber, kimyon, kekik, tarçın vs…dir.
 
Adana, Hatay ve Gaziantep mutfağından izler taşıyan Osmaniye mutfağında özellikle bayramlarda yoğurtlu kömbe ve bayram kömbesi denilen pasta çeşitleri yapılır. Aynı zamanda Osmaniye fıstıklı burma tatlısı, Osmaniye simidi, Bal kabağı tatlısı, Asida tatlısı, karakuş tatlısı, halka tatlı, yağlı ballı, yoğurt tatlısı, Osmaniye fıstıklı irmik tatlısı, bici bici, incir tatlısı, elmalı tatlı, kadayıf tatlısıdır.


Türk Aşçı Haberleri Ve Güncel Mutfak Haberleri Not::
Eğer sizde mesleki haberinizin yada tarifinizin web sitemizde yayınlanmasını istiyorsanız; "Haberini Yada Tarifini Paylaş" sayfamızdaki kriterlere uygun bir şekilde uygun içeriklerinizi bize gönderebilirsiniz. Türk Aşçı Haberleri internet sitesinde yayınlanan yazı, haber, röportaj, fotoğraf, resim, sesli veya görüntülü şair içeriklerle ilgili telif hakları www.turkascihaberleri.com 'a aittir. Bu içeriklerin iktibas hakkı saklıdır. İlgili haber kopyalanarak başka bir site tarafından yayınlanmaya ihtiyaç duyulduğu takdirde kaynak gösterilerek ve web sitemize link verilerek kullanıması mümkündür.


  • Facebook'ta paylaş

Bu Habere Yorum Yap

   
 
 

Benzer Haberler