Brokoliyi Yemesi İçin Bağrına Basmalı

Brokoliyi Yemesi İçin Bağrına Basmalı

Oxford Üniversitesi’nden gıda psikoloğu Prof. Charles Spence, yaptığı araştırmalar neticesinde çocukların...

Brokoliyi Yemesi İçin Bağrına Basmalı
Yapılan araştırmalara göre günde beş porsiyon sebze ve meyve yemek sağlıklı yaşamın anahtarlarından. Peki çocuklara Brüksel lahanasını, brokoliyi veya ıspanağı nasıl sevdireceksiniz ki ileride bu yiyeceklere karşı fobisi olmasın? Bunun için gıda psikoloğu Prof. Charles Spence’in önerisi şöyle: “Çocukların yiyeceklerle oynamasına ve onlara dokunmasına izin verin.”
 
Çocuklar genellikle yemek masasında yiyecekleriyle oynamak ister. Gastronomi araştırmalarında Bir araştırmacı, yiyeceklerle etkileşim kuran çocukların erken yaştan itibaren sağlıklı beslenme alışkanlıkları geliştirdiğini söylüyor. Çocuklar böylece gıda fobisini yeniyor. Ayrıca tiz müzik dinlemenin çocukta yeme keyfini artırdığı da kaydediliyor.
 
Oxford Üniversitesi’nden gıda psikoloğu Prof. Charles Spence, yaptığı araştırmalar neticesinde çocukların yiyeceklerle kalıplar oluşturmalarına izin vererek onları meyve ve sebze yemeye eğilimli hale getirebileceğini ve gıda korkularından kaçınabileceğini söyledi. 
 
Spence ayrıca yemeği sevmeyen çocuklara müzik dinletilmesi halinde yeme keyiflerinin artırılabileceğini keşfetti. Spence yaptığı araştırmada bugünün ebeveynlerinin geçen yüzyıla kıyasla çocuklarını meyve ve sebze yemeye zorlama ihtimalinin iki kat fazla olduğunu buldu. 
 
Spence bu zorlamanın nazik tekniklerle yapılması gerektiğini önerdi. Spence “Araştırmamıza göre çocukların meyve ve sebzeye bakması ve dokunması onu koklaması sevilmeyen yiyecekleri sevme şansını artıracaktır. Aslında çocuklar yemek yemeseler bile yemekleriyle oynamaya teşvik edilmeli” dedi. 
 
Spence, yaptığı ankete katılan kişilerin üçte ikisinin tadından ziyade, dokuyu, kokuyu, görünümü nedeniyle çocuklarının yiyecek fobisi yaşadığını söyledi. En korkulan sebzelerin ise Brüksel lahanası, lahana, bezelye, brokoli ve ıspanak olduğu belirtildi. Ayrıca domates, muz ve kivinin en çok korkulan meyveler olduğu açıklandı.
 
Sabırlı Olun, Vazgeçmeyin
Diyetisyen Helen Whitby ise konuyla ilgili olarak “Hatırlanması gereken en önemli şeylerden biri, çocukların daha fazla meyve sebze yemesi için tekrar etmenin ve aşinalıkların büyük bir rol oynaması. Bir çocuğun yiyecekleri tamamen kabul etmeden önce denemesi genellikle yaklaşık 10 ile 15 kez bulur, bu nedenle sabırlı olun ve vazgeçmeyin” dedi.
 
Kanser, kalp krizi ve diyabet olma riskini düşürüyor, insanın bağışıklık sistemini güçlendiriyor. Yapılan araştırmalara göre bütün bunları yapan brokoli, çağımızın süper gıdası olarak tanımlanıyor. 
 
Illinois Üniversitesi’nden genetik uzmanı Jack Juvik, yapılan araştırmalar sonucunda brokolinin faydalarını işte böyle sıralıyor.
Brokolideki antioksidan etki sağlayan fenolik bileşiklerin pek çok hastalığa iyi geldiğini kaydeden Juvik, brokolinin her üç günde bir yenildiğinde fayda sağladığını kaydetti. Aynı bileşiklerin kabak ve lahanada da bulunduğunu kaydeden Juvik, bu maddenin enflamasyonu önleyerek dejeneratif rahatsızlıklara karşı savaştığını söylüyor.


Türk Aşçı Haberleri Ve Güncel Mutfak Haberleri Not::
Eğer sizde mesleki haberinizin yada tarifinizin web sitemizde yayınlanmasını istiyorsanız; "Haberini Yada Tarifini Paylaş" sayfamızdaki kriterlere uygun bir şekilde uygun içeriklerinizi bize gönderebilirsiniz. Türk Aşçı Haberleri internet sitesinde yayınlanan yazı, haber, röportaj, fotoğraf, resim, sesli veya görüntülü şair içeriklerle ilgili telif hakları www.turkascihaberleri.com 'a aittir. Bu içeriklerin iktibas hakkı saklıdır. İlgili haber kopyalanarak başka bir site tarafından yayınlanmaya ihtiyaç duyulduğu takdirde kaynak gösterilerek ve web sitemize link verilerek kullanıması mümkündür.


  • Facebook'ta paylaş

Bu Habere Yorum Yap

Benzer Haberler