• "Nokul" Kömbe, Goşma Tarifi

  • "Nokul" Kömbe, Goşma Tarifi

  • "Nokul" Kömbe, Goşma Tarifi

  • "Nokul" Kömbe, Goşma Tarifi


"Nokul" Kömbe, Goşma Tarifi

Türk yemekleri ile bir arada sunulmaya başlanmıştır bu dönemde. Eş zamanlı olarak Osmanlı yemek kitaplarında rozbif, biftek, omlet, alafranga gevrek, pate, garnitür, sos gibi...

Coğrafi işaretli ürünlerden 'Nokul' ramazan sofralarını süslüyor...
 
Samsun'un coğrafi işaretli ve tescilli lezzeti "nokul", uzun süre tok tutan ve enerji veren özelliği dolayısıyla ramazan sofralarının vazgeçilmezleri arasında bulunuyor.
 
Coğrafi işaretli ürünlerden biri olan nokul, Samsun'da yüz yıllardır damakları tatlandırıyor.
 
Bayramların vazgeçilmez tatlılarından nokul, uzun süre tok tutma özelliği dolayısıyla ramazanda iftar ve sahur sofralarında da kendine yer buluyor.
 
'Nokul' ramazan sofralarını süslüyor
 
Kentte dördüncü kuşak olarak tatlıcılığı devam ettiren Neşet Faris Yüksel, mesleği babası Çetin Yüksel'den 7 yaşında öğrendiğini söyledi.
 
Nokulun Bafra yöresinin Türk mutfağı yemek arşivinde geleneksel lezzetleri arasında bulunduğuna işaret eden Yüksel, bol ceviz ve kuru üzümle yapılan nokula şeker katılmadığını, şerbetsiz bir tatlı olarak satıldığını belirtti.
 
Coğrafi işaretli ürünlerden 'Nokul' ramazan sofralarını süslüyor...
Yüksel, Osmanlı zamanında Bafra'dan Samsun'daki fabrikaya kağnılarla tütün taşıyanların, uzun süre bozulmadan tüketilebildiği için yiyecek ihtiyacını karşılamak amacıyla kullanılan nokulun bugüne kadar geldiğini vurguladı.
 
Yörede nokulun sevilerek tüketildiğini dile getiren Yüksel, şunları kaydetti:
 
Coğrafi işaretli ürünlerden 'Nokul' ramazan sofralarını süslüyor...
"Aslında sürekli yapılır yöremizde ama ramazanlardaki önemi ve tadı bir başka. Her evin sofrasında olmazsa olmazdır. Hele hele bayramlar, nokulun sofrada görülmesiyle tamamlanır. Bayramlarda zengin fakir herkesin sofrasında nokul vardır.
 
İnsanlar gün boyu aç kaldıkları için nokul ile sofralarını zenginleştirebilirler, tatlı ihtiyaçlarını giderebilirler. Tok tutma özelliği, enerji vermesinden dolayı sahurda da tüketebilirler."
 
Nokul (Kömbe, Goşma) Tarifi  "10-12 Kişilik"
Hazırlama Süresi: 1 saat
Pişirme Süresi: 45 dakika
 
Coğrafi işaretli ürünlerden 'Nokul' ramazan sofralarını süslüyor...
Nokul (Kömbe, Goşma) Tarifi' nin Malzemeleri  
Nokul (Kömbe, Goşma) Tarifi' nin Hamuru İçin:
 
*   2 kg Un
*   1 Su Bardağı Sıvı Yağ
*   2 Su Bardağı Süt
*   1 Paket Kuru Maya
*   1 Tatlı Kaşığı Toz Şeker
*   1 Tatlı Kaşığı Tuz
*   Aldığı Kadar Su
 
Nokul (Kömbe, Goşma) Tarifi' nin İç Harcı İçin:
*   1 Kâse Haşhaş Ezmesi
*   1 Çay Bardağı Sıvı Yağ
*   2 Çorba Kaşığı Tereyağ
*   1 Su Bardağı Ceviz
 
Nokul (Kömbe, Goşma) Tarifi' nin Üzeri İçin:
*   1 yumurta
 
Nokul (Kömbe, Goşma) 'nin Yapılış Tarifi
Kuru maya ve şeker, 2 su bardağı ılık süt içerisinde eritilir.
Un, sıvı yağ, tuz, aldığı kadar su ve süt karışımı ile hamur yoğrulur.
Yoğrulan hamur 60 dakika kabarmaya bırakılır.
 
Haşhaş ezmesi, tereyağ ve sıvı yağ bir kapta karıştırılır.
Yoğrulup dinlendirilen hamur, yağlanmış sini veya mermer tezgah üzerine konularak elle açılır. 
Açılan hamurun içine hazırlanan iç harcı sürülür ve hamur esnetilir.
 
Cevizler esnetilen hamurun üstüne dökülür ve rulo şeklinde sarılır,
3 parmak eninde kesilerek, yağlanmış tepsiye sık bir şekilde döşenir.
Üzerine yumurta sarısı sürülür ve 200 derece fırında pişirilir.
Dinlendirilerek servis yapılır.
 
Türk Aşçı Haberleri İlgili Tarif İçin Alternatif Tavsiye;
Sizler için İnternet üzerinde yapmış olduğumuz bir araştırmada takipçilerimize layık bulduğumuz “Nokul (Kömbe, Goşma) Tarifi” ile ilgili alternatif bir videonun sunumundan da faydalanabilirsiniz. 
 
 
Türk Aşçı Haberleri Olarak;
Türk aşçı haberleri olarak sizler için hazırlamış olduğumuz bu nefis ve lezzetli yemek tariflerini denediğinizde sayfanın en altında bulunan yorumlar düşüncelerinizi yazarak bizimle paylaşırsanız seviniriz.
 
19. yüzyılda batıya açılan Osmanlı Sarayı, mutfak kültüründe de Avrupa’dan etkilenmiştir. Önceleri sofra adabında yenilikler benimsenmeye başlamış, sini yerine masa, minder yerine sandalye, ortak kullanılan tabak yerine bireysel tabak ve beraberinde çatal, bıçak ve su takımları saray ve konaklarda yer almaya başlamış. Yemek odaları Sultan Abdülhamit döneminde yaygınlaşmaya başlamıştır. Avrupa kültürü Osmanlı Mutfağını da etkilemeye başlamıştır 1850’lerden sonra.
 
Osmanlı sarayında başka bir yenilik olan 19. yüzyıl sonuna ait mönülerden gözlemlediğimiz kadarıyla Fransız yemekleri Türk yemekleri ile bir arada sunulmaya başlanmıştır bu dönemde. Eş zamanlı olarak Osmanlı yemek kitaplarında rozbif, biftek, omlet, alafranga gevrek, pate, garnitür, sos gibi Avrupa kökenli yemek tarifleri yayınlanmıştır. Alafranga tatlar zaman içinde Türk mutfak geleneğine eklemlenmiş çoğu zaman yeni bir biçimde yorumlanarak yemek tarifleri arasında bugün alıştığımız lezzet kalıpları içinde yer almıştır.



Türk Aşçı Haberleri Ve Güncel Mutfak Haberleri Not::
Eğer sizde mesleki haberinizin yada tarifinizin web sitemizde yayınlanmasını istiyorsanız; "Haberini Yada Tarifini Paylaş" sayfamızdaki kriterlere uygun bir şekilde uygun içeriklerinizi bize gönderebilirsiniz. Türk Aşçı Haberleri internet sitesinde yayınlanan yazı, haber, röportaj, fotoğraf, resim, sesli veya görüntülü şair içeriklerle ilgili telif hakları www.turkascihaberleri.com 'a aittir. Bu içeriklerin iktibas hakkı saklıdır. İlgili haber kopyalanarak başka bir site tarafından yayınlanmaya ihtiyaç duyulduğu takdirde kaynak gösterilerek ve web sitemize link verilerek kullanıması mümkündür.


  • Facebook'ta paylaş

Yorumlar

  • Yorumlayan: Sude Urfalı
    9/14/2018

    Tarifi boş bir vaktimde yapmayı düşünüyorum şimdiden teşekkürler.

Bu Habere Yorum Yap

   
 
 

Benzer Haberler